Mitä tapahtuu, jos sairastut vakavasti ja joudut jäämään pois töistä viikoiksi tai jopa kuukausiksi? Tai jos työsi loppuvat kokonaan? Miten sinä ja perheesi pärjäätte taloudellisesti tilanteessa, kun tulot tippuvat merkittävästi? Rahatilanteesta stressaaminen voi viedä hyvinvoinnilta pohjan, vaikka muut elämän osa-alueet olisivat kunnossa. Jos joudut pelkäämään huomista ja tulevaisuuden yllättäviä menoja, kannattaa parantaa hyvinvointia omien raha-asioiden haltuunotolla.

Taloudellista hyvinvointia voi edistää suunnittelemalla tulevaisuutta ja varautumalla siihen. Moni ajattelee suunnittelevansa omaa talouttaan - ainakin seuraavaan palkkapäivään asti. Mutta entäpä vuoden, kolmen tai kymmenen vuoden päähän? Mitä pidemmälle mennään, sitä vähemmän suunnitelmia tehdään. Hyvinvointivalmentajat usein korostavat, että parempi arki syntyy pienillä teoilla ja näin on myös oman talouden kanssa. Parasta taloudellisen hyvinvoinnin edistämisessä on se, ettei sen tarvitse olla jo valmiiksi hyvässä kunnossa. Säästöt alkavat kertyä kuin itsestään, kun vain tekee päätöksen ja aloittaa.

Harva jättää fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin saavuttamisen sattuman varaan, vaan tietoa ja apua etsitään innokkaasti. Jos tällä samalla tarmolla panostaisi omaan talouteen, mitkä mahdollisuudet voisikaan löytää. Työstämällä kuukausibudjetin on helpompi välttää tilin näyttäminen nollaa palkkapäivän lähestyessä ja laskemalla sopivan kuukausittaisen säästösumman kertyvät säästöt ilman, että se vaikuttaa liiaksi arkeen. Etsimällä omiin tavoitteisiin sopivan sijoituskohteen säästöille saa kerrytettyä mukavasti tuottoja ja parhaimmillaan innostuu sijoittamisesta muutenkin Ja jos siltä tuntuu, myös tässä elämänmuutoksessa voi käyttää ulkopuolista apua.

Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista voi tuskin puhua, jos oman talouden tulevaisuus stressaa. Joten, ensi kerralla, kun mietit minkä pikadieetin aloittaisit, tee elämänmuutos, joka tuottaa hyvinvointia pitkään. Olipa oma kesäkuntosi mikä vain, voit huolehtia, että lompakkosi voi paksusti kesät talvet.

Tutustu OP Säästölippaaseen tästä.

op.fi/keski-suomi -etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa