Jotkut ovat alkaneet ääneen pohtia, onko jollakin tullut hankittua mökki sellaisilla lähtökohdilla, jotka sittemmin olosuhteiden muuttuessa ovat aiheuttamassa ”ostokrapulaa”? Näinkin varmasti yksittäistapauksissa saattaa olla, mutta moni on viime vuosinakin täyttänyt mökin ostamisella pitemmän aikavälin haaveensa. Haave on myös usein täytetty ilman lainarahaa, sillä moni mökin hankkinut on yli 50-vuotias asuntolainansa jo pois maksanut.

Pitkään jatkunut kevättalvi ja suuri lumen määrä maastossa on vaikuttanut sen, että vapaa-ajankohdekauppa on alkanut tavanomaista myöhemmin. Myyntikaudestakin on tulossa lyhyt – jos mökin ajattelee ostaa täksi juhannukseksi? Mielenkiintoista on myös nähdä, minkä tyyppiset ja hintaiset mökit tekevät tänä vuonna kauppansa?

Pitkähköllä kiinteistöalan kokemuksella sekä vallitsevan markkinan tuntumalla voisin ennustaa monen muun kv-alalla toimivan kanssa, että edessä olevan sulan maan kauden aikana kauppansa tekevät parhaiten seuraavat kriteerit täyttävät kohteet:

  • Kohde sijaitsee kohtuullisen etäisyyden päässä vakituisesta kodista – ja mielellään asiallisen vesistön rannalla.
  • Rakennuskanta on kohtuullisessa kunnossa.
  • Hinta on oikealla tasolla hintaluokassa 70.000 – 150.000 €
  • Ekstraa olisi, jos on sähköt ja muut perusmukavuudet.

Tuskin olemme näkemässä kovinkaan pikaisesti koronavuosien 2020-2022 mökkibuumia, jolloin pääosassa Suomea olivat myyjien markkinat. Jos myyntitarpeen omaavat myyjät toteuttavat myyntiaikeensa edellisessä kappaleessa olevin kriteerein, toimii markkina kuluvana vuonna korona-aikaa normaalimmin, ja ostajilla on entistä enemmän aikaa katsella useampia vaihtoehtoja. Näin suomalainen omakotiunelma saa rinnalleen myös toteutuvan rantamökkiunelman.

Itsekin pienehkön järven rannalla perusmukavuuksilla olevan vapaa-ajankohteen omistajana odotan joka kevät lämpöjen ja veden päälle laittamista talven yli kylmänä olleelle hirsimökille. Samaan aikaan ilmalämpöpumpun ja porakaivon pumpun käynnistyessä alkaa sisäinen ”puuhapeteni” suunnitella alkavan mökkikauden askareita mökkiranchillamme. Varsin monena kesänä olen päättänyt, että tänä kesänä vain olemme ja nautimme mökillä. Varsin usein päätämme kesäkauden havaintoon, että kiinteistölle on ilmaantunut uusi rakennelma, laituria on jatkettu taikka lasten iloksi on hankittu taasen uusi kulkuväline.

Kuten on monia ja monenlaisia mökkejä on myös monenlaisia tapoja omistaa ja hoitaa vapaa-ajanpaikkaa sekä viettää sillä aikaa. Mikään näistä ei liene toistaan parempi taikka huonompi. Mikä on sinun tapasi viettää Suomen lyhyttä, mutta niin kaunista kesää?