Hintojen nousu ravisutti monen arkea vuonna 2022. Jatkuuko sama meno tänäkin vuonna, vai onko helpotusta näkyvissä? OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen vastaa kysymyksiin, joiden avulla vuoden 2023 talouskehitystä voi ymmärtää.

OP:n ekonomistit arvioivat Suomen talouden vaipuvan lievään taantumaan tänä vuonna. Mitä taantumaan vaipuminen tarkoittaa? 

Taantuma on merkittävä ja laaja-alainen talouden toimeliaisuuden väheneminen, joka kestää pidempään kuin muutaman kuukauden. Kehitys on nähtävissä BKT:n kehityksessä, reaalituloissa, työllisyydessä, teollisuustuotannossa ja kaupan myynnissä. Eli taantuma ei tarkoita vain lyhyttä notkahdusta BKT:ssa, vaan näkyy sekä kuluttajien että yritysten arjessa. 

Lue lisää taantumasta Reijo Heiskasen blogista 

Miten taantuma näkyy kuluttajien arjessa tänä vuonna? 

Moni kuluttaja käytti säästöjään viime vuonna hintojen nousun takia. Tänä vuonna kuluttajat joutuvat vähitellen sopeutumaan kiihtyneeseen inflaatioon ja korkojen nousuun vähentämällä kulutustaan, kun säästöjä ei voida aiemmalla tavalla hyödyntää. Kuluttajat ovat eri tilanteessa, ja kunkin on syytä toimia omista lähtökohdistaan.

Korkea inflaatio alkaa tuntua kuluttajien kukkaron lisäksi myös yrityksien toiminnassa. Pitääkö kuluttajan olla huolissaan työpaikastaan?

Yritysten kannattavuus oli viime vuonna hyvällä tasolla, mutta alkaa nyt heikentyä. Tämä merkitsee, että yritykset joutuvat osin tinkimään investoinneistaan ja säästämään kustannuksissa. Ikävä kyllä tämä merkitsee työllisyyden kääntymistä laskuun.

Koska hintojen nousu pysähtyy, vai pysähtyykö se lainkaan?

Tavoitteena on noin kahden prosentin inflaatio. Viime vuosikymmenellä inflaatio jäi tavoitteesta, ja korot painuivat miinukselle. Nyt inflaatiota pyritään laskemaan inflaatiotavoitetasolle kahteen prosenttiin. Viime vuonna hintojen nousu, eli inflaatio, oli 7,1 prosenttia.

Miten pitäisi nyt toimia, että oma talous pysyy tänä vuonna kunnossa?

Kolme neuvoani ovat: varaudu, ennakoi ja suunnittele. Kullakin tulisi olla omaan tilanteeseen nähden sopiva puskuri yllätyksiä varten. Taloutta oli hyvä seurata sen verran, että pystyisi ennakoimaan vaikkapa sähkölaskujen tai korkokulujen kehitystä. Suunnittelulla pärjää myös sitten, jos nuo kaksi edellistä ovat pettäneet. Pienistä menoista kasvaa monesti yllättävän iso lasku, joten omiin tuloihin ja menoihin kannattaa tutustua viimeistään tänä vuonna.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan, millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Lue myös:

Näin suojaudut inflaatiolta – neljä vinkkiä

Rahareikiä taloudessa? Näin voit seurata kulujasi tarkemmin

Vuoden verran säästöä – tee oma niukkuushaaste tai karsi näistä