Kalliista huvipuistokierroksesta voi jäädä lapselle valju maku, jos aikuinen on läsnä vain fyysisesti ja vilkuilee vähän väliä omia juttuja kännykästään. Yhteisen kesätekemisen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin kävelyä tai pyöräilyä kivassa ympäristössä taikka hiekkalinnan rakentamista uimarannalla.

Rennossa ja kiireettömässä ilmapiirissä lapsi voi ottaa puheeksi asioita, joista ei ole maininnut vanhemmille arjen pyörityksessä. Yhteisyys tekee kesätekemisestä merkityksellisen. Kokeile vaikka!

Kesätekemistä omalla pihalla

Kenelle: Kotona viihtyville

Parasta: Huomaa, että kun tekee yhdessä jotain arjesta poikkeavaa, yhteydentunne vahvistuu.

Hulvattomaan hauskanpitoon ei tarvita muuta kuin kymmenen puutikkua, laudanpätkä ja kivi. Palauta vanhat pihaleikit mieleen Perinneleikit ry:n verkkosivuilta. Myös teltassa yöpyminen ja piknik toimivat aina – sateen sattuessa vaikka olohuoneen lattialla.

Jos haluat ilahduttaa naapureita, järjestä pihalla kesäteatteri, omat musiikkifestarit tai avaa pop-up-kesäkahvila.

Kävelyreitit kaupungilla

Kenelle: Tiedonjanoisille ja hyväjalkaisille

Parasta: Osaa katsoa omia kotikontuja tai uusia kaupunkeja ihan uudesta näkökulmasta. Tarinat jäävät mieleen.

Kuka kuuluisuus syntyi tuossa talossa? Miksi Kolera-altaan nimi on Kolera-allas? Reittikarttojen ja esittelytekstien avulla kaupunginosat avautuvat uudella tavalla – vaikka asuisitte ihan kulmilla muutenkin. Valtavan määrän valmiita reittejä eri puolilta Suomea ja maailmaa löydät Citynomadista. Kirjoita hakuun haluamasi kaupungin nimi ja lähde löytöretkelle.

Kotikaupunkipolut esittelee runsaasti kävelyreittejä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Järvenpäässä ja Riihimäellä. Tuore 4 kävelyreittiä Helsingissä -kartta näyttää Senaatintorin arkkitehti Carl Ludvig Engelin silmin ja vinkkaa, miten pääset kurkkaamaan jäänmurtajia Katajanokalle.

Oulun matkailuneuvonnasta saat kävelykartan, johon on merkitty historialliset rakennukset ja jokisuiston käyntikohteet. Raksilan kaupunginosassa menneisyys ja nykyisyys lomittuvat mielenkiintoisella tavalla.

Tampereen keskustan nähtävyyksiin tutustutte omatoimisesti Mukavaa muksuille -kartan johdattamana. Käsin piirretystä kartasta löytyvät tärkeimmät nähtävyydet ja perheiden suosimat ruokapaikat. Bonusta: Osan kohteista voi värittää itse.

Turun Kulttuurikuntoilureiteistä lapsiperheille sopivia ovat Piiloleikki ja Ruissalon reitti. Löydä Aurajokivarteen kätketyt, lasten tekemät pienoisveistokset vihjeiden ja koordinaattien avulla!

Kesän ilmaistapahtumat

Kenelle: Ihmisjoukoissa viihtyville

Parasta: Lapset rakastavat tapahtumia! Päivän päätteeksi koko porukalla on väsynyt mutta silti niin virkistynyt olo.

Moniin lapsille ja lapsiperheille tarkoitettuihin kesätapahtumiin pääsee ainakin sisään ilmaiseksi. Esimerkiksi Turun Seikkailupuistossa on lapsille paljon tapahtumia ja kesätekemistä. Osa tarjonnasta on ilmaista, osaan on pieni maksu.

Yhteysvenekyyti Helsingin Kaivopuiston edustalla sijaitsevaan Harakan saareen maksaa lapsiltakin pari euroa, mutta itse saari tarjoaa parastaan ilmaiseksi: silokallioita, meren ja kukkien tuoksua sekä lintujen konsertointia. Erityisesti 4–10-vuotiaille suunnatuilla Saariseikkailuilla tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla aikuisten seurassa.

Helsingin Hesperian puistoon Kansallisoopperan kupeeseen 4.8. levittäytyvillä Lasten Festareilla voi koko perhe nauttia mm. musiikista ja lasten omista esityksistä. Jätkäsaaressa 12.8. vietettävät Satamahulinat ovat koko perheen tapahtuma, joissa on myös erityisesti lapsille tarkoitettua ohjelmaa.

Tampereella loppukesän lastentapahtumien ykkönen on 11.8. järjestettävä Muumimuseon Puutarhajuhla Tampere-talon viereisessä Sorsapuistossa. Särkänniemen huvipuiston Estraadilla pidetään ilmaiskonsertteja melkein jokaisena kesälauantaina. Ilmaiseksi pääsee myös Kuninkaankadun tunnelmalliselle Tallipihalle, missä järjestetään viikonloppuisin koko perheen tapahtumia.

Jyväskylän Lounaispuistossa järjestetään 16.8. Lasten Lystin 10-vuotisjuhlavuoden avaus synttäripiknikin merkeissä, luvassa musiikkia ja piknik-taiteilua omalla paikalla.

Museot – kesätekemistä joka säällä

Kenelle: Uteliaille aikamatkaajille

Parasta: Voidaan yhdessä hämmästellä, miten asiat ovat olleet ennen vanhaan. Kyllä vaan elämä nykyään on helppoa ja mukavaa!

Mikä valtava höyrykone! Tampereella sekä lapset että vanhemmat pääsevät ilmaiseksi Työväenmuseo Werstaaseen sekä Poliisimuseoon. Kangasalla 35-vuotista taivaltaan juhlivan Vehoniemen automuseonkin ovet avautuvat maksutta.

Oulussa ilmaisen sisäänpääsyn alle 18-vuotiaille tarjoavat Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Turkansaaren ulkomuseo. Kesäisin avoinna oleviin erikoismuseoihin, kuten Oulunsalon kotiseutumuseoon, on kaikilla vapaa pääsy.

Suureen osaan Helsingin museoista alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Turun kaupungin museot ja Kuralan kylämäki tarjoavat vapaan pääsyn alle 7-vuotiaille.

Kuopiossa alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi taidemuseoon, korttelimuseoon ja luonnontieteelliseen museoon. Jyväskylässä kaikki merkittävimmät museot ovat lapsille ilmaisia.

Lasten museokesä valtakunnallisessa laajuudessaan avautuu tästä.

Tietoja ja suosituksia antoivat jutussa mainittujen kaupunkien matkailupalveluiden sekä Pelastakaa Lapset ry:n edustajat.