Korona-aika ei ole keskeyttänyt jo vuosia jatkunutta kaupungistumistrendiä. Trendi on ehken hiukan hidastunut ja saanut uusia ”osoitteita”. Vaikka pääkaupunkiseudulle edelleen muutetaan sankoin joukoin, on sieltä myös tänä vuonna muutettu runsaasti muualle Suomeen. Esim. Kuopioon maakunnan ulkopuolelta 1-10/2021 tapahtuneessa muutossa ovat kärkisijalla Espoosta muuttaneet (yhteensä 101 henkeä). Maakunnan sisäisesti muuttoliike kaupunkien välillä toi Iisalmesta 555 henkeä em. aikana Kuopioon.

Kuopio on 1-10/2021 nettomuuttovoitossa (1.056 henkeä) kakkossijalla Tampereen jälkeen. Kuopiossa ovat hyvät puitteet asumiseen & harrastamiseen, ja kaupungissa on myös osattu tehdä oikeita päätöksiä menestyksen turvaamiseksi. Kuopio kokoisenaan ja kasvavana kaupunkina menestyy jatkossakin, sillä hyvään suuntaan pyörivä hyvien asioiden kehä ruokkii itseään?

Kaupungistuminen on meille kaikille samaan aikaan sekä mahdollisuus että haaste. Jokaisen alueen on nyt ja erityisesti tulevaisuudessa löydettävä ne omat erityispiirteet ja vahvuudet, joilla lisätään sekä väestön veto- että pitovoimaa. Mielestäni sopivalla volyymillä tuotettava asumista palveleva uudisrakentaminen paikkakunnan taivasta halkovine nostokurkineen kertoo paljon paikkakunnan asumisen ja elämisen tilasta. Uudistuotannossa mahdollista ajatuksissa olevaa riskiä voisi jakaa myös nykyistä enemmän useamman tahon kesken?

Toisena ehkä edellistä helpompana tapana lisätä paikkakunnan yleisilmettä on pitää nykyisten asuinalueiden ulkoinen ilme, piha-alueet, puistot ja lähipalvelut siisteinä ja toimivina. Tämä toive kohdistuu myös Kuopion vanhempiin asuinalueisiin. Mikään kaupunki kun ei pitemmässä juoksussa elä vain uudistuotannon varassa.

Olen henkilökohtaisesti seurannut Kuopion kehitystä viimeisen kymmenen vuoden ajan tänne Salosta vuonna 2011 muuttaneena. Kaupunkia on tuona aikana kehitetty niin julkisia palveluja ja puitteita kuin kovan rahan asuntotuotantoa rakentamalla. Kuopion kehitys ei ole isossa mittakaavassa keneltäkään lähikunnalta pois, jos kukin kunta kykenee vastaamaan sitä haastaviin asioihin nyt ja tulevaisuudessa – oikeilla ja oikeaan aikaan tehdyillä päätöksillä.

Koronavuodet 2020-2021 ovat osoittaneet, että asumisen tarpeet eivät täällä pohjolassa ole kadonneet mihinkään. Näinä vuosina tarpeet ovat osittain muuttuneet enemmän perheen kesken ja etätöitä tehden vietetyn arjen keskellä. Vuodesta 2021 on tulossa pitkään aikaan vahvin asuntokaupan vuosi monissa osin maakuntaamme. Markkinataloudessa tarjolla olevat asunnot ovat kohdanneet kauppaan johtavan kysynnän hintojen ja muiden kaupan ehtojen ollessa kohdallaan. Tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2022!

Tutustu:

OP Koti Itä-Suomen asiantuntijat ja palvelut

Aloita matkasi uuteen kotiin tästä

Siirry OP Pohjois-Savon kotisivuille