Iranilaissyntyinen Ali Jahangiri saapui Suomeen pakolaisena vuonna 1991. Nyt hän on yksi maamme tunnetuimmista stand up -koomikoista.

Jahangirille yrittäjyys on luonteva tapa elää, ja tänä keväänä hän aloitti K-Marketin kauppiaana. Jahangiri vastaa seuraavassa kahdeksaan kysymykseen rahasta. 

Millaisia ovat ensimmäiset omaan rahaan liittyvät muistosi?

Ennen kuudennelle luokalle menoa jaoin kesän ajan mainoksia ja osallistuin ensimmäisen kerran vuokran maksuun. Välillä se tuntui aika raskaalta, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Kaverit ihmettelivät, miksi en tule heidän kanssaan leikkimään. Sanoin etten ehdi, kun pitää tehdä töitä.

Mitä vanhempasi opettivat rahan käyttämisestä? 

Mutsi ja faija sanoivat aina, ettei ole rahaa. Kun tulee köyhästä perheestä, ei ole rahaan liittyviä muistoja – pikemminkin traumoja. Äiti oli sairaanhoitaja ja isä teki sekalaisia hommia. Jossain vaiheessa hänellä oli oma yritys, mutta se ei oikein lähtenyt.

Toivoin, että minulle olisi opetettu enemmän rahasta ja sen käyttämisestä. Opin ne asiat vasta aikuisena. Kun lähtökohdat olivat niin vaatimattomat, päätin keskittyä siihen, että saan ostettua oman asunnon. Se tuntui erittäin tärkeältä. 

Milloin ja miten aloit suunnitella omaa talouttasi?

Olimme ostaneet vaimoni kanssa yhteisen asunnon, kun olin suht hyväpalkkaisessa työssä projektipäällikkönä Trainers’ Housessa.

Todellinen muutos oman talouden ajattelussa tapahtui 26-vuotiaana. Luin silloin Robert T. Kiyosakin klassikon "Rich Dad Poor Dad". Olin kyllä aina halunnut olla rikas, mutta minulla ei ollut käsitystä, miten se voisi toteutua. Kirja selkeytti ajatuksen, miten voisin tähdätä taloudelliseen riippumattomuuteen. Ja kun finanssikriisi 2008 käynnisti taantuman ja sain potkut, en hakenut uutta työpaikkaa vaan uskalsin ryhtyä yrittäjäksi.

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut? 

Todellisia huolia ei onneksi ole ollut, enkä ole joutunut kamppailemaan selviämisen kanssa. Tosin minulla on vieläkin haasteita oman talouden suunnittelussa. Käytän rahaa huomattavasti enemmän kuin olisi järkevää. Siksi olenkin alkanut kuunnella rahaan liittyviä podcasteja, esimerkiksi Rahapodia. Sen ansiosta uskalsin ensimmäisen kerran osakemarkkinoille ja aloitin sijoittamisen.

Mikä on paras tapa varautua tulevaisuuteen?

Pidän ajatuksesta, että minulla on puolen vuoden puskuri vaikka matalan riskin rahastoissa. Jos elämä yllättää, puolen vuoden aikana ehtii rakentamaan jotain uutta ja pystyy pitämään huolta perustarpeista. Siihen olen tähdännyt jo kauan.

Viime vuodet osoittivat suunnitelman järkeväksi ja tärkeäksi: pandemian aikana oma pääelinkeinoni eli esiintyminen oli puoli vuotta pannassa.

Mikä on viimeisin hankintasi?

Edellinen hankintani oli K-marketin varaston ostaminen. Se ei ollut ihan pieni ostos. Nyt haaveilen auton vaihdosta.

Onko sinulla kalliita harrastuksia, joihin uppoaa suuria määriä rahaa? 

Kyllä minulla on yksi kallis harrastus – sen nimi on stand up. Markkinointiin saattaa palaa 50 000 euroa. Kyllähän markkinointiin pantu raha myös tuottaa rahaa. Muuten en ole kova harrastamaan. Jonkin verran pelaan golfia, mutta mailat ovat varmaan kymmenen vuotta vanhat.

Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi? 

Tyytyväisyyteni ei ole koskaan tullut rahasta. Miksikö? Olen huomannut, ettei raha ole ikinä pelastanut minua mistään vaikeasta tilanteesta. Todellisuudessa oma terveyteni ja onnellisuuteni ovat auttaneet eniten eteenpäin. Kyllähän lelut ovat kivoja, mutta tärkeämpää on, että pystyy tyydyttämään perustarpeet eli on katto pään päällä, ruokaa lautasella ja lapsilla hyvä olla.

En suunnittele elämästä nauttimista joskus tulevaisuudessa. Me kaikki elämme tässä ja nyt, ja ehkä juuri siksi kulutan rahaa enemmän kuin ehkä pitäisi. Jos esimerkiksi tulee mahdollisuus tehdä lasten kanssa jotain kivaa, on turha jäädä odottamaan parempaa hetkeä. Satsaan itseeni, terveyteeni ja tulevaisuuteen, koska onnellisuus ja hyvinvointi näkyyvät kaikessa muussakin tekemisessä.

——

Kuka?

Ali Jahangiri

Ikä: 42

Koulutus: Kauppatieteiden maisteri 2012, Aalto-yliopisto.

Mistä tunnetaan: Toiminut stand up -komiikkona vuodesta 2004. Juontanut mm. Viidakon tähtösiä Subilla 2012 ja 2013, ja tehnyt Yle Puheelle vuosina 2013–2016 keskusteluohjelmia Ali ja Husu sekä Ali Show. TFW Vantaa -kuntosalin osakas.

Ajankohtaista: Aloitti Autotalossa Helsingin Kampissa toimivan K-Market BiiliTalon kauppiaana huhtikuun 23. päivä.

Harkitsetko oman yrityksen perustamista tai onko sinulla uusi yritys? Tutustu Yrityksen perustaminen -oppaaseen ja aloittavan yrittäjän palveluihimme. 

Lue myös:

Toni vaihtoi alaa ja palasi Pohjois-Karjalaan: Päivääkään en vaihtaisi pois

Teatteriammattilainen perusti kotikyläänsä ranskalaisia tuotteita myyvän kaupan – ”Riski kannatti”

Yrittäjä Jenni Rotonen haluaa murtaa käsityksen siitä, ettei yrittäjä voi pitää lomaa – 8 kysymystä rahasta