Asuntosijoittajaksi ryhtyminen vaatii perehtymistä ja sijoitusasunnon ostamiseen kuuluu monenlaisia vaiheita. Kokosimme alle asiantuntijoiden vinkit asuntosijoittamisen eri vaiheisiin, mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea on hyvä huomioida.

Jutussa asiantuntijoina toimivat OP Koti Itä-Suomen kiinteistönvälittäjä Saija Miettinen, OP Pohjois-Savon asiakkuuspäällikkö Tomi Kilpeläinen sekä Pohjola Vakuutuksen asiamies Eero Vepsäläinen.

Millainen kohde?

Löytyykö itseltäsi taitoa remontoida vai etsitkö vaikkapa remonttihuoletonta uudiskohdetta? Jos kyseessä on vanhempi yhtiö, millä mallilla ovat talon remontit? Onko esimerkiksi linjasaneeraus tehty? Jos ei, millaisella aikataululla remontteja on tulossa? Tuloutetaanko pääomavastikkeet?

Minkä kokoista asuntoa etsit? Pienissä asunnoissa vuokratuotto on suhteessa neliöihin yleensä parempi.

Vältä epävarmuustekijöitä! Ensimmäisen sijoitusasunnon on syytä olla huoleton kohde, jonka kanssa pääset mukavasti kiinni asuntosijoittamisen maailmaan.

Miltä alueelta?

Tutustu alueeseen huolella. Ei riitä, että piirrät harpilla ympyrän torin ympärille, vaan myös mikroalueet on syytä tuntea. Jos alue on vasta rakentumassa, miten ennakoit sen kehittymistä? Millaiset ovat alueen liikenneyhteydet ja palvelut? Juttele välittäjän kanssa. Hänellä on vankka tietämys alueesta ja voit saada häneltä paljon muutakin arvokasta tietoa, kun kerrot, että olet etsimässä mahdollisesti ensimmäistä sijoitusasuntoasi.

Harkitse sijoitusasunnon ostamista myös sellaiselta paikkakunnalta, jossa et itse asu. Esimerkiksi keskisuurilla yliopistokaupungeilla on aina vetovoimaa.

Rahoitus valmiiksi

Neuvottele rahoitus valmiiksi. Lainaneuvottelu alkaa rahoitushakemuksen jättämisestä pankkiin. Ostettavan asunnon ei tarvitse olla tällöin vielä tiedossa, vaan tässä vaiheessa pankki katsoo raamit, mihin maksukykysi ja vakuutesi riittävät. Tässä kohtaa keskustellaan myös mahdollisesta korkosuojauksesta.

Lainalupauksen saatuasi voit käydä näytöillä rauhallisin mielin. Lainalupaus antaa myös kykyä reagoida nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Kivat, kiinnostavat asunnot menevät yleensä nopeasti.

Huolehdi puskurirahastosta

Sijoitusasunnon omistajan kannattaa aina huolehtia riittävästä käteispuskurista yllättävien tilanteiden varalta. Usein pankkikaan ei suosittele kaikkien säästöjen laittamista sijoitusasuntoon, vaan säästöjä on hyvä jäädä.

Vuokraa

Vuokraa joko itse tai käytä apuna vuokravälittäjää. Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen on jännittävä prosessi ja vuokralaisen etsiminen vaatii väistämättä työtä ja vaivaa. Pääset itse vähemmällä työllä, jos ulkoistat vuokralaisen etsimisen ammattilaiselle.

Vakuuta riskien varalta

Sijoitusasunto kannattaa vakuuttaa, sillä vuokralaisen kotivakuutus ei kata kaikkia kaikkia riskejä.

Vuokranantajan vakuutus kattaa esimerkiksi vuokranantajan kodinkoneet astianpesukoneesta jääkaappi-pakastimeen, ja niiden mahdollisesti aiheuttamat, vuokralaisesta riippumattomat vahingot. Astianpesukone on yleinen vahingon aiheuttaja kerrostalohuoneistoissa.

Vuokranantajan vakuutukseen voi ottaa myös keskeytysturvan, joka korvaa menetettyä vuokratuloa isomman vahingon sattuessa, jos vuokralainen joutuu sen vuoksi muuttamaan pois asunnosta.

Vuokranantajan turvaksi on tarjolla myös omat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Onnittele itseäsi!

Sinä teit sen, toteutit unelmasi sijoitusasunnosta! Olet yksi monista, jotka tänäkin vuonna ostavat ensimmäisen sijoitusasuntonsa. Asuntoihin sijoittaminen kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän, eikä ihme: asunnot ovat suhteellisen turvallinen sijoittamisen muoto, kunhan tekee kotiläksynsä huolella. Jos asuntosijoittaminen tuntuu omalta, voit pian aloittaa seuraavan sijoitusasunnon rahoitusneuvottelut.

Vaurastu asuntosijoittamalla – hae laina sijoitusasuntoon

Tutustu vuokranantajan vakuutukseen

Lue myös:

Vakuutusvinkit sijoitusasunnon omistajalle – Näin turvaat vuokra-asuntosi

Hyvän sijoitusasunnon merkit – tsekkaa nämä asuntokaupoilla

Vuokranantajan vakuutuksen tarjoaa Pohjola Vakuutus Oy. Asuntolainan tarjoaa osuuspankki.