Kun näyttelijä-laulaja Pirkko Mannola, 83, muistelee omaa, yli 60 vuotta kestänyttä esiintyjänuraansa, hänen mieleensä nousee vauhdikkaita tapahtumia. Monipolvinen ura on ollut Mannolan mukaan välillä suorastaan koominen, ja se olisi voinut tyssätä moneen kommellukseen.

Kameran edessä Mannola muistaa mokailleensa esimerkiksi Nina ja Erik -elokuvan kuvauksissa, joissa hänen vastanäyttelijänään oli Tauno Palo. Mannolan olisi pitänyt suuttua Palon hahmolle, mutta se oli aivan liian vaikeaa: kuka nyt voisi Taunolle tiuskia!

Kohtaus kuvattiin lopulta niin, että Mannola näytteli vihaista suoraan kameralle.

– Itselleen pitää osata nauraa ja itseensä kohdistaa pientä ironiaa. Se ei ole vähättelyä. Pilke silmäkulmassa on minun tyylini, hän kuvailee.

Pirkko Mannolan ura alkoi teini-iässä uimapukumallina. Sen jälkeen hän osallistui missikisoihin – ja mustana hevosena voitti koko kisan. Missiura avasi ovet laulamiselle ja näyttelemiselle. Mannola on levyttänyt kappaleita suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi ja näytellyt yli 30 suomalaisessa elokuvassa.

Yksi pitkän uran hienoista muistoista oli toinen sija MTV:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa vuonna 2009.

– Olen aina ollut ihminen, joka hyppää pää edellä haasteita kohti. Silti yllätyin ja hämmästyin, miten pitkälle tanssikisassa pääsin. Olen siitä ihan ylpeä, olin kuitenkin silloin jo seitsenkymppinen. Edelleenkin ihmiset saattavat tulla kadulla kehumaan, miten ihanasti silloin tanssin.

Ei manageria

Menestyksekäs ura ei näy tänä päivänä Pirkko Mannolan pankkitilillä niin hyvin kuin se olisi voinut näkyä – kunnon ohjauksessa. Mannola harmittelee, ettei hänellä ole koskaan uransa aikana ollut manageria tai muuta neuvonantajaa, joka olisi auttanut raha-asioissa ja palkkioneuvotteluissa.

Myöskään eläkettä Mannola ei ole tienannut kovin suuria summia. Iskelmä- ja elokuvamaailma, joiden parissa hän työskenteli 1950-1970-luvuilla, ei kerryttänyt eläkettä, sillä alan työt laskettiin pätkätöiksi. Eläkettä Mannolalle alkoi kertyä vasta 1970-luvun teatterikiinnityksestä eteenpäin.

– Ei sitä neli-viisikymppisenä vielä miettinyt omaa eläkettään eikä osannut suunnitella tulevaisuuttaan. Jäädessäni eläkkeelle yllätyin, kun summa ei ollutkaan kovin suuri. Eläkevuosina olen joutunut välillä stressaamaan rahasta, varsinkin yllättävien menojen vuoksi. En pidä siitä, jos minun pitää alkaa pihdata.

Mannola on läpi työuransa työskennellyt verokortilla sen sijaan, että olisi perustanut yrityksen. Se harmittaa nyt.

– Kun nyt 80-vuotiaana teen töitä, verottaja ottaa palkkiostani 50 prosenttia. Työntekoa tässä iässä ei ole tehty kovin kannattavaksi.

Mannola myöntää käyttäneensä aikoinaan reippaasti rahaa erilaisiin työntekoon liittyviin mukavuuksiin. Esimerkiksi kun hän kiersi laulajana Saksassa, hän valitsi itselleen aina parhaat hotellit. Ruotsissa pidempiä pätkiä töitä tehdessään hän asui mieluummin mukavuuksilla varustetussa asunnossa kuin pienessä yksiössä.

– Jälkikäteen olen katunut omaa rahankäyttöäni. Olisi pitänyt elää välillä niukemmin ja säästää.

Mikä tulee, menee

Mutta on Mannola osannut tehdä hyviäkin rahavalintoja. Hän otti ensimmäisen pankkilainansa jo parikymppisenä ostaessaan kaksion Helsingin Maunulasta ensimmäisillä missirahoillaan. Asunnosta tuli hyvä pesämuna tulevaisuutta varten.

Silloin pankkineuvottelut olivat aika erilaisia kuin nykyään.

– Tarvitsin monta takaajaa, että ylipäätään sain lainan. Asuntolainan korotkin olivat aiemmin helposti yli kymmenen prosenttia.

Ennen haikailin hirveästi matkustamisen perään, mutta nykyään arvostan yhä enemmän paikkaa, jossa on turvallista olla.

Rahan suhteen Mannolalla on oikeastaan aina ollut ajatus, että se mikä tulee, myös menee. Pengar ska rulla.

– Shoppailu on heikkouteni, kuolaan erityisesti kauniiden vaatteiden perään. Shoppailun jälkeen minulla on vähän huono omatunto: pitikö tämäkin nyt mennä ostamaan.

Hyvä ruoka sekä kodin laittaminen ja sisustaminen ovat niin ikään hänen rahankäyttökohteitaan. Ihan pienet, arkipäiväisetkin asiat, vaikkapa tulppaanit maljakossa, piristävät päivää.

– 1960-luvulla rakennettu rivitalokotini vaatisi remonttia. Keittiö ainakin pitäisi uusia, parketti vaihtaa ja seiniäkin voisi siirtää. Jokin television remonttiohjelma olisi tervetullut kylään! Mannola nauraa.

Omat rahat

Pirkko Mannola muutti nykyiseen asuntoonsa puolisonsa Åke Lindmanin kuoleman jälkeen. Nykyään hän asuu siellä kumppaninsa Göran Stubbin kanssa. Kulut pariskunta pistää puoliksi.

– Rahan suhteen kaikki on mennyt suhteessamme sujuvasti ja luontevasti. Meillä on Göranin kanssa omat taloudet, olemmehan eläneet aiemmin niin pitkään itsenäisesti. Jaamme ruokamenot ja asumiskustannukset. On helpotus, ettei kaikkea tarvitse maksaa yksin.

Mannola suhtautui itsenäisesti rahaan jo Lindmanin kanssa ollessaan.

– Minulla on aina ollut oma tili ja omat rahat. On aviopareja, joissa rouva käy miehen lompakolla, mutta meillä ei ollut sellaista Åkenkaan kanssa. En vahdi mihin toinen rahansa kuluttaa, enkä halua, että minua vahditaan. Maksan kuluni itse.

Ylipäätään Mannolan elämässä on paljon sellaisia rikkauksia, joita ei voi mitata rahassa. Yksi niistä on hyvä parisuhde Göran Stubbin kanssa.

– Olen kiitollinen, että olen vielä tässä iässä löytänyt ihmisen, jonka kanssa on hyvä olla.

Myös lapsenlapset tuovat elämänrikkautta.

– Heitä tosin näen harvemmin, koska he asuvat Ruotsissa, mutta aina se on yhtä ihanaa.

Luonto ja liikunta ovat nekin Mannolan elämää rikastuttavia asioita. Ystävänsä, meikkaaja Raili Hulkkosen kanssa hänet nähdään usein sauvakävelemässä Espoon metsissä.

Koti on Pirkko Mannolalle rakas.

– Ennen haikailin hirveästi matkustamisen perään, mutta nykyään arvostan yhä enemmän paikkaa, jossa on turvallista olla. Tulevaisuudelta toivon, että pysyisin mahdollisimman pitkään terveenä ja toimintakykyisenä. Ajattelen, että carpe diem – nautitaan joka hetkestä.

Lue myös:

Kirsti Paakkasella on rakkaudenvelkaa

Uutisankkuri Matti Rönkä: En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti

Arja Koriseva: Yleensä säästän ensin, ja sitten vasta ostan