Temaattiset ETF:t ovat viimeisten vuosien aikana nostaneet suosiotaan erityisesti Private Banking -asiakkaiden keskuudessa. Termillä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen tai vaikkapa ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joihin asiakkainani olevat varainhoitajat kyselevät säännöllisesti tuote-ehdotuksia.
Miksi asiakkaat ovat kiinnostuneita nimenomaan temaattisista ETF-tuotteista, eivätkä esimerkiksi perinteisistä sektori-ETF:stä? Yksittäistä syytä temaattisten ETF:ien suosion nousulle on hankala nimetä, mutta taustalla vaikuttavat varmasti globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa asiakkaamme haluavat olla mukana myös sijoitusten muodossa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että temaattiset ETF:t ovat usein hallinnointipalkkioiltaan kalliimpia kuin perinteiset, laajoihin osakeindekseihin ja sektori-indekseihin sijoittavat ETF-tuotteet.
Erityisen houkuttelevaa temaattisissa ETF:issä on se, että ne parhaimmillaan pystyvät kokoamaan yhteen sijoitukseen kaikki keskeiset toimialat yhden (mega)trendin ympäriltä. Esimerkiksi Lyxorin New Energy ETF on koottu yhtiöistä, jotka toimivat puhtaan energiatuotannon, energiajakelun ja energiatehokkuuden parissa. Perinteisessä sektorijaottelussa nämä samaiset yhtiöt hajautuvat yhdyskuntapalvelut-, teollisuus-, teknologia- ja kuluttajatuotesektoreille.
Samalla tavoin esimerkiksi L&G Battery Value-Chain UCITS ETF yhdistää akkuteollisuudessa tarvittavien metallien tuottamiseen liittyvät kaivosyhtiöt ja akkuvalmistajat. Perinteisillä sektori-ETF:illä toteutettuna näistä teemoista kiinniottaminen vaatisi siis useamman sijoituksen ja samalla mukaan tulisi yhtiötä, jotka eivät teemaan sovi.
Pelkän nimen perusteella ei temaattistakaan ETF:ää ei kannata lähteä ostamaan, vaikka se kuulostaisi kuinka houkuttelevalta ja oman ajatusmaailman mukaiselta. Aivan kuten kaikessa sijoittamisessa, myös tässä kohtaa kannattaa (ja pitää) nähdä vähän vaivaa ja katsoa ”konepellin alle”.
Nostimme keväällä sijoitusideana esiin kahta pilvipalveluteemaan sijoittavaa cloud-computing ETF:ää. Ajatuksemme oli se, että koronakriisiin liittyvä sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja etätyö kiihdyttävät entisestään pilvipalveluiden kasvua.
Vaikka tuotteiden nimet ovat käytännössä identtiset (WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF ja First Trust Cloud Computing UCITS ETF), on WisdomTreen ETF tuottanut kuluvan vuoden aikana euromääräisesti 48 prosenttia kun taas jälkimmäinen First Trustin tuote puolestaan on kohonnut mukavat 21 prosenttia. Syynä tuottoeroihin on yksinkertaisesti se, että WisdomTreen tuote sijoittaa ohjelmistoyhtiöihin, kun taas First Trustin tuote painottaa pilvipalveluiden infraan keskittyviä yhtiöitä.
Voimme lisäksi huomata, että temaattisilla ETF-tuotteilla voi tehdä merkittäviä tuottoeroja perusindekseihin nähden. S&P500 -indeksin euromääräinen tuotto kuluvalta vuodelta on kutakuinkin nolla prosenttia ja kehittyneille osakemarkkinoille sijoittava MSCI World ETF:n arvo puolestaan on laskenut kuluvan vuoden aikana pari prosenttia. Samaan hengenvetoon on toki syytä todeta, että ETF:n temaattisuus ei luonnollisestikaan takaa sitä, että mahdollinen tuottoero suhteessa perusindekseihin olisi positiivinen.
Helpottaaksemme asiakkaidemme temaattisten ETF:ien valintoja, olemme julkaisseet OP-verkkopalvelussa dokumentin, jossa käymme läpi markkinoilla olevien temaattisten ETF:ien valikoimaa. Jokaisesta tuotteesta on käyty läpi perustiedot ja dokumentista löytyy myös linkki KIID-dokumenttiin ja tuotelehteen. Näiden dokumenttien avulla on helppo tutustua tarkemmin ETF:ien sisältöön.
Olipa sinun valintasi sitten puhdas energia, tekniset läpimurrot tai vaikkapa tekoäly ja robotiikka, ETF-sijoitusmahdollisuudet ovat ulottuvillasi ja OP:n omistaja-asiakkaille tämän vuoden ajan vieläpä ilman kaupankäyntipalkkiota.
(P.S. Helpoiten pääset ostamaan mielenkiinoista ETF:ää kopioimalla tuotteen ISIN-koodin verkkopalvelun ETF-hakuun. Huomioithan, että verkkopalvelussa vain Xetrassa listatut ETF:t ovat kaupankäynnin kohteena.)
Lue myös:
Mikä on ETF ja miten sellaisella käydään näppärästi pörssikauppaa?
Kirjoittaja Mikko Aalto on ETF:iin erikoistunut Sales Manager OP Marketsissa. Mikko on työskennellyt laajasti eri Marketsin tehtävissä vuodesta 2006 lähtien, ja ETF:iä kohtaan kiinnostus heräsi jo vuonna 2008.