Nokian tutkimusinsinöörin työ vaihtui kahvilayrittäjyyteen
Lisää aiheesta
Kun perulaistaustainen Ivan Ore tuli Suomeen 20 vuotta sitten, hän ajatteli viipyvänsä kaksi vuotta. Toisin kävi. Diplomi-insinöörin opinnot ja tutkimusinsinöörin työ Nokialla ovat vuosien saatossa vaihtuneet kahvila-alan yrittäjyyteen.
Ivan Ore saapui Suomeen opiskelemaan diplomi-insinööriksi yli 20 vuotta sitten, ja pian Suomeen tulonsa jälkeen Ore tapasi vaimonsa Mia Nikanderin. Opinnot johtivat mielenkiintoiseen työhön Nokialla tutkimusinsinöörinä, jonka parissa mies viihtyi liki vuosikymmenen.
Kahvi hiipi Oren elämään hieman yllättäen, ja sittemmin työ Nokialla on vaihtunut yrittäjyyteen yhdessä Nikanderin kanssa: Cafetoria Roastery keskittyy raakakahvin maahantuontiin, kahvien paahtamiseen, baristakoulutuksiin, myyntiin ja kahvilatoimintaan. Ore on hyödyntänyt kahviyrityksessään Nokialta saamiaan oppeja ja perusarvoja, eli jatkuvaa oppimista ja kehittämistä.
Suomen Yrittäjät vaikuttui Ivan Oren tarinasta ja tinkimättömästä työstään kahviyrityksen parissa niin, että palkitsi hänet viime vuonna Vuoden maahan muuttaneena yrittäjänä.
Miten diplomi-insinööristä, joka ei itse edes juonut kahvia, tuli kahvialan yrittäjä?
Kaikki alkoi enon kahviplantaasilta
Ivan Ore tapasi eräällä Perun-lomallaan enonsa, joka on luomukahvintuottaja. Eno halusi löytää asiakkaita Perun ulkopuolelta.
– Maistoimme hänen kahviaan, jonka vaimoni totesi todella hyväksi. Itse en tuolloin tiennyt kahvista juuri mitään, Ore muistelee.
Lomallaan Ivan ja Nikander tutustuivat luomukahvinviljelyyn. He olivat otettuja siitä, miten paljon paikalliset tuottajat tekevät työtä ympäristönsuojelun hyväksi.
– Mietin, että olisi mielenkiintoista perustaa yritys, joka tekee paitsi hyvää paikalliselle yhteisölle ja kahvintuottajille, myös ympäristölle.
Vuonna 2002 Ore perusti toiminimen ja aloitti raakakahvin maahantuonnin insinööritöidensä ohella. Mia Nikander oli alusta lähtien mukana. Pariskunta aloitti nollasta, opiskelemalla alaa ja oppimalla yhdessä.
Ivan Ore huomasi, että suomalaiset todella arvostavat hyvää kahvia. Kahvin tuonti lisääntyi, kunnes raakakahvia paahtaneen paahtimon kapasiteetti ei enää riittänyt. Suomessa ei tuolloin ollut kovin monta artesaanipaahtimoa. Niinpä he aloittivat itse kahvin paahtamisen ostamalla paahtokoneen 2006.
Hyppy täyspäiväiseksi yrittäjäksi
Vuonna 2012 toiminimi vaihtui Cafetoria Roastery Oy:ksi ja pariskunta avasi myymäläkahvila Cafetorian Töölöön. Samalla Ore luopui työstään Nokialla. Kahdeksan vuotta myöhemmin he uhmasivat koronapandemiaa ja perustivat kahvilan myös Aalto-yliopistolle Otaniemeen. Kahvilan avaaminen pandemian aikaan oli haastavaa, koska opiskelijat eivät olleet liikkeellä, kuten ennen pandemiaa.
– Emme ole joutuneet supistamaan toimintaamme. Meillä on onneksi hyvä vakioasiakaskunta, Ore kertoo.
Cafetoria Roasteryn liikevaihto on 812 tuhatta euroa (2021), ja se työllistää 7 henkeä. Perun lisäksi he maahantuovat kahvia yli 15 maasta, muun muassa Brasiliasta ja Keniasta – myös enon tuottama luomukahvi, josta kaikki alkoi, on edelleen valikoimassa.
Cafetoria Roasteryn toiminta on ollut vuosien varrella kannattavaa ja tasaista. Yhtiön pääbisnes on kahvin paahtaminen ja kahvien jälleenmyynti. Omat myymäläkahvilat toimivat tuotteiden maistelu- ja esittelypaikkoina. Oren ja Nikanderin asiakkaita ovat muut kahvila- ja ravintolayrittäjät, Ruohonjuuri, K- ja S-ketjut sekä useat gourmet-kaupat. Tavoitteena on laajentaa jälleenmyyntiä, mutta ilman lisäinvestointeja.
Menestyksen kriteerinä hyvä elämä kaikille
Kasvu ei ole kuitenkaan Ivan Oren ensisijainen tavoite. Hän on nähnyt liian monen kasvuyrityksen luopuvan periaatteistaan ja menettäneen persoonallisuuttaan. Hänelle menestyksen kriteerit ovat toisenlaiset.
– Haluamme nauttia elämästä ilman stressiä ja taloudellista ahdinkoa. Haluamme olla uniikkeja ja tehdä kahvilla hyvää. Tavoitteenani on tehdä kaikki aina hiukan paremmin kuin muut.
Ivan Ore vierailee Perussa säännöllisesti kahvintuottajillaan. Hänestä on tärkeä solmia hyvät ja luottamukselliset suhteet heihin ja samalla viestittää, että haluaa tehdä yhteistyötä pitkäjänteisesti.
– Viimeksi Perussa käydessäni halusin tukea uusinta kahvintuottajaamme hankkimalla hänelle kahvin kuivauskoneen, jotta hän voi laajentaa tuotantoaan. Perussa on vain yksi kahvin satokausi, ja sen tuotolla pitää elää läpi vuoden.
Kahvin laadun ja hinnan tulee olla hyvässä suhteessa, mutta tasapainon löytäminen ei ole helppoa, jotta sekä tuottajat että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.
Vaikka Suomen kahvimarkkina ei ole iso, suomalaiset todella pitävät kahvista. Oren mukaan ihmiset tietävät kahvista paljon, mutta eivät aina itse tiedosta sitä.
– Asiakasta täytyy lähestyä aivan kuin lääkäri potilastaan: pitää kuunnella oireita ja tarjota niiden perusteella juuri oikeanlainen kahvi. Paahtoasteen valinta on yleensä helppo, mutta jotkut eivät pidä kahvin hapokkuudesta tai hedelmäisyydestä. On mukava nähdä tyytyväinen asiakas hänen saatuaan mieleinen kahvi, Ore toteaa ja hymyilee.
Nykyään hän juo itsekin mielellään kahvia.
Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille. |
Lue lisää
Yrityksen ostanut Toni Kammonen: "Halusin firman, jossa pohjatyö on tehty"