Elinkaariajattelu asuntokaupoissa
Digitalisaatio etenee: Elämme ajassa, jossa kaikkinaiset sähköiset palvelut valtaavat alaa erityisesti palvelusektorilla. Meitä kannustetaan vahvasti ottamaan käyttöön erilaisia digitaalisia palveluja – joko avoimesti internetverkossa taikka tunnistautuen. Tätä kehitystä emme voi estää – ilmiön kanssa voi ja kannatta opetella elämään.
Asuntokaupan rooli: Niin asuntojen ostoa rahoittavat pankit kuin kaupoissa usein mukana olevat kv-liikkeet ovat sähköistäneet palvelujaan. Tämä on ollut hyvä asia, koska näin henkilökohtaiselle asiantuntijanpalvelulle on jäänyt enemmän aikaa. Yhä ikääntyvämmät asiakkaat ovat ottaneet käyttöön erilaisia digitaalisia palveluja oman elämänsä yleiseksi helpottamiseksi.
Henkilökohtainen tutustuminen kohteeseen: Oman kodin myyminen ja ostaminen ovat meille kaikille isoja asioita. Lainsäätäjäkin on ottanut tämän huomioon sekä asuntokauppaa itsessään että kiinteistönvälitysliikkeen toimintaa säännellessään. Pääsääntöisesti asuntoa ei voi myydä sen paremmin itse kuin välittäjänkään kautta, jos ostaja ei ole suorittanut kiinnostuksena kohteena olevassa asunnossa fyysistä paikan päällä tapahtuvaa tarkastusta. Samoin välittäjän on tehtävä myyntiinsä tulevassa asunnossa paikan päällä katselmus ennen markkinoinnin aloittamista.
Ymmärrys erilaisten asiakkaiden palvelutarpeesta: Me emme ole kaikki samanlaisia toiminnaltamme emmekä päätöksentekotavoiltamme. Joku tarvitsee perusteellista tietoa ja aikaa päätöksenteolleen – toinen tekee päätöksiä nopeammin ja ehkä ohuemmalla paneutumisella asiaa. Hyvä näin, kunhan jokainen päätös perustuu oikeisiin faktoihin kohteesta.
Digitalisaation omaksuminen ei ole ikäkysymys. Myöskään henkilökohtaisen kasvollisen palvelun tarve ja odotus eivät ole ikäkysymys. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa asiakkaan kohdatessaan tehdä oikeanlaisen kartoituksen asiakkaan tarvitsemasta palvelusta sekä tämän jälkeen tuottaa asiakkaan tarvitsema palvelu oikeassa kanavassa ja oikealla tavalla.
Elinkaariajattelusta: Kovin moni meistä on tietyissä elämänvaiheissa sekä asunnon ostaja että myyjä. Varhaisaikuisuudessa moni meistä hankkii ensiasunnon, perheen perustamisvaiheessa seuraavan hiukan isomman, myöhemmin ehkä sen elämän unelma-asunnon, kunnes iän kertyessä alkaa mielessä mahdollisesti itää ajatus pienemmästä asunnosta, sijoitusasunnosta ja vapaa-ajanpaikasta. Joku meistä haaveilee metsätilasta taikka ”joulukuusenkasvatuspellosta”. Unelmia on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin.
Unelmilla on lupa toteutua: Mitäpä ihmiselämä olisi ilman haaveita ja unelmia? Kenenkään meistä ei kannata pitemmän päälle elää sitku-elämää vaan toteuttaa haaveita ja unelmiakin siinä määrin kuin elämä antaa toteuttamiseen mahdollisuuksia. Uusi asunto kannattaa ostaa siinä vaiheessa, kun sellaisen hankkiminen on ajankohtaista ja mahdollista. Nykyinen koti kannattaa laittaa myyntiin alan ammattilaiselle, kun myynti on ajankohtaista. Tämä kaikki ikään katsomatta.
Ulkoisesti pimenevästä syksystä huolimatta toivotan kaikille ”asuntokuumeisille” hyvä lääkkeitä kuumeesta parantumiseksi.
Tutustu muihin pohjoissavolaisiin juttuihin OP Mediassa
Tutustu OP Koti Pohjois-Savon kohteisiin ja kiinteistönvälittäjiin.
Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.