Hallitus esittää muutosta kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden varainsiirtoveroon. Mitä muutos tarkoittaa?

Teksti Pekka Linna, toimitusjohtaja OP Koti Itä-Suomi, varatuomari, LKV
Julkaistu 16.10.2023

Muutaman viime kuukauden aikana olemme saaneet lukea kovin mollivoittoisia uutisia asuntokauppamaailmasta: korot ovat korkealla, inflaatio laukkaa, uudistuotanto sakkaa, myyntiajat pitenevät, asuntokaupat ketjuntuvat, hinnat laskevat ja niin edelleen. Vähemmästäkin epävarmuus on kasvanut ja asuntokauppamaailmassa toimivien tunnelmat laskeneet.

Kuten kaikki tiedämme, asunnon myyminen ja ostaminen on tarveperusteen ohella myös fiilisasia: kun tulee tarve hankkia asunto, unelmoimme uudesta kodista, sisustamme sitä mielessämme sekä ”haistelemme” sen tunnelmaa asuntoilmoituksista ja asuntoesittelyissä.

Edellä mainituista syistä me asuntomarkkinassa aktiivisesti toimivat olemme odottaneet alalle positiivisia uutisia – edes pieniä sellaisia – kuin sitä kuuluisaa kuuta nousevaa. Odotus on ollut käsin kosketeltavaa.

Saimme 12.10.2023 vastauksen pyyntöihimme, kun maamme hallitus astui julkisuuteen suunnitelmilla muuttaa varainsiirtoverotusta, tuota selkeän fiskaalista ja asuntokauppaa hidastavaa verotusta. Enemmistöhallitus saa tahtonsa läpi eduskunnassa tässä asiassa.

Yleisten verokantojen laskulla prosenttiyksiöllä kiinteistöjen ja rakennettujen vuokraoikeuksien osalta kolmen prosentin tasolle ja puolella prosenttiyksiköllä asunto-osakkeiden osalta puolen toista prosentin tasolle, saa asuntokauppaan ja työn perässä muuttamiseen aktiivisuutta. Laki tulee voimaan takautuvasti 12.10.2023 lukien, joten se ei aiheuta taktista odottelua asuntokaupoissa vaan piristää kauppaa heti.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus on toisaalta päättymässä, sillä jollakin yleisten verokantojen muutos tulee rahoittaa. Aikaa 01.01.2024 tapahtuvaan muutokseen on vielä runsaat kaksi kuukautta, joten ensiasunnon ostamista harkitsevien kannattaa toimia juuri nyt. Valikoimaa markkinasta kyllä löytyy sekä käytetyn asunnon että uudistuotannon segmentistä.

Varainsiirtoveron kevennys yhdellä prosenttiyksiköllä tarkoittaa esimerkiksi 250 000 euroa maksavassa omakotitalokaupassa 2500 euron säästöä aikaisempaan verrattuna. Tällä säästöllä uusii keskivertokeittiön koneet. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten kodinkonekauppakin saanee piristystä tästä muutoksesta?

Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.