Olet jo saattanut tutustua sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Kun olet valinnut sinua kiinnostavat työpaikkailmoitukset, on aika keskittyä hakemuksen laatimiseen. Miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta? 

1. Hakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen

Työhakemusta tehdessä hyvä lähtökohta on ajatella hakemusta vastauksena työpaikkailmoitukseen. Aivan ensimmäinen osa työhakemuksen tekemistä on tutustua huolella haettavaan paikkaan ja ilmoitukseen. 

Panosta hakemukseen käyttämällä sen tekemiseen aikaa. Kerro hakemuksessa miksi haluat juuri kyseisen työpaikan. Älä tyydy vain sanomaan, että tarvitset työpaikan kesäksi, sillä niin tekevät kaikki muutkin. Osoita sen sijaan motivaatiosi ja kiinnostuksesi työtä kohtaan. Jos haet asiakaspalvelutehtävää, kannattaa kertoa miksi pidät ihmisten kanssa toimimisesta. 

Panosta oikeinkirjoitukseen ja vältä puhekielisiä ilmaisuja tekstissä. Samalla hakemustekstillä ei kannata hakea useampaan paikkaan, vaan tehdä jokaiseen omansa. Tällöin hakemus vastaa parhaiten juuri hakemaasi työpaikkailmoitukseen.

2. Kerro osaamisestasi monipuolisesti

Jos työkokemusta ei ole vielä karttunut, kannattaa hakemuksessa keskittyä esimerkiksi koulussa opittuihin taitoihin. Tuo esiin asiat, joista pidät ja joissa olet erityisen lahjakas. Tällaisia ovat esimerkiksi stipendit, tunnustukset, IT.-osaaminen ja kielitaito. 

Myös harrastuksista kannattaa kertoa, etenkin jos ne tukevat jollain tavalla haettavaa työtehtävää. Koulussa suoritetut TET-harjoittelut on hyvä mainita, ja kertoa mitä oppeja niistä jäi käteen. 

Hakemus kannattaa pitää tiiviinä, ja keskittyä olennaisin seikkoihin. Tekstin venyttäminen ei koskaan paranna hakemusta.

3. Laita persoonaa peliin ja erotu joukosta

Persoonan tuominen esiin työhakemuksessa on sallittua ja jopa suotavaa. Etenkin massahauissa samasta kesätyöpaikasta saattaa olla kilpailemassa jopa satoja hakijoita. Helpoin tapa erottua on tehdä laadukas hakemus, joka vastaa ilmoitukseen. Pelkkä hieno ulkoasu ei takaa persoonallisuutta.  

Jos sinulle on luontaista ilmaista itseäsi videolla, on sellaisen tekeminen hyvä idea. Mikäli lähetät videohakemuksen, muista liittää mukaan hakemus myös tekstimuodossa. Kannattaa myös varmistaa, että videohakemuksen linkki toimii varmuudella. 

Yleisen uskomuksen mukaan rekrytoijalle kannattaa soittaa, vaikka työpaikasta ei olisikaan kysyttävää. Kesätyöpaikkoihin on usein paljon hakijoita, joten henkilökohtainen keskustelu ei ole pakollista. Hakemus on tärkein kiinnostuksen osoitus. Paikan päällä käyminen tai puhelinsoitto voi kuitenkin olla hyödyksi, jos kyseessä on pienempi yritys. 

4. Tee CV, vaikka työkokemusta ei vielä olisikaan

Vaikka työhakemusta ei olisi vielä kertynytkään, on tärkeää avata taitoja ja osaamista ansioluettelossa. Työkokemuksen sijaan osaamistaan kannattaa listata opintojen ja harrastusten kautta. CV:hen voi kirjata samoja asioita kuin hakemukseenkin, mutta ansioluettelossa niitä voi avata hieman syvällisemmin. 

CV:stä tulisi käydä ilmi yhteystiedot, opinnot, TET-harjoittelut, harrastukset ja muut asiat, jotka saattavat kiinnostaa rekrytoivaa ihmistä. Ansioluetteloon kannattaa panostaa, sillä se kelpaa sellaisenaan useampaan haettavaan kesätyöpaikkaan. 

5. Hae ennakkoluulottomasti erilaisia paikkoja

Kun olet hakemassa ensimmäistä kesätyöpaikkaa, sinulla ei välttämättä ole selkeää kuvaa sitä, millaisesta työstä pidät. Asiakaspalvelutyössä on omat hyvät ja huonot puolensa. Samoin esimerkiksi varastotyössä. 

Kaikenlaisesta työkokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa, ja siksi kannattaakin hakea erilaisia työpaikkoja ennakkoluulottomasti. Mitä useampaan paikkaan hakemuksen laittaa, sen todennäköisemmäksi kesätyöpaikan saanti muuttuu. Samalla saattaa löytää työn, josta ei alun perin edes tajunnut innostua. 

Vinkit antoi OP ryhmän Rekrytointikoordinaattori Julia Jääskeläinen.

Lue myös:

Palkkaseteli 260 pohjoissuomalaiselle nuorelle – Pohjolan OP madaltaa kynnystä hakea kesä- tai kausityötä

Lämmin muisto ensimmäisestä kesätyöstäni