Yrittäjäkaksikko Maija Pääkkönen ja Mari Heikkurinen haluaa tarjota asiakkailleen maukkaita elämyksiä, jotka on valmistettu lähiseudulta tulevista puhtaista raaka-aineista. Leipomon leivät, pullat ja croissantit leivotaan hapanjuureen ilman teollista hiivaa.

– Haluamme viedä eteenpäin leipomokulttuuria ja tarjota raikkaan vaihtoehdon teollisesti tuotetulle, muovipussiin pakatulle leivälle. Valmistamme sellaisia tuotteita, joita itsekin haluamme syödä, leipurimestari Maija Pääkkönen sanoo.

Hän perusti leipomon yhdessä opiskelukaverinsa, leipuri-kondiittori Mari Heikkurisen kanssa marraskuussa 2019 vain kolme kuukautta ennen koronapandemian puhkeamista.

– Olisimmeko aloittaneet yritystoimintaa, jos olisimme osanneet ennakoida tulevaisuutta, Heikkurinen kysyy ja yrityskumppani Maija vastaa:

– Kyllä varmasti. Suhtaudumme molemmat intohimoisesti yrittäjyyteen ja uskomme liikeideaamme. Päivääkään en vaihtaisi pois, vaikka korona-aika onkin vaatinut välillä aikamoista venymistä, Pääkkönen sanoo.

Liiketilat löytyivät kumppaneiden kautta

Bageri Å:n liiketilat entisen Kakolan vankilan pesulassa löytyivät yrittäjäkumppaneiden vinkkien kautta. Entisen Kakolan vankila-alueelle on rakentunut monipuolinen pienyritysten keskus, josta puuttui leipomo ja kahvila. Kun aluetta kehittävän Kakola Yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala ehdotti yrittäjäkaksikolle 274 neliön liiketiloja, olivat he aluksi kauhuissaan.

– Tila tuntui meistä valtavan suurelta. Olemme kuitenkin hiukan yllytyshulluja. Pikkukaupunkien kasvatteina olimme miettineet yritystoimintaamme pienesti, mutta nyt oli tilaisuus alkaa ajatella suuresti, yrittäjäkaksikko naurahtaa.

Bageri Å:n erikoisuuksia ovat oma kivimylly ja croissanttien leivontaa varten rakennettu croissant-boksi eli 16-asteinen viilennetty tila, mikä mahdollistaa täydellisten croissanttien leipomisen.

Innostus yrittäjyyteen lähti opinnoista

Heikkurinen kertoo, että hän innostui yrittäjyydestä opiskellessaan leipuri-kondiittorin ammattitutkintoa samoihin aikoihin kuin Pääkkönen.

– Elintarvikealan lehtori Sari Lindroos kannusti meitä miettimään yrittäjän uraa, sillä hän näki meissä potentiaalia. Ajatus omasta leipomosta alkoi kiehtoa, kun Maija ehdotti yrityskumppanuutta, Heikkurinen kertoo.

He omistavat leipomon puoliksi ja työllistävät tällä hetkellä jo kolme vakituista leipuria sekä muutamia osa-aikaisia työntekijöitä leipomon myymälässä ja kahvilassa.

Yrittäjät työskentelevät vuorotellen myymälässä, sillä he haluavat olla läsnä ja antaa konkreettisesti yritykselleen kasvot.

– Asiakaspalvelussa voi samalla tutkailla, mitä asiakkaat haluavat ja saa spontaania palautetta, Pääkkönen sanoo.

Aina kannattaa yrittää

Pääkkösellä ja Heikkurisella on selkeä viesti kaikille yrittäjyydestä haaveileville. Heidän mielestään aina kannattaa yrittää, sillä vain siten voi testata omia rajojaan siitä, riittävätkö intohimo ja osaaminen kannattavaan yritystoimintaan.

– On hyvä konkretisoida omat pelkonsa yrittäjyyttä kohtaan, ovatko ne todellisia vai pelottaako mahdollinen epäonnistuminen, Pääkkönen sanoo.

– Liian monet aliarvioivat omia kykyjään, useat ovat vahvempia kuin uskovatkaan, Heikkurinen sanoo.

Heidän mielestään on tärkeää löytää hyvä yrityskumppani ja hyödyntää jo yritystoiminnan suunnittelussa asiantuntijoita, joilta voi saada ilmaiseksi hyviä neuvoja.

– Me saimme pankiltamme todella paljon hyvää buustia miettiessämme leipomon perustamista ja rahoitusta. Kun uskaltaa avata suunsa ja kysyä, niin saa hyviä vinkkejä, Pääkkönen sanoo.

Liiketoimintasuunnitelman kehittämisessä ja kannattavuuslaskelmien arvioinneissa oli suurena apuna Uusyrityskeskuksen asiantuntijat, Heikkurinen sanoo.

Yrittäjä, muista huolehtia hyvinvoinnistasi

Yrittäjäkaksikon mielestä yritystoiminnassa kannattaa keskittyä omaan erikoisosaamiseen ja hankkia muut yritystoimintaan liittyvät palvelut ammattilaisilta.

– Hyvä kirjanpitäjä on elintärkeä. Häneltä voi aina kysyä neuvoa, jos tulee pulmia taloushallinnon tai veroasioiden kanssa. Kirjanpitoon liittyvät asiat eivät ole meidän vahvuusaluettamme, mutta opimme koko ajan lisää, he toteavat.

Oman pankin kanssa on myös hyvä käydä läpi kulunutta tilikautta ja miettiä, missä asioissa on kehittämisen varaa seuraavaa tilikautta aloitettaessa.

– Vaikka viime tilikausi menikin hyvin, on aina varaa parantaa, Pääkkönen sanoo.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että yrittäjä pitää huolta itsestään ja varaa aikaa myös lomapäiviin. Jos ei pidä huolta itsestään, ei pian ole myöskään yritystä eikä mahdollisuutta huolehtia muista yrityksen työntekijöistä, Heikkurinen sanoo.

Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille. ‍‍

Lue lisää

Justus, 16, perusti ensimmäisen yrityksensä kaksi vuotta sitten: ”Ajattelen aina isosti”

Roskakala mullisti luomutilan tuotannon: ”Särjessä on paljon järkeä”