Mitä pidemmälle kesä on edennyt, sitä kalliimmaksi kiinteistömarkkina on käynyt ostajan näkökulmasta.

Teksti Markku Mäkiaho, johtaja, OP Kiinteistösijoitus
Julkaistu 21.6.2021

Kalliuden lisäksi kiinteistömarkkina on kesän edetessä muuttunut myös jakautuneemmaksi. Kysytyimmissä sektoreissa – oli kyse sitten asumisesta, tonteista, metsästä, yhteiskuntakiinteistöistä tai logistiikasta –perinteinen tunnusluku, alkutuotto, on puristunut suuruusluokkana kokonaislukujen 3 ja 5 väliin. Kokenutta (lue: vanhaa) vähän välillä hirvittää, mutta tämä on tietysti syy ja seuraus korkotasoista sekä rahan runsaudesta. Eikä kiinteistömarkkina ole tässä hinnoittelussa yksin, sama ilmiö koskee muitakin vaihtoehtoisia sijoitusluokkia ja esimerkiksi yrityskauppoja.

Alkutuottojen puristuminen houkuttaa tietysti myymään, ja melkoisia kauppoja ja myyntivoittoja on toteutunutkin tuottovaateiden laskettua hyvinkin lyhyen omistusajan jälkeen ilman, että omistajan on tarvinnut itse luoda mitään lisäarvoa kohteelle. Tämä on ilahduttavaa tietysti myyjille ja rahastomanagereille, mutta väliin jään miettimään tämän ilmiön iloja ostajan sekä arvon luovan vuokralaisen näkökulmasta.

Yllä olevan voi ja saa tulkita ”kitinäksi”, kun oma exel ei sisällä niitä parametreja, joita tässä markkinassa tarjouskilpailuissa menestymiseen tällä hetkellä tarvitaan. Tässä hetkessä nimittäin enemmän iloa itselleni tuottavat onnistumiset olemassa olevan kannan hoidossa ja rakennuttamisessa syntyvät pitkäaikaiset vuokralaiskumppanuudet.

Esimerkkeinä vaikka Transmerelle vuonna 2007 valmistuneen toimikiinteistön pitkä jatkosopimus, Kansallisoopperalle vuonna 2012 valmistuneen varaston laajentaminen ja uusi sopimus, Logitrille vuosina 2017–2021 toteutettu n. 60.000 m2:n logistiikkakeskus sekä Norrhydron kanssa käynnistynyt tehdasinvestointi. Puhutaan jopa kymmenien vuosien kumppanuudesta, joka luo sijoittajalle pitkät vakaat kassavirrat ja yritykselle kasvollisen kumppanuuden. Tällä sijoittamisella luodaan taloudellista toimeliaisuutta Suomeen. Myös tämä strategia voi olla motiivi pitkän tähtäimen kiinteistösijoittamiseen. Voisipa tätä myös yhteiskuntavastuulliseksikin sijoittamiseksi kutsua.

Hyvää ja lämmintä kesää – veneillessä ja markkinoilla tolkku mukana!

Markku Mäkiaho työskentelee johtajana OP Kiinteistösijoituksessa.