Parikymppinen Toni Kammonen lupautui kaverin pyynnöstä kiireapulaiseksi konepajateollisuuden tehtäviin. Kolmen kuukauden keikka venähti seitsemällätoista vuodella, ja koko sen ajan Kammonen haaveili yrittäjyydestä. Maatalon poika kun paiski palkkatöissäkin hommia yrittäjäasenteella, firman etu mielessä.

Vuosien kuluessa ajatus yrittäjyydestä kypsyi. 43-vuotiaana Kammonen päätti irtisanoutua ja ostaa yrityksen.

Ei tässä iässä enää lähdetä sirkkelin ja Hiacen ostoon ja siitä hommiin. Halusin päästä firmaan, jossa pohjatyö oli jo tehty.

Avoimin mielin yrityskaupoille

Toni Kammonen tiesi, että monet eläköityvät yrittäjät eivät löydä työlleen jatkajia. Hän halusi ostaa yrityksen, jonka toimintaa voisi jatkaa. Toiminnassa olevalla yrityksellä on jo valmis asiakaskunta, eikä firmaa tarvitse lähteä kehittämään alusta asti.

Kammonen hakeutui Itä-Savon Uusyrityskeskukseen.

Sieltä sain apua ja kontakteja ja minulle tarjottiin mahdollisia yrityksiä ostettavaksi. Alan suhteen en ollut ronkeli, vain kahvilat ja hotellit suljin pois.

Savossa toimiva siivousyritys Pirkon Puhdistus löytyi Yrityspörssi-sivuston kautta. Yritys oli hyvämaineinen ja toiminut jo 35 vuotta, mutta siivousala oli Kammoselle vieras.

Tiesin että Toni ja koneet sopivat hyvin yhteen, mutta entäs Toni ja moppi? Miksei!

Toni Kammonen

Tyhjältä pöydältä aloittaminen ei ollut vaihtoehto. Toni Kammonen osti eläkkeelle jäävältä yrittäjältä kymmenen henkeä työllistävän Pirkon Puhdistus -siivousyrityksen.

Yrityskaupat onnistuvat, kun myyjän ja ostajan intressit kohtaavat

Pirkon Puhdistus oli myynnissä eläköitymisen takia. Kun yrittäjä jää eläkkeelle, hän miettii, millaisiin käsiin elämäntyönsä jättää.

Yrittäjä ei halunnut myydä kenelle tahansa, ja minä halusin hyvin hoidetun firman. Myyjän tapaamisen jälkeen totesin vaimolle, että tähän päättyi Kammosen pojan etsintä.

Kun yrityskaupat oli lyöty lukkoon, Kammonen alkoi opiskella siivousalaa yrittäjän oppisopimuksella.

Halusin tietää, mitä asiakkaalle myyn. Vaikka teen käytännön hommia päivittäin, kaipasin teoriaa taustalle.

Rahoitus järjestyy ja apua saa

Kaikkiaan sopivan yrityksen löytäminen vei 1,5 vuotta. Samaan aikaan Kammonen neuvotteli rahoituksesta.

Se järjestyi kivuttomasti. Olen ymmärtänyt, että harva yrityskauppa jää rahasta kiinni, kunhan hinta on järkevä ja yritys terveellä pohjalla. Rahoituksen järjestämiseen on monenlaisia malleja.

Yrityksen ostamista harkitsevalle on tarjolla apua. Esimerkiksi kannattavuuslaskelmia ei joudu tekemään yksin, Kammonen kertoo.

Sain apua ELY-keskuksesta, Uusyrityskeskuksesta ja OP:n asiakasneuvojalta. Joka puolella kannustettiin, hän muistelee.

Toni Kammonen

Yrityskaupoista kiinnostuneen ei tarvitse jäädä yksin. “Apua saa, kun vain kysyy! Ei kannata jäädä selailemaan Yrityspörssiä yksin”, Toni Kammonen kannustaa.

Ikkunoita pesevä toimitusjohtaja

Kammonen on ollut Pirkon Puhdistuksen puikoissa kohta kaksi vuotta.

Päivääkään en ole katunut! Yrittäjyys on minulle elämäntyyli.

Yrittäjän elämä on ollut sitä mitä Kammonen odottikin.

Työhön oli helppo päästä sisälle, kun firma oli hyvin hoidettu ja työntekijät hyviä. Iso kiitos heille. Opiskelussa hankittu tietotaitokin on tullut tarpeeseen, sillä Kammonen ei pelkää tarttua moppiin:  Olen ikkunoita pesevä toimitusjohtaja.

Tavoitteita kehityshakuisella yrittäjällä riittää, mutta niistä ei tietenkään sovi liian tarkasti hiiskua.

Tavoitteita on asetettu, mutta tärkeintä on laatu. Lika ei maailmasta lopu, mutta huonosti tekemällä työt loppuvat. Tarkoitus on, että Pirkon Puhdistus juhlii vielä viisikymmenvuotisjuhliaankin!

Lue lisää:

Yritysidea syntyi maailman toisella puolen – Bloom Deco toi näyttävät kukkainstallaatiot Suomeen

Cafetoria Roasteryn Ivan Ore: ”Bisneksen tavoitteena on hyvä elämä”

Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille.