Virkeä mieli tarvitsee raikasta ruokaa

Oletko huomannut, että jos syö raskaasti lounaalla, alkaa väsyttää ja työskentely sakkaa? Tai jos syö sokeripullaa, ensin on keskittynyt olo ja sitten vireystila laskee? Ruoka vaikuttaa keskittymiseen ja mieleen paitsi välittömästi, myös pidemmällä aikavälillä. Kannattaa syödä terveellisesti ruokaympyrän mukaan. Se, mikä auttaa verisuonia, auttaa myös aivoja, sillä terveitä verisuonia pitkin aivot saavat tarvitsemansa hapen.

Lepää ja lepuuta aivoja

Ei ole huono sanonta, että nukutaan yön yli. Uni nimittäin jäsentää tietoa ja tunteita, ja asiat asettuvat paremmin mittasuhteisiin. Aivojen pitää pystyä järjestäytymään levon avulla. Hyvä rytmi on kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia työtä ja kahdeksan tuntia rennompaa tekemistä vuorokaudessa.

Nukahtamisessa voi auttaa esimerkiksi huolipäiväkirjan kirjoittaminen ja mindfulness.

Tunnista paras vireystasosi

Jotta muistaa asioita, on tärkeää, että pystyy keskittymään ja painamaan asiat mieleen. Esimerkiksi vireystaso ja mieliala voivat vaikuttaa tähän paljonkin. Parasta on tarjota aivoille haastetta, mutta kuitenkin niin, ettei stressaa itseään liikaa.

Säännölliset, viikoittain toistuvat, itselle mieluisat tekemiset pitävät virkeänä ja auttavat pysymään ajankulussa mukana. Aivot toimivat sykleittäin, jonka vuoksi tärkeimmät työt kannattaa ajoittaa parhaaseen vireystasoon, jos vain voi.

Poikkea normaalista

Vaikka rutiinit ovat tärkeitä, kaikenlainen poikkeaminen tavallisesta virkistää aivoja ja auttaa niitä luomaan uusia yhteyksiä. Pese hampaat tai laita ruokaa eri kädellä kuin tavallisesti. Tee hampaita pestessä jotain muuta, vaikkapa kyykkyjä. Lenkillä voit luetella kuukausia nurinpäin. Kulje eri reittiä kuin normaalisti.

Muista liikkua

Säännöllinen liikunta parantaa aivotoimintaa. Jos tuntuu vaikealta aloittaa liikkuminen, ajattele helpomman kautta äläkä aseta itsellesi rimaa liian ylös: minun tarvitsee mennä ulos vain vartiksi. Helposti tulee sitten liikuttua enemmänkin.

Älypää ja Muistipuisto

Tietovisat jumppaavat muistia, koska niiden takia aivot joutuvat palauttamaan mieleen asioita, joita ei muuten tarvitse käyttää. Muistiliitto tekee yhteistyötä netistä löytyvän Älypään kanssa, josta löytyy esimerkiksi kesävisa ja herkkuvisa. Lisäksi Muistipuisto.fi:ssä on paljon rentoutumis- ja aivojumppatehtäviä, aivoterveellisiä reseptejä ja liikuntaharjoituksia.

Opettele uutta

Uuden opettelu haastaa ja muovaa aivoja. Kannattaa opetella joitakin uutta joka päivä! Ei ole koskaan myöhäistä aloittaa sitä harrastusta, josta olet haaveillut. Erityisen hyvin muistisairauksia ennaltaehkäisee kielten opettelu. Menisitkö nyt kansalaisopistoon sen kielen kurssille, jota aloitit aikanaan koulussa? Vai kiinnostaisiko jokin aivan uusi kieli?

Pidä yllä sosiaalisia suhteita

Sosiaalisuus pienentää riskiä sairastua etenevään muistisairauteen. Vuoropuhelu ja vastavuoroinen elehdintä pitävät yllä aivojen toimintaa ja ehkäisevät urautumista. Kannattaa seurata aikaa ja vieläpä keskustella uusista tapahtumista ja analysoida niitä yhdessä toisten ihmisten kanssa. Jos tykkäät lukea kirjoja, keskustele jonkun kanssa lukemastasi.

Suomalaiset eivät ole niin juroja, kuin sitä luulisi – jos vain menee juttelemaan, niin kyllä juttua yleensä syntyy. Keskustelun voi aloittaa vaikka ulkona puistossa. Toisaalta myös toisen halua olla yksin on hyvä kunnioittaa.

Muistikikka!

Muistin apuna saa myös käyttää erilaisia ulkoisia kikkoja, sillä ihmisen muisti kuormittuu helposti. Jos pitää muistaa ottaa jokin asia mukaan, sen voi viedä vaikka kengän päälle tai kotiavainten taakse odottaman. Erilaisia muististrategioitakin on: muistiin painettavat asiat, vaikkapa sanakokeen sanat, voi ripotella mielessään vaikka työmatkansa varrelle tai omaan kotiin. Numeroita yhdistämällä muistat pitemmän numerosarjan. Numero 613 vie aivoista yhden muistipaikan, kun taas numerot 6, 1 ja 3 vievät erikseen vie kolme muistipaikkaa.

Tee etätyötesti! Testaa, miten aivosi jaksavat etätöissä.

Asiantuntija: Pohjola Sairaalan neurologi Veli Tuomivaara ja Muistiliiton asiantuntija Anita Pohjanvuori

Lähteet: Aivoliitto.fi/aivoterveys

Lue myös:

5 tapaa ehkäistä muistisairauksia

Toistatko puheitasi ja hukkaatko avaimet jatkuvasti? Näistä merkeistä erotat alkavan muistisairauden