Jouluna Justus Berner, 16, päätti pitää yhden päivän lomaa. Joulupäivää ehti kulua kuusi tuntia, kunnes hän luovutti. Olo oli turhautunut ja tuntui, ettei saanut mitään aikaiseksi. Niinpä nuorimies avasi koneensa ja aloitti tekemään sitä, mitä eniten rakastaa. Siis töitä.

– Kun oli joululoma lukiosta, pystyin tekemään pidempiä työpäiviä.

Justuksen perustama yritys Berner Media täytti joulukuussa kaksi vuotta. Hän tarjoaa firmansa kautta muun muassa markkinointia, videosisältöjä, tapahtumapalveluita ja verkkoratkaisuja. Viimeaikaisia asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Ukko.fi ja Bites Burgers.

Miten ihmeessä 16-vuotias on pystynyt saavuttamaan jotain tuollaista?

– Ajattelen aina isosti, Justus toteaa.

– Jotkut ovat ihmetelleet, miksi ihmeessä perustin oman yrityksen näin nuorena. Itse ajattelen, että se oli itsestäänselvyys. Miksi en perustaisi firmaa, jos minulla on hyvä liikeidea?

Koneella aamuneljään

Useimmat 16-vuotiaat hakevat vielä elämälleen suuntaa. Harvalla on edes aavistusta siitä, mitä haluaisi isona tehdä.

Justuksella sen sijaan on jo melkoisen selkeä käsitys tulevaisuudesta. Lukion jälkeen hän haluaa jatkaa yrittäjänä ja menestyä siinä, mitä tekee.

– Pappani on ollut yrittäjä. Ehkä kutsumus tulee sieltä.

Vanhemmat ovat kannustaneet poikaansa ja koettaneet tukea tätä kaikessa, missä ovat osanneet. Välillä he ovat myös yrittäneet toppuutella tahtia.

Justus myöntää, että välillä intoa on piisannut liikaakin.

– Välillä työ on vienyt mennessään niin totaalisesti, että koneen edessä on tullut oltua aamuneljään asti.

Justus huomauttaa panostaneensa viime aikoina hyvinvointiinsa: hän on ostanut sähköpöydän ja satulatuolin sekä alkanut käydä kuntosalilla. Arki rullaa mukavasti, sillä töiden yhdistäminen lukio-opintoihin on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin peruskoulussa. Lukujärjestyksen saa laatia pitkälti itse. Justus on myös päättänyt käydä lukion 3,5 vuodessa.

– Tällä hetkellä minulla on esimerkiksi keskiviikkoisin vain yksi tunti, jonka teen joskus omatoimisesti. Silloin pystyn keskittymään pelkästään töihin.

Mopolla ympäri Suomea

Kaikki lähti puhtaasta halusta auttaa ja osallistua.

12-vuotiaana Justus alkoi tehdä naapurustossaan pieniä hanttihommia, esimerkiksi talvisin lumienkolausta ja kesällä klapien tekemistä. Hän oli aktiivinen toimija myös koulussaan Sipoonlahdella, ja tuotti muun muassa koulun tapahtumia ja videotuotantoja.

Yläasteella Justus ajautui mukaan kehittämään Nopee-toimintaa, jonka tavoitteena on osallistaa nuoria. Keskeisessä roolissa on myös yrittäjyyskasvatus.

– Toiminnalle myönnettiin juuri valtakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen tunnustus. Toiminta on tarkoitus mallintaa, jolloin se saadaan pikkuhiljaa käyttöön myös muihin kuntiin ja kouluihin.

Justus on päätynyt harrastuksiensa kautta auttamaan myös muun muassa Suomen partiolaisia ja sipoolaista salibandyseura ÅIF:ia.

– Kaikki nuo ovat olleet vapaaehtoistoimintaa, josta ei ole maksettu mitään. Mutta olen samalla kehittänyt osaamistani.

Ajatus yrityksen perustamisesta virisi vuonna 2019. Justus oli aiempina vuosina rakentanut erilaisia verkkopalveluita, kuten Pukinkontti.fi-sivuston. Hän kokosi yhteen mainostajia, jotka esittelivät sivulla tuotteitaan joululahjavinkkeinä. Jos asiakas päätyi ostamaan sivuston kautta tuotteen, Justus sai ostosta pienen osuuden.

– Lopulta Pukinkontti tuli Google-haussa ensimmäisten joukossa, kun haki sanaparilla ”parhaat joululahjaideat”.

Toukokuussa 2020 Justuksen mieleen nousi seuraava bisnesidea.

Hän halusi luoda sivuston, joka kokoaisi yhteen Suomen parhaat terassit. Terassikesä-sivu oli pystyssä vain kolme päivää myöhemmin ja muutamia ravintoloita lähti mukaan heti.

Justus näki sivustossaan suurta potentiaalia, ja näki suurta vaivaa sen kehittämiseen. Hän halusi, että sivun kautta voisi myös varata haluamastaan ravintolasta pöydän ja tilata ruuat valmiiksi terassille. Kesän korvilla Justus osti Piaggio Ape -merkkisen lavamopon, teippautti sen kylkiin Terassikesän logon ja lähti kiertämään kahdeksi viikoksi ajokillaan Suomea.

Sipoo, Porvoo, Loviisa, Kotka, Hamina, Iitti, Kouvola, Kausala, Lahti, Vääksy, Sysmä, Mäntsälä, Hyvinkää, Lohja, Helsinki – noissa kaikissa Justus kiersi kaupungin merkittävimmät terassiravintolat.

– Osuin huonoon saumaan koronan aiheuttamien rajoitusten takia. Päätin kuitenkin myydä palvelua täydellä tyytyväisyystakuulla.

Kesän helteet pääsivät välillä yllättämään nuoren bisnesmiehen. Lämpötila mopon kopissa nousi saunamaisiin lukemiin ja lopputuloksena oli lämpöhalvaus ja lyhyt sairaalareissu. Se ei kuitenkaan Justusta lannistanut, vaan mies jatkoi kierrostaan aikataulunsa mukaisesti.

Ensi kesän yhteistyökumppanihaun Justus aikoo aloittaa jo keväällä, eikä välttämättä lähde enää ainakaan yhtä laajalle mopokiertueelle.

– Homma on jo hyvällä mallilla, sillä sivuston alustakin tulee olemaan kokonaan uusi.

Tulot poikimaan indeksirahastoihin

Suunnitelmat seuraaville vuosille ovat selvät.

Jatko-opiskelut eivät nuorta miestä ainakaan tällä hetkellä houkuta. Sen sijaan Justus haluaa kasvattaa Berner Median toimintaa määrätietoisesti, sillä toiveissa on työllistää muita nuoria alihankintana lähitulevaisuudessa. Hän on jo palkannut kirjanpitäjän ja ulkoistanut osittain myös myyntipalvelut, jotta voi keskittyä itse yrityksen ydintoimintoihin.

Justus kertoo omistavansa useita kymmeniä kotimaisia ja ulkomaisia verkkotunnuksia Terassikesä-palveluun liittyen.

– Suunnitelmissa on mahdollisesti laajentua tulevaisuudessa ulkomaille.

Entä mitä Justus toivoo itselleen? Haluaisiko hän rikastua?

– Suurempi hyöty on yleensä parempi. Toki olisi hienoa, että tietty taloudellinen vakaus olisi olemassa. Tässä vaiheessa tärkeintä on kuitenkin se, että pakolliset kulut maksetaan ja saadaan yrityksen toimintaa kehitettyä eteenpäin.

Tuottojakin on ehtinyt kertyä jonkin verran, ja tietty prosentti niistä menee suoraan indeksirahastoihin.

– En ole kauheasti tutustunut sijoittamiseen sen syvemmin. Tutkin mielelläni asiaa enemmän, kun siihen löytyy aikaa. Ajattelen, että tulevaisuuden varalle on hyvä olla jotain vähän poikimassa.

Parhaalta Justuksesta on tuntunut se, kun asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä lopputulokseen. Välillä hän on saanut kuulla ikänsä takia epäilyksiä, mutta ne ovat loppuneet siinä vaiheessa, kun Justus on päässyt näyttämään osaamisensa. Nyt tilanne on ollut siinä mielessä onnellinen, että suurin osa asiakkaista on ottanut yhteyttä Justukseen.

– Referenssit ovat yksi parhaista keinoista vakuuttaa ihmiset. Ne puhuvat puolestaan.

Justus Berner, 16

  • Lukiolainen, yrittäjä.
  • Asuu Sipoossa vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa.
  • Perusti ensimmäisen oman yrityksensä Berner Median kaksi vuotta sitten.
Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille. ‍‍
Turvaa yrityksesi liiketoiminta kattavasti heti alusta asti. Tutustu aloittavan yrityksen vakuutuksiin ja pyydä tarjous!

Lue lisää

Yrittäjäksi alaikäisenä? Kahdeksan tärkeää kysymystä

20-vuotias ammattijärjestäjä Kiira haluaa olla yrittäjä myös tulevaisuudessa