Kasvuyrittäjä Timo Lappi on ollut mukana perustamassa työterveyspalveluja tarjoavaa Helttiä ja lakitoimisto Fondiaa. Hän on tehnyt havaintoja, joiden uskoo auttavan muita yrittäjiä. Tässä niistä kolme.

1. Luo rakenteet ajoissa ja panosta hyvään johtamiseen

Yritystoiminnan alussa yrityksissä on yleensä startup-pöhinävaihe. Tieto kulkee ihmisten välillä, eikä rakenteita tarvita. Kun toiminta kasvaa, alun vahvuudet lakkaavat toimimasta.

– Jos yrityksessä ei ole rakenteita, homma lakkaa toimimasta aika varhaisessa vaiheessa. Silloin työntekijät eivät voi hyvin eivätkä pysty antamaan parastaan. Ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi, kun jokaiselta kysytään joka viikko, miten hän voi, mitkä ovat hänen tärkeimmät prioriteettinsa ja missä hän tarvitsee apua.

2. Taistele säilyttääksesi asiakaslähtöisyys

Parhaat yritykset syntyvät tarpeesta ratkaista asiakkaan ongelma. Viidenkymmenen suomalaisen pk- ja pörssiyrityksen haastattelujen pohjalta Heltti kehitti liiketoimintamallin, jossa työterveys perustuu kuukausilaskutukseen.

Hiljalleen asiakaslähtöisyys alkoi kuitenkin muuttua tuotantolähtöisyydeksi. Heltissä esimerkiksi pohdittiin, josko työterveyspalveluja tarvitsevan asiakkaan hoidon tarpeen arvioisi yleinen palvelukeskus henkilökohtaisen työterveyshoitajan sijaan.

– Viisaus ei asu sisäisissä prosesseissa vaan asiakkaissa. Jatkuvasti pitäisi kysyä, mitä asiakkaat toivovat ja säilyttää se toiminnan johtavana tähtenä. Palvelukeskus olisi helpottanut hoitajien työtä, mutta samalla se olisi heikentänyt asiakaskokemusta. Pysyimme henkilökohtaisissa kontakteissa.

3. Pidä huolta, että näet ison kuvan – ja uskalla luopua asioista

Yritystoiminnan alussa perustajien aika kuluu yrityksestä ulospäin suuntautuviin asioihin, kuten palvelun muotoilemiseen ja asiakkaiden hankintaan. Kun työntekijöitä on paljon, kaiken ajan saisi kulutettua sisäisiin asioihin. Firman vetäjän olisi kuitenkin edelleen nähtävä iso kuva.

– On suunniteltava, mitä tapahtuu nyt, ensi viikolla ja ensi vuonna. Lisäksi tulee pohtia, mihin toimiala on menossa ja miltä se näyttää kolmen, viiden ja kymmenen vuoden kuluttua. On myös uskallettava luopua asioista, jotka eivät enää toimi joko maailman, alan tai ihmisten käyttäytymisen muuttuessa. Asioiden lopettaminen on vaikeaa, mutta se kannattaa – vain luopumalla jostakin saa tilaa keskittyä uuteen.

Tämä artikkeli on osa Yrittäjän talousvalmennusta, jossa asiantuntijamme antavat konkreettisia vinkkejä yrityksesi taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen.

Lue myös:

Nopea reagointi auttaa yrittäjää epävarmassa taloustilanteessa

Ensimmäinen yritys opetti taloudenhallinnan tärkeyden

Näistä syistä jokaisen yrittäjän kannattaa sijoittaa