Pitää olla huolissaan
Huoli kansanterveydestä johti 2000-luvun alussa terveystiedon irrottamiseen omaksi oppiaineeksi. Nyt huoli kohdistuu heikkoihin taloustaitoihin. Talousvaikuttajat Olli Rehn, Piia-Noora Kauppi sekä Sari Lounasmeri kehottavatkin Suomen Kuvalehdessä (5/19) julkaistussa kirjoituksessaan tulevaa hallitusta lisäämään kaikille koulutusasteille oman talouden hallintaan liittyvää opetusta. Taloustaidoilla on merkittävä vaikutus nuoren hyvinvointiin, menestymiseen ja tulevaisuuteen.
Talous ja nuoret TAT:n julkaisemassa Nuorten talousosaaminen -tutkimuksessa (2018) käy ilmi, että vain viidennes nuorista kokee saavansa riittäviä valmiuksia talousosaamiseen koulusta. Talousopetusta on jo uuden opetussuunnitelman mukaisesti aikaistettu alkavaksi neljännellä luokalla osana yhteiskuntaoppia. Tämä ei yksistään riitä.
Pankkina olemme mukana vahvistamassa nuorten talouslukutaitoja vierailemalla kouluissa sekä talousongelmissa olevien nuorten ryhmissä puhumassa oman talouden hallinnasta. Lisäksi tapaamme täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia asiakkaitamme varmistaen, että raha-asiat rullaavat oikeilla raiteilla. Näissä kohtaamisissa näemme nuorten talousosaamisen koko kirjon. Toiset ovat jo pidemmän aikaa säästäneet osan viikkorahoista, kun taas toisilla on ensimmäinen maksuhäiriömerkintä saatu jo 15-kesäisenä.
Yhteiskunnallisilla toimijoilla on talousosaamisen kasvattajana tärkeä rooli, mutta niin on meillä vanhemmillakin. Taloudenhallinta on kansalaistaito ja sen perusteet lähtevät arkisista valinnoista. Asenteet kuluttamiseen ja rahankäyttöön opitaan usein vanhemmilta. Mitä sinä voisit vanhempana tehdä?
Arkiset päätökset. Näytä esimerkkiä arjen valinnoillasi. Vertaile hintoja ääneen, perustele ostoksiasi. Luo lapselle perspektiiviä hankintoihin ja osallista. Mitä oikeasti tarvitaan, mikä ei ole välttämätöntä.
Positiiviset taloustaidot. Älä kaada rahahuolia lapsen niskaan, vaan pyri näyttämään mitä vaikutuksia hyvällä taloudenhallinnalla on. Valitkaa yhdessä säästämisen kohde ja iloitkaa, kun se saavutetaan.
Pysy ajan hermolla. Vaikkei sinulla lapsuudessa ollut pankkikorttia, kannattaa sen käyttö opettaa nuorelle jo pienestä pitäen. Lapsen oman talouden hahmottamiseen on oma pankkisovellus, OP Junior, joka näyttää mm. tilin saldon, eikä sitä tarvitse erikseen vanhemmalta kysyä.
Puhu. TAT:n tutkimuksen mukaan nuorista kolme neljästä haluaisi parantaa talousosaamistaan. Jos pullonkaulana tässä lapsen tulevaisuuteen vaikuttavassa osaamisessa olemme me vanhemmat, siitä pitää olla huolissaan. Joten puhu lapsellesi rahasta. Uskallan luvata, että se kannattaa.
Kirjoittaja: Mira Liimatainen, asiakkuuspäällikkö, OP Keski-Suomi
Lue lisää OP Juniorista
OP Keski-Suomen op.fi -etusivulle
OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa