Kesäduunikampanjamme yhteyshenkilönä mietin kesäkuussa, millaisia kesäduuneja nuorille loppujen lopuksi järjestyi ja miltä kesätyö - joillekin ihka ensimmäinen - mahtaa maistua. No kysymällähän se selviää :D.

Satunnaisotannalla visiittieni kohteiksi valikoituivat Kokkolan Orkesteriyhdistys ja Kokkolanseudun Hippos. Nuoria kesäduunareita jututin työn äärellä - Jasminin tapasin raviradalla ja Leena-Kaisan Raatihuoneella.

Jasminin kädenjälki näkyy raviradalla

Heimarin raviradalla Kokkolassa päärakennuksen sisätila näyttää heti sisään astuessa paljon kivemmalta kuin aikaisemmin. Ei mikään ihme, sillä Jasmin Niemi oli maalaushommissa siellä ja ulkoalueilla parisen viikkoa kesäkuussa.

– Hevosharrastukseni kautta kuulin kesätyöpaikasta, täytin hakemuksen ja sain paikan, summaa Jasmin. Ulkomaanmatkalle heti kesätyöpestin päätyttyä lähtenyt 17-vuotias iloitsee kun sai matkalle mukaan itse tienaamaansa reissurahaa.

– Tehtävämme on järjestää raveja, harjoitusraveja ja muita hevosalan tapahtumia ja kyllä kunnostushommat olisivat jääneet tänäkin kesänä tekemättä ilman näitä reippaita nuoria, kehuu Jasminia ja hänen työpariaan Heidi Hämäläinen Kokkolanseudun Hippoksesta.

– Kesätyö kesti kaksi viikkoa ja hommaa oli. Sopivan itsenäistä tekemistä, jossa oman käden jälki näkyy, summaa Jasmin yhteen tämän kesän työpaikkaansa.

Leena-Kaisa pisti nuotit ja lehtileikkeet järjestykseen

Kokkolan Orkesteriyhdistys ylläpitää kansainvälisesti ansioitunutta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria ja sen perustehtävä on tuottaa konsertti- ja musiikkitoimintaa. Kuten monilla muillakin työpaikoilla, taustatehtäviä tehdään silloin kun muilta töiltä ennätetään.

– Moni tärkeä tehtävä oli jäänyt tekemättä ja oikein odotimme Leena-Kaisan tuloa meille, kertoo tiedotus-markkinointisihteeri Sara Nikula-Nyman.

– Syyskauden ohjelmistojen postittamista ja lehtileikkeiden järjestämistä, kertaa työtehtäviään 16-vuotias Leena-Kaisa Petäjä. Orkesterilla on myös paljon nuotteja, jotka oli saatava järjestykseen.

– Vaikka tehtävässä ei vaadittu musiikkitaustaa, oli siitä hyötyä näissä nuottiasioissa, hymyilee pop-jazz-puolella laulua harrastava Leena-Kaisa. Työkokemuksen karttuminen ja oman rahan tienaaminen ovat tärkeimpiä asioita, jotka tämä pirteä kesätyöntekijä nostaa esille. Toimiston mutkattomassa ja rennossa tunnelmassa oli myös helppo olla ja työskennellä.

Mikä on OPn Kesäduuni?

Kesäduuni OPn piikkiin -kampanja ja kesätyötuki ovat osa OP Keski-Pohjanmaa yhteiskuntavastuullista toimintaa ja tapa jakaa tulosta oman toimialueen hyväksi. Olemme myöntäneet kuluvaksi kesäksi toimialueemme yleishyödyllisille yhdistyksille lahjoituksia 40 nuoret palkkaamiseen.

Valtakunnallisesti yhteensä lähes 1300 nuorta 15-17 -vuotiasta saa tänä kesänä mahdollisuuden tutustua työelämään 45 OPn yhteisessä kampanjassa. Yhdistyksille lahjoitettiin yli 500 000 euroa kesäduunipaikkojen tarjoamista varten.

#kesäduuniOPnpiikkiin

Teksti ja kuvat: Päivi Eloniemi