Ei köyhä eikä kipeä – jo vanha sananparsi liittää varallisuuden ja terveydentilan toisiinsa. 2020-luvun todellisuudessa vauraudella ja hyvinvoinnilla on paljon tekemistä toistensa kanssa.

- Raha tarkoittaa resursseja, tiivistää ravitsemusasiantuntija, FM Anniina Halonen Rahapuhetta-podcastissa.

Halonen on yksi tiedettä popularisoivan Tiedenaiset-yhteisön perustajista. Hän on kiinnittänyt huomiota THL:n Terve Suomi -tutkimukseen: kaksi kolmesta korkeasti koulutetusta pitää terveyttään hyvänä tai melko hyvänä, kun matalasti koulutetuista näin kokee vain runsas puolet.

- Tämä toistuu lähes aina terveyskeskusteluissa.

Ruoasta, lääkkeistä ja lääkärikäynneistä tinkivät etenkin matalakoulutetut ja naiset, hän havainnoi. Podcastissa Halonen nosti tutkimuksen ulkopuolelta muita konkreettisia esimerkkejä, joissa raha vaikuttaa merkillepantavasti yksilön terveyteen.

1. Hyvinvointia edistävä harrastaminen

Anniina Halonen itse rakastaa tanssimista. Hän käy säännöllisesti tanssitunneilla, jotka tuovat arkeen kuntoa ylläpitävää liikuntaa ja mielekästä tekemistä. Mutta jos Halosella olisi taloudellisesti siihen mahdollisuus, hän kävisi tanssitunneilla paljon useammin kuin lompakko antaa nyt myöten.

- Minulla ei ole varaa ostaa tanssitunteja jokaiselle päivälle. En voi maksaa 600-800 euroa kuukaudessa tanssitunneista, vaikka se lisäisi hyvinvointiani, Halonen kärjistää Rahapuhetta-podcastissa.

Rahan ei tarvitse näytellä näin suurta roolia liikuntaharrastamisessa. Vaikka ei olisi varaa kuntosalille tai ohjattuun liikuntaan, käveleminen ja luonnossa liikkuminen on ainakin periaatteessa ilmaista.

Mielenterveyttä voi pitää yllä sosiaalisilla verkostoilla.

Harrastaminen liittyy kokonaisvaltaisesti terveyteen myös tuomiensa sosiaalisten ulottuvuuksien kautta.

- Miten mielenterveyttä voi pitää muuten yllä kuin terapialla, niin sosiaalisilla verkostoilla, ystävillä tai muilla ympyröillä, Anniina Halonen toteaa Rahapuhetta-podcastissa.

2. Terveyspalvelut

Jos on mahdollista käyttää yksityisiä terveyspalveluita, se tarkoittaa parempaa terveydenhuollon saatavuutta, tiivistää Anniina Halonen: vaivat eivät ehdi eskaloitua, voi saada rokoteohjelman ulkopuolisetkin rokotteet eikä kuntouttaviin terapioihin tarvitse läpäistä seulaa, joka voi julkisella puolella olla tiukka.

Lääkärikäynnit erottuvat Terve Suomi -tutkimuksessa etenkin 20-39-vuotiailla asiana, josta rahan puutteen vuoksi tingitään.

Raha tarkoittaa myös monelle kattavampaa terveysvakuuttamista.

- Vaikka  lapsen terveysvakuutus on asia, jonka on priorisoinut sellaiseksi, jonka haluaa maksaa, Halonen sanoo.

3. Laadukas ruoka

Voi olla helpompaa rakentaa terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, kun ei tarvitse katsoa sen hintaa. Pitkään säilyviksi prosessoituja elintarvikkeita voi myydä halvemmalla, mutta ultraprosessoidusta ruoassa ei ole liiaksi laadukkaita ravintoaineita.

- Niitä on haastavampaa löytää valmiiksi pakatuista, teollisesti valmistetuista ruuista. Ruokavalion ei pitäisi koostua niistä, sillä yleensä rasvan laatu on huonoa, suolaa on lisätty tosi paljon ja täysjyväviljoja on vähän, Halonen luettelee podcastissa.

Tiukalla budjetilla voi olla vaikeampaa syödä terveellisesti, mutta mahdotonta se ei ole.

- Raaka-aineet kuten pastat, riisit, hedelmät ja kasvikset eivät välttämättä ole niin kalliita. Vaikka kikhernepurkin hinta on alle euron. Sanoisin, että tulee halvemmaksi valmistaa ateria itse kuin ostaa se valmiina.

Halosella on myös yksi ilmainen ruokavaliovinkki. Jokaisen tulisi syödä palkokasveja – herneitä, linssejä, papuja.

4. Asuminen

Kun on rahaa, on parempi asuntokin – tämä yhteys on helppo nähdä. Raha myös mahdollistaa asumisen valintoja, joilla on välittömiä ja välillisiä terveysvaikutuksia.

Yksi konkreettinen esimerkki nousee esiin kesäisin. Rahalla voi vaikuttaa vaikka siihen, miten kuumassa asunnossa elää. Pienet asunnot ovat helteillä tukalia, ilmalämpöpumput maksavat. Halonen on huolissaan heistä, joilla on muutoinkin terveysongelmia. Iäkkäimmille asumisen kuumuus voi olla pahimmillaan hengenvaarallista.

- Minä olen kolmekymppinen ihminen ja minullakin ottaa kuumuus terveyden päälle, astmaa poteva Halonen kuvaa Rahapuhetta-podcastissa.

Rahalla ja terveydellä on yhteytensä myös postinumerotasolla. Esimerkiksi edulliset asuinalueet raskasliikenteisten teiden varsilla altistavat pakokaasuille, Halonen huomauttaa.

5. Tuen saaminen

Raha vaikuttaa kunkin terveyteen myös siellä, missä päätetään terveydellisissä kriiseissä tukevien tahojen rahoittamisesta.

Käytännössä esimerkiksi sote-alalla toimivien järjestöjen saama valtiontuki mahdollistaa yksittäisten suomalaisten auttamisen esimerkiksi yllättävän sairauden kohdatessa tai kansan valistamisen erilaisilla näkyvillä terveyskampanjoilla. Terveysjärjestöjen rahoitus voi kuitenkin vaihdella paljon Suomen hallituksen budjetista toiseen. 

- Tämä merkityksellinen työ itse asiassa säästäisi paljon rahaa, kun ongelmia ei tarvitsisi korjata vaan ennaltaehkäistä, pohtii Anniina Halonen Rahapuhetta-podcastissa.