Sitran Tulevaisuusbarometrin kysymykseen ”Millaisena näet tulevaisuuden?” vastattiin seuraavasti: 23 prosenttia odottaa innolla, 13 prosenttia pelkää, 52 prosenttia pelkää innoissaan ja 8 prosenttia ei edes kiinnosta. Muutama ei tiennyt mitä tuntee.

Yval Noah Harari kuvasi kirjassaan ihmiskunnan kehitystä kalenterivuotena. Pelkistettynä ensimmäiset 11 kuukautta olemme eläneet luolassa. Muutosvauhti on häkellyttävä.

40 prosenttia milleniaaleista pitää ensisijaisena tiedonlähteenään YouTubea ja 50 prosenttia 18-34 vuotiaista keskeyttävät tekemisensä, jos suosikkitubettajalta tulee uusi video. Oman aikani ”tubettajat” Arvi Lind uutisineen ja Lasse Norres VHS-nauhoineen ovat kaukaisia muistoja ja mistä tiedämme, onko Netflixin katsominen jo ensi vuonna noob? Vuonna 2017 e-sportsia seurasi 320 miljoonaa ihmistä (kasvaen 17 prosenttia vuodessa) ja e-sportsmarkkinat olivat tuottaneet jo lähes 2 miljardia dollaria. Olisiko sitä Nintendoa pitänyt sittenkin pelata lapsena enemmän?

ENIAC-tietokonetta vuodelta 1943 ei voinut käyttää työmatkoilla junassa, sillä se vaati 167 neliömetriä tilaa. Maailman pienimpiin lukeutuva tietokone mahtuu neliömillimetrin alueelle. Vuonna 90 prosenttia maailman yli kuusivuotiaista käyttää älypuhelinta. Kiinan viisivuotissuunnitelman tavoitteena on 12 patenttihakemusta 10 000 asukasta kohti vuoteen 2020 mennessä. Kiinalaisia on 1,386 miljardia. ENIACilla voisi laskea patenttien määrän.

Ei meidän nuoruudessa -kommentin voi nykyään hyvällä omallatunnolla sanoa 18-vuotias 10-vuotiaalle.

Kilpailemme jo nyt 7 miljardin muun ihmisen kanssa omasta toimeentulostamme ja hyvinvoinnistamme. Yhdysvalloissa tekoäly vastasi 8.-luokkalaisten tasokokeessa 90 prosenttisesti oikein. Mitä tapahtuukaan ”hänen” ollessa työikäinen? Harvassa ammatissa pärjää enää samoilla taidoilla kuin aiemmin. On ennustettu, että jopa 30 prosenttia nykyisistä työtehtävistä katoaa ja/tai muuttuu rajusti. Toisaalta syntyy uusia ammatteja. Lääkärit leikkaavat jo robotiikan avulla ja tehtaalla valvotaan koneen tekemää työtä. On olemassa apteekki, jossa ei ole työntekijöitä.

Ei riitä, että vain hyväksyt muutoksen ja menet virran mukana. Jarrua ei kannata edes etsiä, sillä pysähtyä ei saa, muuten jää jalkoihin. Muutosta ja kasvua tulee hakea, se on elinehto. Yritykset ja työntekijät, jotka ymmärtävät tämän ei tarvitse pelätä, he voivat olla innoissaan tulevaisuudesta.

Gandhin sanoin: ole se muutos, jota maailmalta haluat.

Kirjoittaja: Harri Teittinen, Business Development Manager, Vinanssi Corporate Finance

Kokenut oppaasi yrityskaupassa Vinanssi Corporate Finance

OP Keski-Suomen op.fi-verkkosivuille

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Harri Teittinen