Take Two tarkoittaa lyhyttä ajatuksia kokoavaa paussia, jolla palautetaan huomio työn tekemiseen.

Teksti Marko Visuri
Julkaistu 25.2.2019

Sitä voisi nimittää myös taidoksi käyttää harkintaa. Monissa ammateissa, kuten teollisuuden kunnossapidossa, taloteknisissä töissä ja rakentamisessa, virhe rutiineissa tai työskentelyolosuhteiden muutos ja työn jatkaminen rutinoituneella työtavalla voi synnyttää vakavaan vaaraan johtavan tilanteen.

Näissä ammateissa on lukuisia töitä, joissa turvallisuus on työn oikean suorittamisen varassa. Take Two -tauko on keino vähentää vakaviin vaaratilanteisiin johtavia tilanteita. Lisäksi se voi toimia lyhyenä suunnitteluhetkenä, jolla korjataan ajatusmalli työn kulusta vastaamaan muuttuneita olosuhteita.

Osalla meistä tämä kyky on luontaisesti. Meille lopuille se on opittavissa oleva asia. Aivan helppoa tämä ei ole, sillä ajatusten kokoaminen on mitä suuremmassa määrin ponnisteluja vaativaa työtä. Sana tauko tai paussi onkin tässä mielessä harhaanjohtava.

Toisaalta, kun toisessa vaakakupissa on työn tuottavuuden nousu, parempi työn laatu ja työn turvallisuuden varmistaminen, tämä taito ja tapa kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.

Miten taidon voi oppia?

Pidä kahdesta neljään minuutin tuumaus siitä, mitä aiot tehdä ennen kuin

  • aloitat uuden tehtävän,

• jatkat töitä suunnitelmien äkillisen muuttumisen jälkeen,

• aloitat jonkin häiriön purkamisen,

• jatkat töitä työn keskeytymisen jälkeen.

Take Two -sanapari on peräisin Yhdysvalloista ja TAKE sisältää muistisäännön katsottavista asioista:

• Talk - kokoa yhteen työporukka, jos sellainen on.

• Action - käsitelkää yhdessä työsuunnitelma eli työn vaiheet ja se, mitä on tarkoitus saada aikaiseksi.

• Knowledge - keskustelkaa vielä erikseen ammattitaitoa vaativat työt, esimerkiksi työvaiheet, joissa turvallisuus riippuu työn oikeasta suoritustavasta.

• Equipment - tarkastakaa työssä tarvittavat työkalut, muut työvälineet ja tarvikkeet.

TAKE-ohje on hyvä, mutta varsin seikkaperäinen. Mikä tahansa pohdinta tulevan työn kulusta sopii tähän tarkoitukseen.

Miksi Take Two toimii käytännössä?

Rutiineja on vaikea keskeyttää, ellemme ole päättäneet tehdä sitä ennalta. Tämä johtaa herkästi tahattomaan turvallisuuden vaarantumiseen. Tee siis päätös pitää lyhyt tauko edellä olevan ohjeen mukaan.

Seuraava esimerkki on kaukaa haettu, mutta avaa asian kaikessa traagisuudessaan.

Viisivuotias poika menehtyi jäätyään auton alle Porvoon moottoritiellä vuonna 2002. Useat autoilijat ilmoittivat hätäkeskukseen huomattuaan kahden lapsen leikkivän moottoritien pientareella, mutta yksikään auto ei pysähtynyt.

Oikea tapa olisi ollut pysäyttää auto moottoritien pientareelle, viedä lapset turvaan ja soittaa sitten hätäkeskukseen. Olisimme kaikki toimineet näin, jos olisimme päättäneet asian ennalta!

Pohdinta työn kulusta on aina jossakin määrin arvaus tulevasta. Tarinan mukaan, entiseen aikaan työsuunnitelmia laadittiin Klubi-askin takakanteen eli suhteellisen pieneen kartonkipalaan, johon mahtui vain vähän asiaa. Käytännön syistä suunnitelmia jouduttiin tekemään ja niistä keskustelemaan taajaan työn edetessä. Tiedän vaarini toimineen näin, mutta laajemmin asian todenperäisyydestä en osaa sanoa.

Joka tapauksessa, jotakin tämän kaltaista tulisi palauttaa nykyiseen työntekoomme. Mitä lähempänä työsuoritusta katsomme tilanteen, sitä parempi on arvauksemme työn kulusta.

Lataa avuksesi maksuton työturvallisuuden ja riskienhallinnan muistilista!

Kirjoittaja toimii työturvallisuusasiantuntijana Pohjola Vakuutuksen asiakkuudet organisaatiossa.