Asuntomarkkinassa olemme saaneet elää lähivuodet erikoista ja epänormaaliksikin kutsuttavaa aikaa. Useat tekijät ovat muuttaneet totuttua pelikenttää – ehkä lopullisestikin. Parhaiten uusiin olosuhteisiin toimintansa muokanneet toimijat ovat selvinneet muutoksesta parhaiten.

Kesän edetessä erilaiset tutkimustulokset ovat viestittäneet epävarmuuden lisääntymisestä maailmassa. Epävarmuus on aina vaikuttanut myös asuntokauppaan.

Erään rakennusliikkeen hetki sitten tekemässä tutkimuksessa sijainnin merkitys asunnon ostokriteerinä ei enää olisikaan ykkönen. Kärkisijan on ottanut asumiskustannusten merkitys. Tulos ei liene vallitsevissa olosuhteissa mitenkään yllättävä.

Asumiskustannukset riippuvat monista asioista, joihin voimme osittain omilla valinnoilla vaikuttaa ja osaan emme. Olemme tottuneet elämään edullisen energian olosuhteissa, jotka ovat vaikuttaneet ehkä myös suhtautumiseemme ”itsestäänselviin” olosuhteisiin.

Tällä hetkellä jokainen meistä mietti tulevan talven energialaskuaan – riippumatta esimerkiksi voimassa olevan sähkösopimuksensa pituudesta taikka sisällöstä. Pohdinta vaikuttaa myös toimintaan ja toiminta myös kokonaisuuksiin energian käytön osalta.

Mielestäni on hyvä asia, että asumiskustannukset saavat ansaitsemansa roolin asuntokaupassa. Hyvin hoidettujen ja energiatehokkaiden asuntojen kysyntä kasvaa ja arvo säilyy. Toisella tavalla hoidettujen ja varusteisten asuntojen tilanne on toinen.

Jokainen meistä voi omalla tavallaan ja panoksellaan vaikuttaa asunto-omistustensa arvoon ja tulevaisuuteen. Elinkaariajattelun mukainen tapa elää ja hoitaa omaisuutta kantaa jatkossakin hedelmää riippumatta asunnon sijainnista. Kannustan pitämään huolta meidän monien arvokkaimmasta omaisuuserästä jatkossakin.

Huolenpito kannattaa, sillä heikosti hoidettu asunto-osakeyhtiö voi mennä myös konkurssiin. Tällaisessa tapauksessa yksittäisen osakkaan omistuksen kohde, osakekirja, menettää hallinnan kohteensa ja osakekirja arvopaperimerkityksensä.

Lue lisää:

OP Koti Itä-Suomen palvelut ja välittäjät

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta