Epätavanomaisesta tavanomaiseen
Olemme eläneet Suomessa viimeiset kymmenkunta vuotta olosuhteissa, joissa emme juurikaan ole törmänneet sellaisiin ilmiöihin kuin koronmaksu taikka inflaatio. Itse asiassa asuntomarkkinaan on näinä vuosina tullut koko joukko ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet maksamaan korkoa lainkaan ja jotka ovat tottuneet elämään suhteellisen vakaiden hintojen maailmassa.
Inflaatio on monestakin syystä nostanut päätään viimeisen vuoden aikana. Syitä en lähde tässä kertaamaan – sen verran ne ovat olleet framilla useammassakin mediassa ja usein. Uskon, että tämän ilmiön mediassa oleminen jatkuu vuosien ajan, ja saamme tottua siihen, että hinnat nousevat jatkossakin – kuten ovat tehneet esim. 1970–1980-luvuilla. Syystäkin moni miettii, missä suhteessa käytettävissä olevat tulot riittävät kaikkiin välttämättömiin ja vähemmän välttämättömiin menoihin. Tilanne on saman tyyppinen myös asuntomarkkinassa.
Kohtuullinen inflaatio piristää taloutta: tänään kannattaa tehdä hankintoja, koska vuoden päästä sama omaisuuserä maksaa enemmän. Uskon, että ilmiö toteutuu varsin selkeänä ainakin kiinnostavimmilla asuinalueilla ja uudistuotannossa. Sillä Ukrainan sodan joskus päättyessä on rakennustarvikkeiden tarpeen suunta varsin selkeä.
Kannustan hankkimaan tarvittavan asunnon juuri nyt, sillä se tuskin halpenee jatkossa. Ylipäätään asunto kannattaa hankkia silloin, kun siihen on tarvetta eikä jäädä odottamaan, josko jokin poikkeuksellinen tapahtuma olosuhteissa muuttaisi osto-olosuhteita olennaisesti nykyistä edullisemmiksi. Sitä paitsi kaupungistumistrendi jatkuu – kiihtyen.
Korkotaso alkaa olla lukemilla, jossa voidaan jollakin tapaa puhua korosta. Siis korko alkaa ”kammeta” itseään negatiiviselta positiiviselle puolelle ts. rahan antajalle aletaan maksaa jonkinlaista tuottoa rahansa lainaamisesta. Tämäkin on varsin terve ilmiö olosuhteissa, joissa korko pysyy ja pysynee kohtuullisella tasolla. Itse en ainakaan uskon korkotasossa palattavan 1980–1990-luvun tasoille. Ja onhan meillä nykyään myös ymmärrystä ja välineitä varautua mahdolliseen koron nousuun ja elämäntilanteiden muutoksiin.
Kesä on selkeästi tullut Suomeenkin. Lehdet puussa, vihertävä nurmikko ja laulavat linnut pesäpuuhissa ovat varmoja kesän merkkejä. Meidän ihmistenkin on aika riisua talviturkki, virittää mielet tulevaan lomakauteen sekä aloittaa pesäpuuhat.
Itäisessä Suomessa on tarjolla monipuolinen kokoelma myynnissä olevia ja myyntiin tulevia asuntoja ja vapaa-ajankohteita. Kuka ehtii ensin ostamaan itselleen sen markkinassa olevan mielenkiintoisen kohteen? Tämän asian näemme kv-alalla syksyllä menneen kesän kauppatilastoja tutkiessamme. Sitä ennen on meidän kaikkien aika ja mahdollisuus tehdä noista tilastoista mahdollisimman kauniita sekä toimivaa & aktiivista asuntomarkkinaa kuvaavia. Omassa mielessä on ”kutittava” odotus vilkkaasta kauppavuodesta – nyt kun lumet on saatu maasta ja Natohakemus liikkeelle!
Lue lisää:
OP Koti Itä-Suomen palvelut ja välittäjät
Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.