Koronan levitessä kevättalvella 2020 maassamme, oli odotuksena aikaisemman finanssikriisin tapainen vaikutus yhteiskunnan taloussektorilla. Asuntokauppa sakkasikin 4/2020 melkoisesti, mutta toukokuussa pääsimme melko ”normaaliin” tilanteeseen. Poikkeuksena normaalista tilanteesta oli vapaa-ajankohdemarkkina, jossa kauppaa tehtiin vuoden 2020 lopun ja vuoden 2021 alun aikana osittain ”kauppamittarin punaisella puolella”.

2021 jää historiaan vilkkaana kaupankäynnin vuotena. Kauppaa tehtiin erityisesti perheasunnoissa vilkkaasti. Ostajia olisi ollut enemmänkin konkreettisiin kauppoihin, mutta tarjonnan niukkuus rajoitti kauppaa. Varsin moni kiinteistönvälitysliike teki vuonna 2021 kaikesta huolimatta ennätyksellisen vuoden. Uskallan sanoa: osittain korinapandemian vuoksi.

Hyvälle kysynnälle ei tarvitse hakea kaukaa syitä: korona-ajan perhekeskeistynyt elämä etätöineen on herättänyt toiveen väljemmästä asumisesta, kodin remontoimisesta sekä muutosta taajamien ulkopuolellekin. Matala korkotaso, hyvä työllisyys sekä usko tulevaan ovat saanee ihmiset tekemään isojakin hankintoja. Kiitos teille aktiivisesti asuntomarkkinassa liikkuneille ostajille!

Tarjonnan puolella olemme eläneet osittain erikoisia aikoja. Vaikka ostajia on ollut hyvin liikkeellä, on asuntomarkkinoilta monilla paikkakunnilla puuttunut kaksinumeroisilla luvuilla kirjattava määrä myynnissä olevia asuntoja verrattuna koronapandemiaa edeltävään vuoteen. Yhtä selkeää syytä tähän ei ole, mutta olisiko osasyynä esim. seuraavat asiat: Pelko ns. nollan asunnon loukkuun jäämisestä? Nykyisessä kodissa asumisen jatkaminen, mutta kotia remontoiden? Haluttomuus sittenkin luopua nykyisestä itselle tällä hetkellä parhaimmalta tuntuvasta asunnosta? Sittenkin markkinaan nähden ylisuuret odotukset oman kodin kauppahinnasta?

Vuosi 2022 on alkanut kunnon talven merkeissä. Olosuhteet hyvälle asunto- ja vapaa-ajankohdekaupalle eivät ole muuttuneet juurikaan vuodesta 2021. Asuntolainan korkovähennysoikeuden pienentymisellä ei matalien korkojen aikaan ole juurikaan vaikutusta kaupankäyntiin. Lainarahaa on edelleen saatavissa maksukykyisille ja asialliset vakuudet omaaville ostohousut jalassa markkinassa liikkuville.

Oletus on, että elämme alkaneenkin vuoden koronapandemian olosuhteissa. Asuntokauppaa on näissä olosuhteissa opeteltu niin kentällä kuin pankeissa tekemään terveysturvallisesti ja asiakkaiden asiat säädösten mukaisesti hoitaen. Kiinteistönvälittäjätkin kykenevät ammattitaidollaan ja huolellisuudellaan hoitamaan lainsäädännön velvoittaman myyntiin tulevan kohteen paikan päällä ennen markkinointia tehtävän katselmuksen sopivin keinoin turvallisesti. Myös ostajan oikeutena & velvollisuutena oleva kohteeseen paikan päällä tutustuminen voidaan hoitaa turvallisesti. Tehdään yhdessä hyvä asuntokaupan vuosi 2022!

Lue lisää: 

OP Koti Itä-Suomen palvelut ja välittäjät

Matkalla uuteen kotiin? OP Pohjois-Savon asiantuntijat apunasi.