Luulisi, että asumisen ammattilainen osaisi hillitä asuntokuumetta ja suhtautua asunnon vaihtoon järjellä. Kuinkas siinä sitten kävikään?

Teksti Kirsi Tenhunen, toimitusjohtaja, OP Koti Helsinki @KirsiTenhunen
Julkaistu 27.5.2021

Minulla on kytenyt pienellä liekillä asunnon vaihto noin vuoden verran. Suurin moottori ideaan oli halu Kalliosta luonnon läheisyyteen, ja parveke, josta aistia luonto.

Maaliskuussa kuume vain koveni. Asetin erilaisiin portaaleihin hakuvahteja. Mielessä siinteli 50-luvun harvaan rakennettu helsinkiläinen lähiö, jossa taloyhtiössä putkiremontit on tehty. Päällimmäisenä ajatuksena oli, etten muuta Helsingistä pois.

Ajattelin kuitenkin, että olisi hyvä katsastaa myös muita alueita laajemmin, joten rohkeasti tein haut myös Espooseen ja Vantaalle. Hakuvahtia asettaessani venytin niin asunnon kokoa kuin hintaa hieman yläkanttiin, jotta saisin mahdollisimman hyvän kuvan tarjonnasta. Aina uuden asunnon tullessa myyntiin ryhdyin selaamaan kuvia innolla. Huomasin, että kuvien laadulla ja erityisesti videoilla oli suuri merkitys siihen, lisäsinkö asunnon suosikiksi ja pohdintaan jatkopaikasta.

Jatkoon päässeet asunnot tarkastelin hyvinkin tarkkaan ennen kuin tein päätöksen siitä, lähdenkö katsomaan asuntoa. Taloyhtiön kunto ja korjaushistoria korostuivat tässä vaiheessa, toimintakertomuksesta tilinpäätös antoi viitteitä taloyhtiön talouden hoidosta, ja myös vastikkeen suuruus oli suurennuslasin alla. Itselläni ei ole suurempia remonttitaitoja, joten tällä kertaa myös asunnon kunnolla oli suuri merkitys. Kun yllä mainitut palaset loksahtivat kohdalleen, ei muuta kuin esittelyitä kohti.

Näin korona-aikaan esittelyt olivat joko porrastettuja yleisesittelyitä tai erikseen sovittuja yksityisesittelyitä. Välittäjän innostuneisuudella ja kyvyllä haastatella oli suuri merkitys siinä, millaisen tunnejäljen asunto sai aikaan.

Ihanin muisto jäi esittelystä, jossa olimme rintarinnan hiljaa seisoen välittäjän kanssa katsomassa isoista ikkunoista kohti metsää. ”Olisiko tämä maisema johon haluaisit herätä?” Tämän asunnon kohdalla järki voitti tunteen, koska yhtiössä oli paljon selvittämättömiä asioita.

Esittelyjen jälkeen kävelin myytävän asunnon lähiympäristössä ja fiilistelin, olisivatko nämä juuri ne maisemat, joissa haluaisin ulkoilla. Olin eräs sunnuntai avartavalla esittelykierroksella ja menin Kartanonkoskelle Vantaalle. Asunto, jossa kävimme, ei ollut sopiva, mutta alueeseen ihastuin. Tyttäreni sanoin fiilis oli "Vallilla kohtaa Englannin maaseudun". Kun seuraavalla viikolla huomasin rivitaloasunnon olevan myynnissä Kartanonkoskella, niin ei muuta kuin esittelyyn.

Puhutaan tunteesta, että sitä tietää, kun se oikea löytyy. Minun kohdalleni se osui Kartanonkosken rivitalossa Vantaalla. Kun avaan oven uuteen kotiini, niin rauha ja tyytyväisyys astuu sisääni. Näin vannoutuneesta helsinkiläisestä tuli tyytyväinen vantaalainen.

Viisi vinkkiäni, kun asuntokuume iskee:

1. Selvitä, mistä kuume kumpuaa. Listaa ylös tärkeimmät kriteerit. Tämä helpottaa hakuvahdin asettamista ja selventää kuvaa mistä lähteä liikkeelle.

2. Varmista rahoitus ennen esittelyihin lähtöä. Näin pystyt tekemään nopeita päätöksiä ja tarjouksen oikean asunnon osuessa kohdalle.

3. Varmista taloyhtiön tai kiinteistön kunto huolellisesti. Vältyt ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudessa.

4. Avarra näkemystäsi alueista, joissa voisit asua. Upeita piilossa olevia helmiä voi osua kohdalle.

5. Usko intuitioon ja kuuntele sydäntäsi. Koti on viihtymistä varten.

Etsitkö uutta asuntoa? OP Kodista löydät myytävät asunnot kautta maan. 

Lue myös:

Asuntokauppa ylikuumenee – vai kuumenevatko todellisuudessa pelkät tilastot?

Kirjoittaja Kirsi Tenhunen toimii OP Koti Helsingin toimitusjohtajana vastuullaan pääkaupunkiseudun kiinteistönvälitystoiminta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tenhusen erityisen kiinnostuksen kohteita ovat asuntomarkkinat ja asumisen ilmiöt.