Kun jatkan väliseinien koolauksiin sopivien villapalojen leikkaamista, mielessäni pyörii jälleen lause: ”Ajattele sitä hetkeä, kun voit sytyttää tulet itse suunnittelemaasi takkaan, käpertyä sohvan nurkkaan teemukin kanssa ja nauttia takkatulen loisteesta. Se päivä tulee vielä!” Näin eräs ystäväni tsemppasi minua muutama vuosi sitten, kun elimme omakotitalomme rakentamisen hektisimpiä hetkiä. Hänellä oli asiasta tuore omakohtainen kokemus, sillä he olivat saaneet oman talonsa valmiiksi vähän aiemmin. Tuohon tunnelmapalaan tartuin ajatuksissani monta kertaa rakentamisen eri vaiheissa ja uskon, että aika monen muunkin suomalaisen haaveista löytyy sama toive ja ajatus omasta talosta.

Haaveen toteutuminen sisältää monta kysymystä

Mitä kaikkea sitten tarvitaan, ennen kuin haave rakentuu todeksi ja oikeaksi asuttavaksi kodiksi? Aloittelevan rakentajan mielessä pyörivät suloisessa sekamelskassa ideat talon pohjapiirustuksesta, sopivan tontin etsimisestä, rakennustapojen vaihtoehdoista ja kenties kasa uusia termejä projektiin liittyen. Vaihtoehtoja visioihin riittää. Voit valita Avaimet käteen -tyyppisen valmiin ratkaisun, tehdä mahdollisimman paljon itse ns. pitkästä tavarasta tai mitä tahansa siltä väliltä. Valintoihin vaikuttaa varmasti se, miten paljon itsellä tai lähipiirillä on tietotaitoa talonrakentamisesta ja mahdollisuutta panostaa aikaa raksahommiin. Sekin saattaa mietityttää, että onko meillä varaa toteuttaa kaikki toivomamme ideat ja mitä jos jotain ikävää käy kesken kaiken? Rahoitus- ja vakuutuskysymyksissä helpottaa, kun mukana ovat asiantuntijat, joiden kanssa kokonaisuus saadaan toimivaksi ja juuri meidän perheen tarpeisiin sopivaksi.

Hahmotelmat alkavat konkretisoitua viimeistään siinä vaiheessa, kun rakennusprojektista laaditaan kustannusarvio. Se kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman tarkasti ja realistisesti jo senkin takia, että tarvittava rahoitus pystytään laatimaan sopivaksi. Onneksi nykyään luottohakemuksen voi näppäillä verkkopankkiin vaikka leppoisasti nojatuolista käsin ja vastauksena saa lainatarjouksen verkkoon parissa päivässä. Yksityiskohtia voidaan hioa vielä ennen lainan lukkoon lyömistä näppärästi verkko- tai puhelinneuvottelun avulla, perinteisen face to face -tapaamisen sijaan. Verkkoneuvottelunhan voi käydä sieltä tulevan kodin tontilta tabletin tai matkapuhelimen avulla, silloin pääsee rahoitusneuvottelijakin ihailemaan asiakkaan tulevia pihamaisemia.

Luota asiantuntijan apuun

Ylipäätään hankkeen sujumista auttaa asiantuntijoihin tukeutuminen. Talon rakenteiden ja varustelun suunnitteluun, LVIS-töihin, maatöihin, pihasuunnitteluun ja moniin muihin seikkoihin tarvitaan asiansa osaavat ihmiset. He, jotka osaavat tuoda esille vastauksia niihinkin kysymyksiin, joita rakentaja ei ehkä hoksaa edes kysyä. Valintoja ja päätöksiä rakentajan tehtäväksi riittää rutkasti vielä senkin jälkeen, kun suuret linjat ovat selvillä. Vilkaisepa lähintä sähkörasian kehystä, jalkalistaa tai välioven vedintä. Kyllä vain, niidenkin värimaailmassa ja muotokielessä on valinnan varaa jokaiseen makuun. Epätoivo (tai hysteerinen nauru) ei ole kaukana, kun rakentajaparka yrittää mielikuvissaan tai suunnitteluohjelman äärellä miettiä, minkä näköisen kokonaisuuden kaikki valitut ratkaisut yhdessä muodostavatkaan!

Loppu hyvin kaikki hyvin

Tätä postausta kirjoitan kotisohvallani, iltatee höyryää mukissa viereisellä pöydällä ja kolean toukokuun illan lämmikkeeksi virittelin tulet takkaan. Meidän perheen rakennusurakka on siis onnellisesti takana ja monia kokemuksia, niin kivoja kuin opettavaisiakin, tarttui matkalla mukaan. Olen monesti mielessäni kiitellyt silloista pankkineuvojaamme, joka ehdotti meille säästämisen aloittamista lainanmaksun ohella. Arvata saattoi, että muuton jälkeen eteen on tullut vielä monta tarpeellista tai ihan vaan esteettistä sisustussilmääni hivelevää tarviketta, jotka on ollut helppo hankkia säästöillä.

Suuren urakkamme jälkeen on mukava nauttia itse rakennetun kodin tunnelmasta, joten rohkaisen muitakin talon rakentamisesta haaveilevia tavoittelemaan unelmansa toteuttamista. Kurkkua kaihertaneet villapölytkin leijailevat aikanaan raksamuistojen joukkoon.

Kirjoittaja: Riikka Närhi, sijoitusneuvoja

OP Keski-Suomi