Moni hieraisee nykyään ruokakaupassa silmiään, kun tuttujen tuotteiden vieressä komeilee totuttua huomattavasti korkeampi hintalappu. Ruokien hinnat ovat olleet erityisen voimakkaassa nousussa viime kuukausien aikana, ja Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan elintarvikkeiden sekä alkoholittomien juomien hinnat nousivat heinäkuussa 12,4 prosentilla verrattuna edellisvuoden heinäkuuhun.

– Ruoan hinta nousee nyt poikkeuksellisen kovasti. Ilmiö on maailmanlaajuinen, ja hintojen nousun ennakoidaan vielä nopeutuvan syksyn aikana, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg sanoo.

Vaikka hinnat nousevat kaikissa tuoteryhmissä, tiettyjen elintarvikkeiden hinnat kohoavat toisia nopeammin. Esimerkiksi kahvin hinta on noussut peräti 66 prosentilla vuodesta 2015, ja kovaa nousua on nähty myös tuoreen kalan, erityisesti norjalaisen lohen, hinnassa. Vuodesta 2015 lähtien kalan hinta on kohonnut peräti 77 prosenttia.

– Maatalouspohjaisista tuotteista esimerkiksi kananmunien hinta on noussut 35 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Forsman-Hugg lisää.

Nousu jatkuu ensi vuoteen

Rajulle hintojen nousulle on monta selittävää tekijää, joista osa on alueellisia. Kahvin hintaan vaikuttavat ensinnäkin sääolosuhteiden aiheuttamat heikentyneet kahvisadot erityisesti tuottajamaa Brasiliassa.

Suomessa valmistettujen tuotteiden hintojen nousua puolestaan kiihdyttävät viime vuoden heikko viljasato sekä viime syksynä alkanut maatalouden tuotantopanosten, kuten sähkön, polttoöljyn ja rehujen, voimakas hintojen nousu.

Venäjän helmikuussa käynnistämä hyökkäyssota on sekin vaikuttanut voimakkaasti erityisesti maa- ja elintarviketalouden sektoriin kohonneiden energian hintojen vuoksi, mikä pitkittää kustannuskriisiä ruoan tuotannossa.

– Sota tulee selkeästi pitämään tätä kustannustasoa korkeana vielä pitkään, ja se tulee heijastumaan kuluttajahintoihin, Forsman-Hugg sanoo.

Vaikka ruoan hinnan ennusteisiin liittyy rutkasti epävarmuutta, on ennakoitavissa, että nousu jatkuu ensi vuonna.

– Tällä hetkellä ruoan hinta nousee yleistä inflaatiota nopeammin, mutta nousuvauhti saattaa hidastua ensi vuonna, Forsman-Hugg sanoo.

Tue kotimaista

Kuluttajat sopeutuvat kasvavaan kauppalaskuun muun muassa pienentämällä hävikkiä, valitsemalla edullisemman hintaluokan tuotteen sekä ostamalla vähemmän, suunnitellusti ja tarpeeseen.

Forsman-Hugg myös suosittelee suomalaisia ostamaan kotimaisia tuotteita.

– Meillä on hyvä omavaraisuusaste perustuotteissa, ja kotimainen kysyntä ylläpitää ruoan tuotantokykyä.

Kahvin hinta on noussut jyrkästi parin viime vuoden aikana. Lähde: Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksi.

Entäpäs kahvin hinta?

Forsman-Hugg epäilee, ettei kahvin matalampaan hintatasoon ole paluuta. Hän uskoo, että tulevaisuudessa kahvia keitetään säästeliäämmin, eikä kahvipannu porise kotona tai työpaikalla yhtä tiuhaan kuin nyt.

– Voi olla, että kahvista tulee vielä nykyistäkin kalliimpi luksustuote. Tähän näkymään on toki vielä matkaa, hän sanoo.

Lue myös

Mitä inflaatio tarkoittaa ja mistä se johtuu? Tämä inflaatiosta kannattaa tietää nyt