Vastuullinen sijoittaminen tarjoaa mahdollisuuden samalla sekä turvata oman talouden että tehdä hyvää valitsemalla sijoituskohteet omien arvojen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan. 

Näkemykset sijoittamisen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta sekä vastuullisten sijoituskohteiden tuottopotentiaalista vaihtelevat kuitenkin suomalaissijoittajien keskuudessa. Monelle sijoittajalle on epäselvää se, millaista vaikuttavuutta sijoittamalla voi oikein saada aikaan.

Vaikuttavuus riippuu voimakkaasti sijoituskohteesta. On erikseen olemassa esimerkiksi vaikuttavuussijoittamista (impact investing), jossa tavoitellaan sekä taloudellista tuottoa sekä mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä. Vaikuttavuusrahastoja ei kuitenkaan ole merkittävissä määrin tarjolla yksityissijoittajille.

Monille on kuitenkin tuttuja erilaiset teemarahastot, kuten OP:n vastuullisen sijoittamisen rahastot. Teemarahastot sijoittavat tietyn vastuullisuusteeman mukaisiin yrityksiin ja tarjolla on eri vastuullisuusmieltymyksiin sopivia rahastoja. 

Osa OP:n vastuullisen sijoittamisen teemarahastoista sijoittavat esimerkiksi yhtiöihin, joiden tuotteet ja palvelut pyrkivät ympäristön ja sosiaalisten uhkakuvien, kuten ilmastonmuutoksen ja humanitaaristen kriisien, torjuntaan maailmanlaajuisesti.

OP Varainhoidon johtaja Tuomas Virtala kertoo, että olennaista on tunnistaa, mitkä arvot ja asiat ovat itselle sijoittajana tärkeitä ja tarkastella sijoituskohteita ne mielessä. Millaisiin tarkoituksiin haluan rahojani ohjata?  

Vastuullisiin sijoituspäätöksiin vaikuttaa monilla myös sijoitustensa tuottopotentiaali. Yleinen harhaluulo on, että tuottopotentiaali vastuullisilla ja kestävillä yhtiöillä ei olisi kovin merkittävää. Virtala korostaa, että vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita hyvästä tuotosta luopumista.

– Vastuullisilla yhtiöillä on vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet tuottaa kuin muillakin yhtiöillä. Rahaston tuottopotentiaali riippuu aina rahaston sijoituskohteiden riskillisyydestä. Esimerkiksi osakerahastoissa on usein korkorahastoja korkeampi tuottopotentiaali, mutta ne myös sisältävät enemmän riskiä sijoitusten arvonvaihtelulle.

Sijoituskohteita pisteytetään eri mittareiden mukaan

Sijoituskohteiden vastuullisuutta arvioidaan monella tavalla. Yleisimpiä vastuullisuuskriteerejä on ESG-arvosana (Environment, Social ja Governance), joka kertoo, kuinka yhtiöt huomioivat toiminnassaan ympäristöön, sosiaalisen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyviä asioita.

Eniten ESG-teemoista sijoittajia yleensä kiinnostavat E-teemaan kuuluvat eli ympäristöteemaiset rahastot, jotka voivat sijoittaa esimerkiksi yrityksiin, jotka ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. OP-Ilmasto-sijoitusrahasto on yksi esimerkki tällaisesta rahastosta.

– Energia- ja ympäristönäkökulmien sekä terveyteen liittyvien teemojen suosio on ainakin osittain selitettävissä sillä, että teemat ovat saaneet laajaa huomiota ympäristökriisin, Ukrainan sodan ja koronapandemian vuoksi. Yleensä se kiinnostaa, mistä puhutaan ja mikä ymmärretään, sanoo Virtala.

Sosiaaliset teemat edistävät ihmisten ja yhteiskuntien hyvinvointia

Ympäristöteemaisten sijoituskohteiden lisäksi moni on kääntänyt katseitaan myös S-teemaisiin eli sosiaaliset teemat huomioiviin sijoituskohteisiin. 

Sosiaalisiin teemoihin sijoittavat rahastot voivat sijoittaa esimerkiksi yrityksiin, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Sosiaalinen vastuu voi tarkoittaa rahastoissa myös sellaisten yritysten suosimista, jotka ovat työnantajaroolissaan esimerkillisiä sosiaalisissa ja tasa-arvokysymyksissä.

Virtala kertoo, että sosiaalista vastuullisuutta yhtiövalinnassa korostavia rahastoja on huomattavasti vähemmän, kun ympäristöteemaisia rahastoja on ollut tarjolla jo pitkään.

OP onkin lanseerannut uuden OP-Kestävä Hyvinvointi -sijoitusrahaston, joka sijoittaa yrityksiin, jotka tukevat ihmisten ja yhteiskuntien kestävää hyvinvointia. Rahastosta löytyy tällä hetkellä yhtiöitä, jotka muun muassa kehittävät uusia lääkkeitä ja hoitomenetelmiä diabetekseen ja syöpiin, rakentavat kännykkämastoja Afrikkaan, valmistavat turvavarusteita autoihin, tarjoavat edullisia vuokra-asuntoja, julkaisevat oppikirjoja ja myyvät terveellisempää ruokaa.

Lisäksi OP-Kestävä Hyvinvointi -rahaston pisteytysmalli palkitsee TOP 100 sijoituksesta Forbesin ja Fortunen työnantajalistoilla sekä korkeasta naisjohtajien osuudesta yrityksessä.

– Rahasto on suomalaisessa rahastokentässä ja globaalistikin melko ainutlaatuinen, sillä tällaisia sosiaalisiin teemoihin sijoittavia teemarahastoja on markkinoilla vain vähän. Rahasto tuo uutena terveyteen ja hyvinvointiin sekä koulutukseen liittyvät yhtiöt osaksi OP:n teemarahastojen sijoitusavaruutta, kertoo rahaston salkunhoitaja Mikko Linnanvuori.

Lue myös: 

Nämä rahastot saivat eniten uusia osuudenomistajia vuonna 2023 – Katso lista OP:n suosituimmista rahastoista

OP:n sijoitusnäkemys vuodesta 2024 – ”Sekä osakkeita että korkoja sisältävä salkku kestää riskejä aikaisempaa paremmin” 

Mitä veroja sijoittamiseen liittyy ja miten niihin voi varautua? Vinkit aloittelevalle sijoittajalle 

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi‍‍. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.