Hyvästit rästilaskuille – Ida selvisi masennuksesta ja sotkuun menneistä raha-asioista
Lisää aiheesta
Kun masennus vihdoin helpotti, Ida tiesi, että vielä yksi asia pitäisi hoitaa: solmussa olevat raha-asiat. Muutaman kuukauden päästä kaikki oli kuitenkin paremmin: Ida oli oppinut budjetoimaan mentorin avulla.
Masennus hiipi Idan, 28, elämään hitaasti, mutta koko ajan tilaa vallaten. Ensin oli uupumista ja vaikeutta tarttua asioihin. Lopulta hän saattoi nukkua 18 tuntia vuorokaudessa.
Hän täytti pesukoneen, muttei jaksanut tyhjentää sitä. Suihkussa hän nojasi pesukoneeseen, jotta pysyi pystyssä. Opinnot jäivät jälkeen, eikä työelämää voinut edes ajatella.
Ida haki ja sai apua, ja toipuminen alkoi. Kun Ida alkoi voimaan paremmin, hän havahtui ajattelemaan vaikeaa asiaa, joka oli jäänyt hoitamatta muiden ongelmien takia: maksamattomien laskujen pinoa.
Ida sanoo, ettei ollut koskaan oppinut taitavaksi rahankäyttäjäksi, sairauteen vieläpä liittyi impulsiivista rahan käyttöä. Se tarkoittaa, että rahan käyttö oli hallitsematonta: kun raha tuli hänen tililleen, hän käytti sen.
Usein hän koetti parantaa alakuloista oloaan ostamalla uusia vaatteita. Kuun lopussa rahat olivat sitten loppu.
– Vaikka puhuin kyllä muista ongelmistani, tämän salasin, koska häpesin, etten tämän ikäisenä hallitse raha-asioitani, hän sanoo.
– Piilottelin laskuja, ja koko asia vei paljon energiaa.
Vapaaehtoiselta tukea muutokseen
Mikä neuvoksi, Ida mietti ja soitti sosiaalityöntekijälle. Hän kuuli, että Diakonissalaitoksella on Taloustaito-hanke. Siinä pankin työntekijät toimivat vapaaehtoisina neuvojina.
– Otan apua avoimesti vastaan ja sanoin, että totta kai kokeilen, Ida kertoo.
Hankkeen vapaaehtoinen otti häneen yhteyttä. Ensimmäisessä tapaamisessa mentorin kanssa käytiin kahvilla ja Ida kertoi avoimesti tilanteestaan. Hänen kokonaistilanteensa kartoitettiin.
– Tapaamisen aluksi hävetti, mutta se hälveni kymmenessä minuutissa. Mentorista välittyi aito välittäminen: tämä ihminen haluaa, että asiani järjestyvät.
Esiin nousi nopeasti asia, jonka pitäisi muuttua.
– Niinkin yksinkertainen asia, että minun piti alkaa tehdä kuukausibudjettia. En ollut pitänyt sellaista aikaisemmin, enkä ollut edes miettinyt sitä, Ida kertoo.
– Yllätyin, miten paljon kaikkia pieniä menoja on, hän sanoo.
Tapaamisissa kartoitettiin, kuinka paljon laskuja oli jo rästissä ja minkä verran niitä oli menossa rästiin tai perintään. Ida soitti puhelinoperaattorilleen ja selvitti, kuinka paljon maksamattomia puhelinlakuja oli.
– Pelkäsin soittamista ja ajattelin, että siellä ollaan todella vihaisia, hän sanoo.
Olikin päinvastoin:
– Siellä oltiinkin todella ymmärtäväisiä.
Taloustaitoja ei opi yhdessä yössä
Ida sanoo, että asiat eivät olisi yhdellä tai kahdella tapaamiskerralla selvinneet, vaan vaativat useamman säännöllisen tapaamisen. Sitoutuminen oli myös tärkeää. Alussa Ida saattoi sanoa selvittävänsä jonkin asian, muttei sitten tehnytkään niin. Takapakkejakin siis oli.
– Koko ajan tuli parempi olo, mitä enemmän järjestelin asioita, Ida sanoo.
Lopulta Idalle selvisi iloinen yllätys: velkojen suuruus oli pienempi kuin mitä hän oli luullut.
Viimeisellä tapaamiskerralla juteltiin muustakin kuin rahasta. Mentori kannusti Idaa tekemään opinnäytetyön loppuun ja hankkimaan kesätöitä.
– Olimme tehneet listan asioista, joita minun pitäisi hoitaa, ja yksi tavoitteista oli saada työtä, hän kertoo.
Tässä Ida onnistui.
– Laitoin hänelle vielä keväällä, kun asiat alkoivat olla järjestyksessä kuulumisiani ja kiitin vielä avusta.
Taloustaidoille on tarvetta
Enää Idalla ei ole rästejä, eikä maksamattomien laskujen pinoa. Budjetointi on automatisoitunut ja auttaa pitämään talouden kunnossa.
– Nyt taloudellisen tilanteen tarkkailu on alkanut tulla selkärangasta, hän sanoo.
Jos talousongelmia uhkaa tulla myöhemmin, hän uskoo nyt oppineensa taitoja, joilla hallita talouttaan.
Idasta taloustaitoja pitäisikin opettaa nuorille koulussa.
– Olen miettinyt, miten tärkeää olisi, että nuorille tarjottaisiin itsenäistymisvaiheessa ennaltaehkäisevänä asiana opastusta rahankäytössä.
Aloittaessaan neuvonnassa, hän ajatteli olevansa ainoa, jolla on tällainen ongelma.
– Kun kerroin, että olen saamassa apua tällaisesta, selvisi, että muutamalla ystävällänikin olisi tarvetta vastaavalle.
Ida esiintyy jutussa pelkällä etunimellä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.
Nuorten arjen hallinnan ja talouden taitojen edistäminen ovat tärkeä osa OP Ryhmän vastuullisuustyötä. OP esimerkiksi opettaa nuorille oman talouden hallintaa Helsingin Diakonissalaitoksen ja pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa. |
Lue myös:
Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa
Mitä tehdä, jos ei enää selviä maksuistaan? Asiantuntija antaa toimivat vinkit
Apua, maksuhäiriömerkintä! Kuinka sen kanssa toimitaan?
Artikkeli on julkaistu 27.9.2018 ja sitä on päivitetty 14.2.2023 muun muassa korjaamalla linkkejä Taloustaitohankkeeseen.