Ruotsalon koulun eskarilaiset ovat olleet koko syksyn huolissaan koulun pihalla esiintyneestä ilkivallasta. Yhdessä he ovat päätyneet ratkaisemaan ongelman hankkimalla laaman, joka vartioisi koulun pihalla. Laama puree tosi kipeästi ja olisi oikein hyvä pelote ilkivallan tekijöille.

Tavoitteen saavuttamiseksi eskarilaiset ovat käyneet tutustumassa oikeaan laamaan ja perehtyneet sen hoitoon sekä ruokavalioon. He ovat myös hankkineet rahaa laaman ostamista varten mm. pulloja keräämällä. Kaikki opit ja myös saadut tulot on kirjattu järjestelmällisesti Laamavihkoon.

Etukäteisvalmistautumista puolin ja toisin

Laamahanke sai uuden suunnan kun eskarilaiset miettivät yhdessä opettajansa Gun Kurikkalan kanssa, että hankkeesta voisi käydä juttelemassa myös pankissa. Niinpä sovittiin tapaaminen lähikonttorille Kälviälle. Etukäteissäästämistä ja rahoittamista olisi hyvä pohtia laajemminkin.

Vierailuun oli valmistauduttu huolellisesti puolin ja toisin. Eskarilaisilla oli rintapielessään koulukuvasta tehdyt henkilökortit, koska henkilöllisyys on pystyttävä pankissa todentamaan.

Pankkilaiset, Johanna ja Essi (kuvassa aamupalapöydän takana) sekä Emma, olivat valmistautuneet aamuun kattamalla pientä purtavaa ja se olikin tarpeellinen juttu. Kävi nimittäin ilmi, että kaikkia jännitti pikkuisen ja aamupala oli jäänyt hieman kevyeksi. Kun tultiin tutuksi, ruokakin maistui.

– Mää jännitin niin kovasti etten pystynyt kotona syömään mitään.

Säästämistavoite vaihtuu

Pankkivierailun aikana mietittiin yhdessä rahan arvoa oikeilla tavaroilla sekä pelillisesti numeroita harjoittelemalla ja pankkilaisten työvälineitä hyödyntäen.

– Jos lainaamme teille tämän kympin setelin, mitä sitten tapahtuu, kyseli Johanna kympin seteli kädessään.

– No meidän pitää maksaa se tietenkin takaisin, totesivat raha-asioista hyvin perillä olevat eskarit.

Vierailijoiden yhteinen päätös pankkivisiitin päätteeksi oli, että laama on heille sittenkin liian kallis hankinta. Yksikin laama maksaa tosi paljon ja hyvin viihtyäkseen se tarvitsisi kaveriksi toisen laaman.

Eskarilaiset päättivät vaihtaa tavoitetta ja ryhtyä keräämään rahaa yhteiseen uimareissuun, jossa myös herkuteltaisiin. Etukäteissäästämistä helpottamaan vierailijat saivat mukaansa Hippo-säästölippaat.

Helmipöllö vartioimaan pankkikonttoria

Kiitokseksi vierailusta eskarit luovuttivat askartelemansa Helmipöllön konttorin väelle.

– Hienoa, että saimme oman vartiopöllön tänne. Helmipöllö nostetaan kunniapaikalle tähyilemään ja vartioimaan meidän konttoria, lupasi palvelupäällikkö Emma Lokasaari.

– Ja eskareiden tekemää hienoa runoa olemme lukeneet monen monta kertaa, kiittävät palveluneuvojat Johanna Boren ja Essi Perttula.

Ollaan ystäviä jookos, ollaan ananas ja kookos.

Ollaan rypäle ja rusina, syödään pipareita tusina.

Olet uskomattoman tärkeä, kukaan ei saa sydäntäsi särkeä.

Teksti: Päivi Eloniemi

Kuvat: Emma Lokasaari