Korona-aika vauhditti asuntokauppaa joillakin alueilla melkoisille ylikierroksille. Nyt kierrokset ovat laskeneet lähemmäksi ”normaalia” aikaa. Mutta mikä on normaalia?

Teksti Pekka Linna, toimitusjohtaja OP Koti Itä-Suomi, varatuomari, LKV
Julkaistu 15.3.2023

Vuoden 2022 helmikuussa alkoi aikakausi, joka ei ole normaali. Sota Euroopassa, puute tietyistä raaka-aineista, inflaatio sekä korkojen nousu ovat tuoneet yleisen varovaisuuden elämäämme. Odotamme jotakin parempaa ja pelkäämme vielä jotakin nykyistä pahempaa olevan tulossa. Tällainen toiminta on ihmislajille tyypillistä – olemme selviytyviä laumaeläviä.

Epävarmuus haastaa asuntokauppaa. Kuitenkaan asumisen tarve ei ole kadonnut, mutta parin viime vuoden aikainen kiire on väistynyt. Nyt pohdiskellaan, laitanko nykyisen kotini myyntiin ja ostanko itselleni uuden kodin, nyt vai myöhemmin?

Ihminen on hyvä sopeutumaan. Sopeudumme vähitellen nousevaan korkotasoon, inflaatioon sekä erilaiseen turvallisuusympäristöön. Sodilla on tapana loppua jossakin vaiheessa, ja näin tapahtuu myös Ukrainassa.

Kevään edetessä tarjonta asuntomarkkinoilla tulee lisääntymään ja monipuolistumaan. Tämä antaa ostohousut jalassa liikkuvalle uusia ostopaikkoja. Uskon, että oikealla sijainnilla oleville ja oikein tähän markkinaan hinnoitelluille kohteille löytyy myös ostajia ja rahoitusta.

Markkinassa kannattaa olla aktiivisimmillaan silloin kuin kaikki muut eivät ole. Tällaisella asenteella toimien voi tarjolla olevasta asuntokannasta löytää itselleen sopivan uuden kodin. Lisäksi on hyvä ehtiä tutustua kohteeseen kunnolla kuntotutkimuksineen, laittaa nykyinen koti myyntiin sekä neuvotella rahoitus valmiiksi.

Kokeneet välittäjät ovat nähneet monenlaisia markkinatilanteita, joten heillä on kyky auttaa asiakkaita monenlaisissa olosuhteissa. Myyntialalla asenteella, aktiivisuudella ja ammattitaidolla on edelleen ratkaiseva merkitys, kun koti halutaan turvallisesti myydä ja ostaa. Kannustan kaikkia kodin vaihtoa suunnitelevia toteuttamaan suunnitelmansa hyvän yhteistyökumppanin kanssa.

Oletko ostamassa tai myymässä kotiasi? Katso OP Kodin sivuilta myytävät asunnot tai pyydä ammattitaitoinen välittäjä arvioimaan asuntosi arvo. 

Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.