Koronan toinen aalto runtelee yhä taloutta ja käynnistyneet rokotukset maalaava polkua paluuseen normaaliin elämään. Sijoittaja suuntaa katseensa kriisin yli. Osa muutoksista on pysyviä, osa ei. Mistä ylituottoa salkkuun alkavalle vuodelle?

Teksti Antti Saari, OP:n pääanalyytikko @anttisaari1
Julkaistu 14.1.2021

Jos koronakriisistä haluaa löytää jotain hyvää, se on ilman muuta talouksien digitalisoituminen. Monilla aloilla asiat ovat kyllä edistyneet jo pidemmän aikaa, mutta useimmiten todellinen läpimurto vaatii todellisen motivaattorin. Pakko on paras motivaattori - myös tällä kertaa. Liikeneuvottelut hoidetaan etänä, kahvakuulat ja caesar-salaatit tilataan älypuhelimilla ja printteriä ei moni toimistotyöläinen ole nähnyt sitten kotitoimistolle siirtymisen huhtikuussa.

Yhteiskunta muuttuu vauhdilla ja teknologiayhtiöt korjaavat potin, mikä on huomattu myös markkinoilla. USA:ssa on listattu lupaavia, mutta pieniä ja usein kannattamattomia teknologiayhtiöitä huimin arvostuskertoimin ja sijoittajien nälkä näiden suhteen tuntuu kyltymättömältä. Vielä muutama vuosi sitten kasvuyhtiöstä maksettiin 25 kertaa yhtiön nettotulos. Nyt käytetään samoja kertoimia yhtiön tekemästä liikevaihdosta. Vuosituhannen vaihteen IT-kupla tulee väistämättä mieleen.

Kun massarokotukset siintävät jo horisontissa on taas syytä miettiä, minne kiekko menee seuraavaksi. Luopuvatko ihmiset kulttuuritapahtumista tai ravintolaillallisista? Entä lomamatkoista? Moni asia on muuttunut pysyvästi, mutta moni asia palaa myös ennalleen paljon nopeammin kuin kukaan osaisi odottaa. Alkavana vuonna kurssiraketteja on syytä etsiä koronasta kärsineiden yhtiöiden keskuudesta.

Tarina rumasta ankanpoikasesta sopii tunnelmaan hyvin. Monesta hyljeksityn toimialan yhtiöstä nousee vielä uusi tähti, mutta valinnan merkitystä ei voi liioitella. Kriisin myötä uusjakoa voittajiin ja häviäjiin on tapahtunut niin alalla kuin alalla. Kaikista rumista ankanpoikasista ei kasva joutsenta eivätkä kaikki niistä välttämättä selviä edes talvesta. Laatu ratkaisee myös ongelmien parissa painivilla sektoreilla.

Miltä maailmantalouden näkymät näyttävät? Mitkä teemat hallitsevat sijoitusmarkkinoiden tuottonäkymiä? Mitkä ovat houkuttelevimmat sijoituskohteet alkuvuodelle 2021? Ilmoittaudu Pörssitutka - sijoittajan webinaariin 20.1.2021 klo 18!

Kirjoittaja Antti Saari toimii OP:n pääanalyytikkona. Antti on toiminut sijoitusmarkkinoilla vuodesta 2008 lähtien erilaisissa analyytikon ja strategin tehtävissä.