Kattoasentaja tippui 12 metriä betoniholvin päälle – kuntoutui takaisin työelämään
Lisää aiheesta
Lauri joutui vakavaan onnettomuuteen kesken työpäivän, ja hänen henkensä oli hiuskarvan varassa. Lukuisten leikkausten ja haastavan kuntoutuksen jälkeen miehen mielessä pyöri kysymys: palaanko elää työelämään?
Pirkanmaalainen kattoasentaja Lauri (haastateltavan nimi muutettu), 57, putosi katolta lokakuussa 2016. Työmaan suojakaiteet olivat siirtyneet vähän, jolloin mies astui tyhjän päälle ja tippui 12 metriä uudisrakennuksen betoniholville. Hänet kiidätettiin ambulanssilla TAYSiin.
– Lääkäri sanoi jälkikäteen, että minulla oli onnea matkassa. Henkeni oli vain ohuiden säikeiden varassa.
Miehen lantiossa, lannerangassa ja kylkiluissa oli useita murtumia. Jaloille ei voinut varata painoa. Myös vasemmassa kädessä oli useita murtumia.
Pudonnut joutui olemaan teho-osastolla kolme viikkoa. Sen jälkeenkin häntä pidettiin sairaalassa vahvassa lääkityksessä, jotta toipumiselle olisi parhaat mahdolliset olosuhteet. Mies joutui käymään läpi monta leikkausta. Hänen vartaloonsa laitettiin rautaa rikkoutuneiden luiden tilalle.
Tammikuussa hänet kotiutettiin. Lauri pystyi jo liikkumaan kävelytuen kanssa. Fysioterapeutti alkoi käydä heillä kotona.
– Vaikein paikka oli maaliskuussa. Lääkäri ennusti silloin, etten voisi koskaan kävellä ilman apuvälinettä. Se veti mielen matalaksi.
Myös vasemman käden ranne tuotti huolta miehelle: joutuisiko hän pitämään rannetukea lopun elämäänsä?
– Oli hetkiä, jolloin mietin, palaanko enää työelämään vai onko kohtaloni jäädä eläkkeelle viisikymppisenä. Uskoani koeteltiin.
Takaisin koulunpenkille
Kesään mennessä jalkojen ja käden kuntoutus otti kuitenkin harppauksen eteenpäin. Lauri sai myös yhteydenoton Pohjola Vakuutuksesta. Olisi aika alkaa miettiä, miten elämä jatkuisi tästä eteenpäin. Mihin hän haluaisi sijoittua tulevaisuudessa työelämässä?
Miehelle tehtiin urakartoitus Vervessä. Ensin oli testejä, joilla mitattiin esimerkiksi oppimiskykyä. Sitten oli haastatteluita ja tapaamisia, joissa hahmoteltiin kuntoutujan omia kiinnostuksen kohteita ja ideoitiin yhdessä mahdollisia tulevia opintopolkuja.
– Yksi vaihtoehto olisi ollut ammattikorkeakoulu, mutta tunsin, etteivät voimavarani riittäneet sinne. Koin itseni liian vanhaksi niin pitkään opiskeluun.
Parhaalta kuntoutujasta tuntui ajatus työssä kouluttautumisesta. Samalla kun hän tekisi työharjoittelua, hän voisi suorittaa uuden tutkinnon.
Keväällä 2018 Lauri aloitti työnjohtoharjoittelijana vanhalla työnantajallaan, tutussa vesikattourakointifirmassa. Hän työskenteli vanhassa työporukassaan, mutta uudessa roolissa. Hänen vastuullaan olivat nyt työmaapäällikön tehtävät.
Kuntoutus ja uuden opiskelu olivat minulle aika rutistus, mutta onneksi tein ne. Kyllä sitä ihminen haluaa tehdä jotain.
– Minut otettiin hyvin vastaan vanhalla työpaikallani. Oli kestänyt puolitoista vuotta, että olin saanut itseni kuntoutettua työkykyiseksi.
Uusi työ tuntui tutulta. Vaikka Lauri jätti nyt asennushommat muille, hän liikkui edelleen samoilla katoilla ja pohti samoja haasteita kuin vanhassakin roolissaan.
Työharjoittelua oli kolmena päivänä viikossa. Loput kaksi arkipäivää viikossa oli varattu fysioterapiaan, omaehtoiseen treeniin ja opiskeluun. Rastor-instituutin järjestämät opinnot toteutettiin pääosin etänä, mutta mukaan mahtui myös lähipäiviä. Silloin Lauri ajoi Rastorin toimipisteeseen Tampereelle tai Espoon Tapiolaan.
Työharjoittelun jälkeen alkoi kolmipäiväinen työviikko
Viime marraskuussa Lauri valmistui työteknikoksi. Samalla loppui kaksi vuotta kestänyt työharjoittelu ja hänestä tuli taas palkansaaja vanhalla työnantajallaan. Tällä hetkellä hän tekee kolmipäiväistä työviikkoa. Kahtena päivänä viikossa mies saa Pohjolan työkykyeläkettä.
– Yhteenlasketut ansioni ovat suurin piirtein samat kuin ennen onnettomuutta.
Työmäärä tuntuu sopivalta. Vaikka miehen kunto on tällä hetkellä kaikin puolin hyvä, onnettomuudesta on jäänyt hermosärky, joka vaikuttaa palautumiseen. Särky on pahimmillaan yöaikaan. Lääkkeistä on jonkin verran apua.
– Kuntoutus ja uuden opiskelu olivat minulle aika rutistus, mutta onneksi tein ne. Kyllä sitä ihminen haluaa tehdä jotain. Siihen lopputulokseen olen tullut.
Aikaan ennen onnettomuutta Lauri ei haikaile, mutta yksi menetys häntä kirpaisee: hän joutui työtapaturman jälkeen luopumaan rakkaasta harrastuksestaan, lätkästä. Onnettomuushetkellä hän pelasi kaksi kertaa viikossa harrastelijakiekkoa. Liikuntaharrastuksen paikan on nyt ottanut kuntosali, jossa kuntoutuja käy säännöllisesti.
Toinen rakas vanha harrastus, kalastus, jatkuu onneksi niin kuin ennen vanhaan. Perheen vene on Näsijärvellä.
– Juuri nyt olen tyytyväinen. On hieno juttu, että sain itseni kuntoon.
Työnantaja. Tiesitkö, että työtapaturmiin ja ammattitauteihin voit varautua parhaiten yrittäjän tapaturmavakuutuksella ja ottamalla työntekijöillesi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen. Laaja vapaa-ajan tapaturmavakuutus laajentaa turvan myös vapaa-ajalle. Ryhmätapaturmavakuutus on tarpeesi mukaan räätälöitävä vapaa-ajan tapaturmavakuutus yrittäjälle ja työntekijälle. Tutustu! |
Lue myös:
Kannattaako terveysvakuutuksesta maksaa? Asiantuntija selventää henkilövakuutusten eroja
Markku sairastui vakavasti – läheisten ja työnantajan apu yllätti