Leevi Hannula on 29-vuotias ylivieskalainen sikatilallinen, jonka äänestä kuuluu innostus omaan työhön ja tekemiseen. Parhaillaan rakennetaan uutta sikalaa ja se pitää yrittäjän kiireisenä.

Hetken mielijohteesta uutta, 3000 paikan lihasikalaa ei olla rakentamassa. Ajatus ja visio toisesta tuotantorakennuksesta syntyi seitsemisen vuotta sitten kun Leevi osti isältään koko tilan itselleen. Kaksi vuotta sitten päätös oli kypsä toteutettavaksi ja Leevi pisti lupaprosessin alulle.

– Hyvä, että pistin, sillä onhan se hidas prosessi. Ympäristölupahakemus ja itse rakentamiseen liittyvät paperiasiat vievät aikaa. Mutta prosessi vie oman aikansa eikä tähän hankkeeseen hetken mielijohteesta lähdettykään.

”Tarvittaessa on oltava valmis myös tinkimään”

— Olen luonteeltani suunnitelmallinen ja tapanani on asettaa tavoitteita. Niin olen tehnyt myös tässä rakennusprojektissa. Excel on kovassa käytössä, sillä kyllähän jokaisen investoinnin on maksettava itsensä takaisin.

Rakennushankkeessa suunnitelmallisuus ja kulujen hallinta näkyvät niin, että Leevi hautasi alkuperäisen ajatuksen avaimet käteen -ratkaisusta liian kalliina vaihtoehtona. Se tietää itselle enemmän töitä, mutta monta hyvää puolta päätöksestä löytyy. Valvoessa hankkeen etenemistä, aikatauluissa pysymistä ja kuluja, hän joutuu väkisinkin perehtymään itse asioihin.

– Onhan se hyvä kun itse tietää missä mennään, vaikka ihan kaikkeen on mahdotonta varautua. Yllätyksille ei mitään voi, mutta poikkeamiin on mahdollista reagoida kun seuraa asioita ja vertaa tehtyihin tavoitteisiin ja suunnitelmiin, Leevi tuumii.

"OPn yhteyshenkilö on luottohenkilö"

Leevi Hannula pitää siitä, että yhteys pankkiin ei ole vain yhteydenpitoa netissä ”täytä hakemus niin otamme sinuun yhteyttä” -tyyliin vaan asiantuntijaan voi olla itsekin yhteydessä ja tavata oikeasti.

Ala-Kopsalan Anssi on OPn päässä sellainen henkilö, joka tuntee rakennushankkeeni ja koko kokonaisuuden. Hän kävi juuri työmaalla kun sikalan elementtejä asennettiin. Tiedän myös, että saan tarvittaessa Anssin nopeastikin kiinni ja sellaista arvostan. Hän on itsekin maalta, ja taitaa edelleenkin sivutoimisesti korjata säilörehua, eli puhumme jo lähtökohtaisesti samaa kieltä. Asiat rullaavat sujuvasti eikä tarvitse selittää alusta alkaen asioita kun tapaamme, kiittelee Leevi.

–Maatalouden ahdingosta puhutaan eikä turhaan. Hyvin pärjääviä tiloja on kuitenkin paljon ja esimerkiksi täällä Keski-Pohjanmaalla investointihankkeita on vireillä useampia. Olemme investoinneissa mielellämme mukana, kertoo maa- ja metsätalousasioista vastaava asiakkuusjohtaja Anssi Ala-Kopsala OP Keski-Pohjanmaasta.

— Isommissa investointihankkeissa pidämme tärkeänä, että tarvittaessa molemmat maa- ja metsätalousasiantuntijat ovat asiakkaan käytettävissä, kertoo asiakkaan huomioimisesta palvelupäällikkö Emma Lokasaari - maitotilalla kasvanut perunanviljelijän puoliso ja taskussaan viime vuonna suoritettu MaMe Pro Maatalous -tutkinto.

”Kyllä maaseudulla elinvoimaa on”

Vaikka Leevi Hannulan rakennushanke on neliömäärältään tällä hetkellä Ylivieskan suurin rakennusvaiheessa oleva hanke, virettä on lähitiloillakin. Lähes saman ikäiset nuoret tilalliset pitävät yhteyttä keskenään ja antavat toistensa tekemisiin boostia omien hankkeidensa myötä.

– Kun kävin erään navetan avajaisissa ajattelin että WAU. Yli 1000 vierailijaa kertoo mielestäni kiinnostuksesta tekemäämme työtä kohtaan. Toisten onnistumisista tulee itsellekin hyvä mieli ja saa tsemppiä omiin tekemisiin, kertoo Leevi ja kääntää traktorin keulan jälleen kohti rakennustyömaata.

Teksti: Päivi Eloniemi

Kuvat: Leevi Hannula, Anssi Ala-Kopsala