Suomalaiset ovat löytäneet Suomen
Runsaan vuoden ajan olemme eläneet enemmän ja vähemmän olosuhteissa, joissa liikkumistamme on jollakin tavalla rajoitettu. Tämä on koskenut erityisesti liikkumista ulkomaille ja sielläkin eniten lentäen liikkumista. Rajoitustoimet ovat olleet tarpeellisia terveytemme turvaamiseksi, mutta liikkumisen kaipuuta ne eivät ole meissä liikkumaan tottuneissa lopettaneet.
Katse on näissä olosuhteissa kääntynyt vahvasti kotimaahan: tähän tuhansien järvien; laajojen metsien, peltojen ja kukkuloiden; hyvien kulkuyhteyksien; puhtaan ilman sekä selkeiden vuodenaikojen maahan. Suomalaiset ovat pakanneet varusteet autoon, pyörien päälle ja julkisen liikenteen välineisiin lähtien tutustumaan kotimaahansa. Jotkut ovat suunnanneet matkansa alueille, joissa eivät ole elämänsä aikana aikaisemmin käyneet. Lappi sekä muutkin erilaiset luontokohteet ovat olleet pullollaan kotimaahan tutustuvia.
Koronapandemian aiheuttamissa olosuhteissa kotoilu, etätyöt sekä perimmäisten arvojen parissa eläminen ovat vilkastuttaneet niin asunto- kuin vapaa-ajankohdekauppaa. Myös erilaisten elämänlaatua parantavien remonttien osalta on eletty suurta sesonkia viimeisen vuoden ajan. Moni sellainen asunto taikka mökki, joka ei menneinä vuosia ole ollut kaupankäynnin ”kuuminta” myytävää, on näissä olosuhteissa saanut uuden omistajan. Maaseutu ja muutkin ”oman rauhan” tyyssijat ovat saaneet uusia asukkaita vahvan kaupungistumistrendin vastavirtana. Tämä on ollut ja on jatkuessaan hieno asia myös Itä-Suomelle.
Itä-Suomessa asunto- ja vapaa-ajankohdekauppa on käynyt viimeisen vuoden aikana hyvin. Erityisen vahvaa kaupankäynti on ollut alueen keskuspaikkakunnissa Kuopiossa ja Joensuussa, mutta uusia koteja ja mökkejä ovat ostajat hankkineet myös maaseutumaisemmistakin elinympäristöistä. Etätyökulttuuri jatkunee koronapandemian päätyttyäkin, joten usko maaseutumaisemmallekin asuinympäristölle on perusteltua.
Kodin ja vapaa-ajankohteen myyminen ja hankkiminen ovat aina järkiperusteiden lisäksi myös vahvasti tunteisiin liittyviä asioita. Ketäpä meitä ei miellyttäisi silmissä laiturin nokalta siintävä tyyni järven selkä ilta-auringossa? Taikka terassilla grillissä lämpenevä oman maun mukainen ruoka? Taikka omalla takapihalla kylpypalvelua tarjoava poreallas?
Suomalaisen mökkiunelma on varsi realistinen. Tässä ajassa ovat menneet kaupaksi myös monet kuivanmaan mökit, vaatimattomamman varustetason mökit sekä vapaa-aikakeskusten hyvin varustellut etätöihin varustelun & harrasteympäristönsä puolesta sopivat kohteet.
Onnistuneen ja turvallisen asunto- ja vapaa-ajankohdekaupan hoitamisessa alan ammattilaisten käyttäminen on järkevää. Hyvin hoidettu markkinointi- ja kauppaprosessi takaavat ongelmattoman kaupan jälkeisen asumisen ja hankinnan käytön sekä turvaavat hyvät yöunet. Kuluvasta vuodesta on kohtuullisen vilkkaan alkuvuoden perusteella tulossa vähintään yhtä hyvä asunto- ja vapaa-ajankohdekaupan vuosi kuin vuodesta 2020. Usko siihen, että monessa osassa Suomea saadaan uusia asukkaita niin vakituiseen asumiseen kuin vapaa-ajanviettoon tarkoitettuihin kohteisiin on vahva. Suomessa on paljon tutustumisen ja käymisen arvoisia paikkoja.
Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.