Heikki Pokin, 45, keittiössä on kodinkone, joka muistuttaa tavallista uunia. Kyseessä on kuitenkin yhdistelmäuuni, jossa yhdistyvät mikron, kiertoilmauunin ja grillin toiminnot.

Lisäksi uunissa on erityinen ominaisuus: se puhuu englantia.

Jos Pokki haluaa valmistaa lempiruokiaan lihaa tai lohta, hän laittaa ruuan uunivuokaan ja valitsee kytkinnappuloista haluamansa tehon, valmistustavan sekä valmistusajan. Jokaisen painalluksen jälkeen uuni kertoo toiminnon englanniksi.

Käynnistäessä uuni sanoo “start”, ja se myös ilmoittaa, kun ruoka on valmis.

– Englantia puhuva yhdistelmäuuni on uusin apuvälineeni, ja se on ollut paras hankintani aikoihin, Pokki sanoo.

Ohjeet voi merkata pistekirjoituksella

Pokki on ollut syntymästä asti sokea.

– En näe yhtään mitään, en valoa, mutta en pimeääkään, Pokki sanoo.

Pokki asuu vuokra-asunnossaan Lahdessa yksin. Hän on tottunut toimimaan arjessaan ilman näköaistia.

Askarteita helpottavat erilaiset apuvälineet. Muun muassa eri kodinkoneisiin ja tavaroihin on merkattu kohoteipillä käyttöohjeet, jossa on pistekirjoitustekstiä. Niitä voi tehdä tarkoitukseen suunnitellulla dymo-kirjoittimella ja pistekirjoitustulostimella.

Pokki laittaa ruokaa mieluiten uunissa. Hänen edellinen uuninsa oli tavallinen sähköuuni, jonka kytkimien viereen oli merkitty kohoteipillä kytkimien astelukemat.

Heikki Pokki käyttää ruudunlukuohjelmaa asioidessaan tietokoneella.
Heikki Pokki kertoo, että sokko on nimitys, jota sokeat käyttävät itsestään. – Monet näkövammaiset tykkäävät myös sanoa näkkäri.

Arkisin Pokin luona käy henkilökohtainen avustaja, joka auttaa kodin askareissa ja opastaa myös kodin ulkopuolella. Siivoamiset ja isommat kauppareissut Pokki tekee avustajan kanssa. Kotia vastapäätä sijaitsee pieni ruokakauppa, jossa Pokki käy itse pienemmillä ostoksilla.

– Henkilökunta auttaa keräämään ostokset, joita tarvitsen.

Jos Pokki lähtee kotoa liikkeelle itsekseen, tuttuihin paikkoihin kulkeminen onnistuu bussilla. Uusiin paikkoihin Pokki kulkee tarvittaessa taksilla.

– Valkoinen keppi on ulkona liikkuessa aina mukana liikkumisen apuvälineenä tai vähintään merkkinä muille, Pokki kertoo.

– Lisäksi käytän välillä suuntaranneketta, joka kertoo värinän avulla reitillä olevista esteistä. 

Ruudunlukuohjelma kertoo, mitä näytöllä tapahtuu

Yhteiskunnassa asioinnin, esimerkiksi pankki- ja Kela-asiat, Pokki hoitaa netissä. Hänellä on kotona kannettava tietokone, johon on asennettu ruudunlukuohjelma, joka kertoo tietokoneen näytön tapahtumat käyttäjälle puheella.

Pokki käyttää asioiden hoitamiseen kuitenkin enimmäkseen tavallista älypuhelinta ja siinä olevaa voice over -toimintoa.

– Iphonella asiat on tosi näppärä hoidella. Pankkipalvelutkin hoituvat kätevästi mobiilipankissa voice over -toiminnolla, Pokki sanoo.

Heikki Pokki istuu portaalla ulkona.
– Jos jonkin asian voisin Suomessa muuttaa, se olisi talvi. Talvella sokeana liikkuminen ulkona on hankalaa ja turvatonta, sillä nykyisin joka päivä voi olla erilainen keli, Heikki Pokki sanoo. 

Voice over puhuu näytöllä näkyvät kohteet tarkasti ja kertoo muun muassa, onko ruudulla näkyvä teksti linkki, painike vai otsikko. Sitä voi ohjata yksinkertaisilla elesarjoilla hieman eri tavoin kuin älypuhelinta tavallisesti ja sen voi valjastaa myös kertomaan kuvien kuvaukset.

Kun Pokki haluaa esimerkiksi tarkistaa tilinsä saldon tai siirtyä mobiilipankissa maksamaan laskun, hän aktivoi toiminnon tuplanapauttamalla ruutua.

– Me sokeat napautamme ruutua kahdesti, ettei selatessa tule vahinkopainalluksia.

Rahat riittävät tarpeellisiin menoihin

Pokin arjen kulut koostuvat pitkälti asunnon vuokrasta, sähkölaskusta, netti- ja puhelinlaskusta ja ruoasta. Myös harrastuksiin kuluu jonkin verran rahaa: Pokki käy silloin tällöin keilaamassa ja kaverien kanssa kahvilla. Lisäksi hän keräilee lp-levyjä.

Pokki ei ole tällä hetkellä työelämässä. Pääasiallinen tulo on eläke. Hän tekee myös keikkaa kokemusasiantuntijana.

– Rahat riittävät tarpeellisiin menoihin, mutta loppukuu on usein laskemista. Tulen toimeen. Hyvinvointialue maksaa avustajan palkan, taksimatkat ja apuvälineet.

Pokin mielestä näkövammaisia ihmisiä kohdellaan Suomessa hyvin. Hänellä itsellään ei ole vuosiin ollut huonoja kokemuksia.

– On tosi mukavaa, jos joku kysyy vaikkapa kaupassa tai kahvilassa, tarvitsenko apua. Yleensä otan avun mielelläni vastaan, koska samalla tapaan uusia ihmisiä ja annan toisellekin auttamisen ilon.

"En ole päässyt ammattitaitoani vastaaviin töihin"

Pokin mukaan yhteiskunnassa on apua hyvin tarjolla. Syksyllä 2024 voimaan astuvassa vammaispalvelulaissa vaikuttaisi olevan paljon parannuksia: esimerkiksi tuettuja taksimatkoja voi saada jatkossa laajemmille alueille, mikä vapauttaa elämää.

Pokilla on kokemusta myös syrjinnästä. Opiskeluaikoina hän koki toisinaan jäävänsä ryhmän ulkopuolelle. 

Työ ja palkka mahdollistaisivat sen, että voisin elää enemmän.

Työllistyminenkin on ollut vaikeaa. Pokki on koulutukseltaan sosionomi. Hän on tehnyt pätkä- ja palkkatukitöitä erilaisissa järjestöalan tehtävissä ja toiminut vapaaehtoisena ja järjestöaktiivina.

– En ole päässyt ammattitaitoani vastaaviin töihin. Suomessa näkövammaisten työllisyystilanne on heikko, vaikka apuvälineiden avulla voisimme työskennellä monissa tehtävissä siinä missä näkevätkin. 

Näkövammaiset ovat samanlaisia kuin muut

Pokki toivoisi ihmisten ymmärtävän, että näkövammaiset ovat aika lailla samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

Joskus ihmiset, jotka eivät ole aiemmin tavanneet näkövammaista, saattavat kysellä Pokilta, miten näkövammaiselle pitäisi puhua.

– Usein kysytään esimerkiksi, että voiko minulle sanoa “oli kiva nähdä”. Ehdottomasti voi, se on meidän puhekieltämme.

Heikki Pokki tunnustelee lp-levyä.
Pokki keräilee lp-levyjä. Kun näköaistia ei ole, muut aistit ovat hänen mukaansa hyvinkin vireät. Kuulo on aisteista tärkein. – Kuuntelen ihmisiä ja ympäristöäni tarkkaan. Korvat ovat koko ajan auki.

Pokin elämään tuovat iloa tavallinen arki ja läheiset ihmiset. Tänään on erityisen mukava päivä, sillä Saksassa asuva lapsuudenystävä Jonna on hänen luonaan käymässä.

– Viihdyn ihmisten kanssa tosi hyvin. On ihan sama, millaisesta taustasta ihminen on, sillä se on minulle tärkeää, että olemme ihminen ihmisenä toisillemme.

Yksi Pokin tulevaisuuden unelmista on vakituinen työ. Hän toivoo, että voisi ammatikseen auttaa ihmisiä.

– Työ ja palkka mahdollistaisivat sen, että voisin elää enemmän. Olen myös aina avoin uusille ihmisille. Uusia tuttavia ei ole koskaan liikaa.

OP Saavutettava on verkkopalvelu, jota on helppo käyttää. Se mukautuu käyttämäsi laitteen näytön mukaan. Voit käyttää sitä matkapuhelimella, tabletilla ja tietokoneella. OP Saavutettava toimii ilman hiirtä pelkän näppäimistön avulla ja se tukee myös ruudunlukijoita. Lue lisää.

Lue myös:

Pankkiasioiden hoitaminen ilman tietokonetta tai älypuhelinta: helpot tavat

Siivoojana työskentelevä Maria: “Vaikka palkka on pieni ja arvostus huonoa, olen aina tykännyt työstäni”