Mitä pitää tietää, kun yritys aloittaa sijoittamisen? Yrittäjä, ota nämä perustiedot haltuun
Lisää aiheesta
Yrityksen kannattaa sijoittaa varojaan, jotta esimerkiksi muutostilanteisiin, tuleviin investointeihin tai yrityskauppoihin on helpompi varautua. Kun otat sijoittamisen perusasiat haltuun, voit kasvattaa yrityksesi pääomaa helposti.
Jos yrityksellesi kertyy ylimääräisiä varoja, ne kannattaa pistää aina poikimaan sen sijaan, että niitä makuuttaisi tilillä. Sijoittaminen on järkevä vaihtoehto yrityksen varojen kasvattamiseen, vakuuttaa OP:n säästämisen ja sijoittamisen asiantuntija Tiina Routamaa.
Kun haluat alkaa sijoittaa yrityksesi varoja, voit aloittaa pienilläkin summilla ja kasvattaa määriä suunnitelmallisesti myöhemmin. Tärkeintä on kuitenkin aloittaminen, sillä mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -periaatteesta.
Tee pohjatyöt asiantuntijan avustuksella
Kun sijoittamiseen liittyvät sopimusasiat on hoidettu kuntoon esimerkiksi verkkoneuvottelussa, pankki voi antaa yrityksellesi sijoitusneuvontaa.
Aluksi yrityksesi toteuttaa sijoittajaprofiilin, joka kertoo muun muassa riskinsietokyvystä ja tuotto-odotuksista. Sijoitussuunnitelmassa puolestaan käydään läpi, millaisia tavoitteita ja päämääriä sijoittamiselle on ja millaisella aikajänteellä varoja sijoitetaan.
– Sijoittamista voi ajatella esimerkiksi siten, miten paljon käyttövaroja yritys tarvitsee puskuriksi kahden vuoden sisällä, miten paljon se tarvitsee pääomaa varautuakseen vaikkapa investointeihin 2–5 vuoden aikana ja miten paljon se voi sijoittaa varoja yli viiden vuoden ajaksi, Routamaa toteaa.
Hajauta yrityksen sijoituksia eri tavoin
Sijoitusten hajauttaminen kannattaa aina, koska silloin mahdolliset riskit eivät realisoidu liian voimakkaasti. Niinpä kaikkia varoja ei ole syytä sijoittaa kerralla eikä etenkään yhteen ja samaan kohteeseen. Siksi yrityksesi on hyvä hajauttaa sijoituksia esimerkiksi maantieteellisesti ja eri toimialoille.
– Kun yritys on sijoittanut jo vähän pidempään, sen kannattaa tarkastaa tasaisin väliajoin, onko sijoituksilla edelleen riittävä hajautus vai onko kokonaisuutta tarpeen muuttaa. Myös yrityksen sijoitustavoitteet voivat muuttua, mikä kannattaa huomioida sijoitusten hajauttamisessa, Routamaa muistuttaa.
Tutustu yrityksille sopiviin sijoitusratkaisuihin
Yrityksesi voi sijoittaa varoja esimerkiksi osakkeisiin, rahastoihin ja strukturoituihin tuotteisiin. Vaihtoehtoja on paljon, joten Routamaa suosittelee kääntymään ammattilaisen puoleen, kun yrityksesi miettii, mihin kohteeseen sijoittaa.
– Yksi vaihtoehto sijoittamiseen on yrityksen sijoitusratkaisu, joka on vakuutusmuotoinen varainhoidon palvelu. Se on kokonaisvaltainen ja kätevä valinta, jos yritys haluaa keskittyä oman liiketoiminnan edistämiseen ja jättää sijoitusten hoitamisen ammattilaisille, Routamaa vinkkaa.
Yrityksen sijoitusratkaisussa varoja voidaan sijoittaa esimerkiksi valmiisiin sijoituskoreihin, joilla on erilaisia tuotto-odotuksia riippuen korin sijoitusajasta ja osakepainotuksesta. Kun varoille kertyy tuottoa, sitä verotetaan vasta nostovaiheessa. Myös sijoituskohteita on mahdollista vaihtaa ilman, että siitä aiheutuu kuluja tai veroseuraamuksia.
Hanki osakesijoittamista varten LEI-tunnus
Jos yrityksesi aikoo sijoittaa arvo-osuusmuotoisiin tuotteisiin, kuten pörssiosakkeisiin, ETF-rahastoihin ja joukkolainoihin, se tarvitsee arvopaperisäilytyksen, arvo-osuustilin sekä LEI-tunnuksen (engl. Legal Entity Identifier). LEI on kansainvälinen yhteisötunnus, jonka saa Patentti- ja rekisterihallitukselta.
Puolestaan W-8BEN-E-lomake liittyy Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen sopimukseen, jonka mukaan maat voivat vaihtaa verotustietoja. Siksi yrityksen, joka tekee kauppaa yhdysvaltalaisten yritysten osakkeilla, pitää täyttää kyseinen lomake etukäteen.
Huomioi yrityksen sijoitusten verotus
Sijoituksista saatavat tuotot ovat aina verotettavaa tuloa – onpa kyseessä sitten osinko- tai korkotulo. Yrityksen kokonaisverosuunnittelun kannalta on siis tärkeää selvittää, milloin veroa maksetaan ja miten suuren siivun se haukkaa koko potista.
– Lakimies tai kirjanpitäjä osaa auttaa yritystä verosuunnittelussa, jotta sijoitusten verotus ei tule yllätyksenä. Pankki ei pysty ottamaan kantaa veroneuvontaan, Routamaa tähdentää.
Veroja voi siis joutua maksamaan vaikkapa vuosittain tai vasta sitten, kun koko myyntivoitto lunastetaan. Huomionarvoista on, että yksityisen elinkeinonharjoittajan sijoituksia verotetaan samalla tavalla kuin yksityishenkilön. Muihin yhtiömuotoihin, kuten osakeyhtiöihin, pätevät erilaiset säännöt.
Kiinnostaako yrityksesi varojen sijoittaminen? Meiltä saat yrityksesi tarvitsemat ratkaisut kassanhallintaan sekä ylijäämän kannattavaan sijoittamiseen niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä. Lue lisää yritysten sijoitusratkaisuista. |
Lue lisää
Yrittäjä, nyt on hyvä hetki alkaa sijoittaa
Vakavarainen bisnes on kuin säästöpossu – näistä syistä jokaisen yrittäjän kannattaa sijoittaa