Suomessakin erilaiset sijoittamiseen keskittyneet keskustelupalstat ja nettiryhmät ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Kiinnostuksen kasvu sijoittamista kohtaan on enemmän kuin toivottavaa suomalaisten vaurastumisen näkökulmasta. Samaan aikaan varsinkin aloittelevat sijoittajat saattavat olla haasteellisessa tilanteessa informaatiotulvan edessä.
Osakesijoittajan näkökulmasta viimeiset kaksi vuotta ovat olleet varsinaista vuoristorataa. Matkan varrelle ovat mahtuneet niin koronapandemian puhkeamisen aiheuttama markkinaromahdus (ja siitä toipuminen), kuin niin kutsuttujen meemiosakkeiden esiinmarssikin.
Samalla kiinnostus sijoittamiseen on kasvanut. Erilaisia sijoitusguruja löytyy netistä vaikka kuinka paljon, ja (varsinkin) aloittelevan sijoittajan voi olla vaikea erottaa hyviä ja perusteltuja näkemyksiä hieman väritetymmistä tarinoista.
Kyse ei ole vain oikean ja vähemmän kohdalleen osuvan tiedon erottamisesta, sillä aloitteleva sijoittaja usein myös painiskelee itselleen sopivan sijoitusstrategian löytämisen kanssa. Sijoitusstrategioita kun on hyvin erilaisia, ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole ollenkaan sovelias toiselle.
Meemiosakkeillakin on todistetusti voinut rikastua, ainakin mikäli uskomme vaikkapa Gamestop-osakkeen kurssikäyrää. Toisaalta rikastuminen on todennäköisesti vaatinut tuntien ja tuntien viettämistä erilaisilla keskustelupalstoilla sekä ruudun herkeämätöntä tuijottamista osakekurssin heiluessa villisti tunnista toiseen. Kaikilla ei vain ole tähän mahdollisuutta eikä mielenkiintoa.
Toisille mukavampi vaihtoehto voi olla kurkata salkun sisältöä pari kertaa kuukaudessa, todeta vallitseva tilanne ja siirtyä tekemään mielekkäämpiä asioita. Ja kolmas sijoittaja yhdistelee näitä strategioita joustavasti oman aikansa puitteissa.
Onpa sijoitusstrategiasi mikä tahansa, OP:n viime viikolla julkaistu laaja strategiajulkaisu Pörssitutka on yksi erinomainen paikka saada tietoa markkinoista ja hakea sijoitusideoita omaan salkkuun.
Tämänkertaisen Pörssitutkan sanoma on harvinaisen selvä: keskuspankkien ultraelvyttävä rahapolitiikka kääntyy hitaasti, mutta vääjäämättä kohti tiukempaa suuntaa. Samaan aikaan sijoittajien on syytä varautua osaketuottojen normalisoitumiseen kustannuspaineiden kurittaessa monia toimialoja. Siksi uskon, että ”perinteinen” sijoittaminen ottaa vuoden loppua kohden mentäessä suurempaa roolia sijoittajien salkussa, ja kaikista riskisimpisiä sijoituksia katsotaan yhä kriittisemmällä silmällä.
Jos jaat edellä mainitun näkemyksen ja ajatuksen siitä, että yrityksen pysyvä kilpailuetu kuulostaa järkevältä sijoitusperusteelta, kannattaa tutustua Warren Buffettin popularisoimaan, niin sanottuun wide moat (leveä vallihauta) -sijoittamiseen.
Ja toisaalta jos uskot, että yrityksen nostettua osinkoaan vähintään 20 vuotta putkeen, sen liiketoiminta on kestävällä pohjalla, kannattaa tutustua tarkemmin osinkoaristokraatteihin sijoituskohteena.
Itse uskon, että molemmat sijoitukset sopivat hyvin monien sijoitussalkkujen pitkäaikaisiksi perussijoituksiksi ja siksi niihin tutustumiseen kannattaa uhrata hetki aikaa. Ne eivät ehkä ole yhtä hohdokkaita tai mediaseksikkäitä kohteita kuin vaikkapa Tesla, Gamestop tai bitcoin, mutta nyt ollaankin sijoittamisen perusasioiden äärellä.
Pörssitutka-julkaisu on luettavissa op.fi-palvelussa. Lukeminen vaatii kirjautumisen op.fi-palveluun, lisäksi se vaatii säästämisen tai sijoittamisen asiakkuutta OP:lla. |
Kirjoittaja Mikko Aalto on ETF:iin erikoistunut Sales Manager OP Marketsissa. Mikko on työskennellyt laajasti eri Marketsin tehtävissä vuodesta 2006 lähtien, ja ETF:iä kohtaan kiinnostus heräsi jo vuonna 2008.