Suuryritysten toimintakenttä on kokenut vuoden 2019 aikana monia muutoksia. Mitä vaikutuksia niillä on ollut suuryrityksiin?

Teksti Jarmo Tiihonen, OP:n suuryritysasiakkaista vastaava johtaja @TiihonenJarmo
Julkaistu 2.12.2019

Vuoden aikana ovat odotukset menneet moneen suuntaan. Vuoden vaihteessa odotettiin talouskasvun synnyttämää inflaatiota ja korkojen nousua. Varauduttiin nopeaankin korkojen nousuun, kun vuonna 2015 alkaneiden negatiivisten korkojen ennakoitiin päättyvän. Toisin kävi. Euroalueen kasvun hyytyminen sai Euroopan keskuspankin reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti. Maaliskuussa siirryttiinkin jo elvyttävään rahapolitiikkaan, ja sen jälkeen onkin enemmän pohdittu miten alas korot voivat laskea.

Tämän vuoden erikoisuuksiin on kuulunut myös korko- ja osakemarkkinoiden eriytyminen toisistaan. Velkakirjamarkkinat hinnoittelevat synkkenevää maailmankuvaa, kun samanaikaisesti osakemarkkinat ovat kaikkien aikojen huipun tuntumassa. Keskuspankin aktiivisen roolin takia reaalitalous ja osakemarkkinat eivät tunnu kohtaavan.

Yritysten tulosten heikkenemistä on odotettu. OP Marketsin seurannassa olevien yritysten liikevaihto kasvoi Q3-kvartaalin aikana yli 2 % edeltäneen vuoden vastaavaan aikaan. Liikevoiton kasvussa ollaan kuitenkin punaisilla luvuilla. Kauppasodan negatiiviset vaikutukset näkyivät erityisesti globaaleilla yhtiöillä, metallisektori erikoismainintana. Pienenä positiivisena asiana voi kuitenkin pitää sitä, että toteutuneet liikevaihto ja -voitto ovat konsensusennusteissa useammin ylittyneet kuin alittuneet.

Mitä voimme näistä muutoksista päätellä? Meneekö suuryrityksillä hyvin vai huonosti? Tähänkin kysymykseen ja muihin ajankohtaisiin suuryrityksiä puhututtaviin kysymyksiin saadaan selvennystä tammikuussa, kun OP:n ja Aalto-yliopiston professoreiden Suuryritystutkimus julkaistaan.

Jarmo Tiihonen työskentelee asiakkuuksista vastaavana johtaja OP Yrityspankissa. Jarmolla on pitkä ura OP Ryhmässä monessa eri tehtävässä ja hän on työskennellyt aiemmin esimerkiksi joukkovelkakirjalainojen, yritysjärjestelyiden, osakeantien ja listautumisten parissa.