Muuta evästeasetuksiasi

Kun koti laitetaan myyntiin, moni alkaa katsoa sitä uusin silmin. Pitäisikö tehdä keittiöremontti, että asunnosta saisi paremman hinnan? Vai pitäisikö remontin tekeminen sittenkin jättää kokonaan uudelle ostajalle?

– Huonokuntoinenkin asunto voi mennä nopeasti kaupaksi, jos hinta on kiinnostava. Tärkeää on oikea hinnoittelu. Tässä mielessä kannattaa miettiä, lähteäkö itse remontoimaan, vai haluaako myydä asuntoa remontoitavana, kiinteistönvälittäjä Ville Suominen OP Koti Helsingistä sanoo.

Kokematon ostaja saattaa asuntonäytöillä keskittyä vain siihen, miltä asunto päällisin puolin näyttää. Vaikka asunto itsessään näyttäisikin hyväkuntoiselta, se ei tarkoita, että muuttaja olisi remonteilta turvassa. Kun asunto sijaitsee asunto-osakeyhtiössä, ostajan eli osakkaan maksettavaksi tulevat myös yhtiön remontit.

– Isoimmat remonttikuluerät liittyvät taloyhtiön kuntoon, eivät asunnon sisäpintoihin, sanoo toimitusjohtaja Jyrki Pyykönen OP Koti Lapista.

Asiantuntijat kehottavatkin ostajia kiinnittämään enemmän huomiota asunto-osakeyhtiön kuntoon kuin asunnon sisällä tehtyihin tai tekemättä jätettyihin remontteihin. Asukas voittaa, kun taloyhtiötä on pidetty vuosikymmenten varrella kunnossa, mutta rempalleen jätetty taloyhtiö voi muodostua asujalle kalliiksi. Suomessakin on purettu kokonaisia kerrostaloja korjauskelvottomina.

– 1960- ja 70-luvun taloissa tekninen käyttöikä alkaa olla mennyt, eli remontoitavaa voi olla paljonkin. Putkiremontin halvinkin versio maksaa useita satoja euroja neliömetriä kohden, Pyykönen sanoo.

– Ja joskus putkien uusimisen yhteydessä paljastuu muutakin uusittavaa tekniikkaa, mitä pitää ottaa huomioon, Salminen säestää.

Asunto-osakeyhtiön remonttitarve selviää yleensä taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksestä. Siitä ostaja näkee, mitä remontteja taloyhtiöön on lähivuosina suunniteltu. Isännöitsijäntodistuksessa ja asunnon myyntiesitteessä myös kerrotaan, mitä remontteja yhtiössä on jo tehty.

Remontin tarpeesta ja rahoituksesta päättävät taloyhtiön osakkaat yhtiökokouksessa. Perusperiaate on se, että taloyhtiö pitää kunnossa talon rakenteet, putkistot ja eristeet, mutta asunnon sisäpinnoista vastaa taas osakas eli asukas. Tarkempi vastuunjako remonttien kustannusten jakamisesta selviää kiinteistön vastuunjakotaulukosta ja yhtiöjärjestyksestä.

Kiinteistön kohdalla ostajan pitää selvittää remonttitarve toisella tapaa. Myynnin yhteydessä kannattaa tehdä kuntokartoitus, jossa otetaan selvää kiinteistön kuntoon vaikuttavista tekijöistä. Talon myyjä on velvollinen kertomaan tehdyistä remonteista. Omistamassaan kiinteistössä asukas itse vastaa remonttien teettämisestä.

Saako pienen pintaremontin hinnan myynnin yhteydessä takaisin? Kuinka turvallinen remonttimielessä on kokonaan uusi asunto? Näihin kysymyksiin löytyvät vastaukset asumisen videosarjan remontointia käsittelevästä osasta.

Tee remonttisuunnitelmistasi totta. Hae lainaa remonttiin kätevästi verkossa. Rahoituksen myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj, OP Yrityspankki Oyj tai osuuspankki, rahoitustuotteesta riippuen.

Lue myös:

Asunnon osto, myynti, remontointi tai sijoitusasunnon hankinta mielessä? Tiedä ainakin nämä asiat

Kolme tapaa toteuttaa uusi keittiö – näin rahoitat remontin

Remontti 500, 1000, tai 1500 euroa – työn hinta maksaa ison siivun