Koronan alkuvuosien mökkibuumi on historiaa eikä sen kaltaista tilannetta ole näkyvissä. Miltä mökkikauppa näyttää vuonna 2023?

Teksti Pekka Linna, toimitusjohtaja OP Koti Itä-Suomi, varatuomari, LKV
Julkaistu 18.4.2023

Kevätauringon lämmittäessä ja lumien sulaessa alkaa suomalaisilla kaipuu järvien rannoille. Moni on täyttänyt kaipuunsa viime vuosina hankkimalla itselleen ikioman vapaa-ajanviettopaikan. Mökkejä hankittiin etenkin koronan kyllästämissä ja ulkomaan matkailua rajoittavissa olosuhteissa. Myös kaipuu omaan rauhaan ja etätyön salliminen vaikuttivat.

Jotkut ovat alkaneet ääneen pohtia, onko tullut hankittua mökki sellaisilla lähtökohdilla, jotka sittemmin olosuhteiden muuttuessa ovat aiheuttamassa ”ostokrapulan”?

Näin varmasti yksittäistapauksissa saattaa olla. Moni on kuitenkin viime vuosina täyttänyt mökin ostamisella pidemmän aikavälin haaveensa. Haave on usein täytetty ilman lainarahaa, sillä moni mökin hankkinut on yli 50-vuotias asuntolainansa jo pois maksanut.

Pitkään jatkunut kevättalvi ja suuri lumen määrä maastossa on vaikuttanut siihen, että vapaa-ajankohdekauppa on alkanut tavanomaista myöhemmin. Myyntikaudestakin on tulossa lyhyt, jos mökin ajattelee ostaa täksi juhannukseksi. Mielenkiintoista on myös nähdä, minkä tyyppiset ja minkä hintaiset mökit tekevät tänä vuonna kauppansa.

Pitkähköllä kiinteistöalan kokemuksella sekä vallitsevan markkinan tuntumalla voisin ennustaa monen muun kiinteistyövälitysalalla toimivan kanssa, että edessä olevan sulan maan kauden aikana kauppansa tekevät parhaiten seuraavat kriteerit täyttävät kohteet:

  1. Kohde sijaitsee kohtuullisen etäisyyden päässä vakituisesta kodista – ja mielellään asiallisen vesistön rannalla.
  2. Rakennuskanta on kohtuullisessa kunnossa.
  3. Hinta on oikealla tasolla hintaluokassa 70 000 – 150 000 euroa
  4. Ekstraa on, jos on sähköt ja muut perusmukavuudet.

Tuskin olemme näkemässä kovinkaan pikaisesti koronavuosien 2020-2022 mökkibuumia, jolloin pääosassa Suomea olivat myyjät markkinat. Mökkimarkkina toimii kuluvana vuonna korona-aikaa normaalimmin, ja ostajilla on entistä enemmän aikaa katsella useampia vaihtoehtoja. Näin suomalainen omakotiunelma saa rinnalleen myös toteutuvan rantamökkiunelman.

Itsekin pienehkön järven rannalla perusmukavuuksilla olevan vapaa-ajankohteen omistajana odotan joka kevät lämpöjen ja veden päälle laittamista talven yli kylmänä olleelle hirsimökille. Samaan aikaan ilmalämpöpumpun ja porakaivon pumpun käynnistyessä alkaa sisäinen ”puuhapeteni” suunnitella alkavan mökkikauden askareita mökkiranchillamme.

Varsin monena kesänä olen päättänyt, että tänä kesänä vain olemme ja nautimme mökillä. Varsin usein päätämme kesäkauden havaintoon, että kiinteistölle on ilmaantunut uusi rakennelma, laituria on jatkettu taikka lasten iloksi on hankittu taasen uusi kulkuväline.

Kuten on monia ja monenlaisia mökkejä, on myös monenlaisia tapoja omistaa ja hoitaa vapaa-ajanpaikkaa ja viettää siellä aikaa. Mikään näistä ei liene toistaan parempi taikka huonompi. Mikä on sinun tapasi viettää Suomen lyhyttä mutta niin kaunista kesää?

Oletko myymässä mökkiäsi? Ota yhteyttä OP Kodin välittäjään.

Lue myös:

Anne asuu mökillään koko kesän – “Siellä on ihan eri tavalla tekemistä kuin kotona”

Mökki myyntikuntoon: huomioi nämä asiat

Anna-Katri toteutti unelmansa – hankki pienen mökin järven rannalta

Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.