Asuntolainoissa yleisimmin käytetty 12 kuukauden euribor on kiivennyt kolmen prosentin tuntumaan. Samaan aikaan esimerkiksi ruoka, energia ja ylipäätään asumiskustannukset ovat nousseet.

OP:n henkilöasiakasrahoituksen johtaja Hanna Heinonen kertoo, että monien muutoksien taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen vaikutukset esimerkiksi energia- ja raaka-ainemarkkinoihin. Toisaalta suhdannevaihtelut myös kuuluvat talouteen.

– Se, että korot ovat nyt nousseet nollatasolta ei ole poikkeuksellista. Se on ikään kuin paluuta normaaliaikaan, Heinonen sanoo.

Asuntovelallisella on kuitenkin keinoja, joilla voi varautua talouden muuttuviin suhdanteisiin. 

1. Korkokatto turvaa taloutta

Kolmasosa OP:n asiakkaista on suojannut asuntolainansa korkosuojalla. Myös jo otetulle lainalle saa korkokaton, jolla voi turvata talouttaan mahdollisia tulevia korkonousuja vastaan.

– Korkokatolla voi asettaa lainan viitekorolle ylärajan jopa 14 vuodeksi. Korkokaton hinta veloitetaan osana lainamarginaalia sen voimassaoloaikana. Hinnat ovat luonnollisesti nousseet samalla, kun myös suojaamattoman vaihtuvaan viitekorkoon sidotun lainan korkokustannukset. Esimerkiksi 4 %:n korkokatto, joka estää lainan viitekoron nousun 4 %:n yläpuolelle, nostaa tällä hetkellä* lainan marginaalia noin 0,7–1,0 % riippuen suojauksen pituudesta.

*Hintatieto haastatteluhetkeltä 4.1.2023.

2. Säästäminen kannattaa aina

Korkojen ja ylipäätään hintojen nousuun voi oman taloustilanteen niin salliessa varautua myös säästämällä.

– Hyvä vaihtoehto on säästämiseen kannustava OP Säästölipas -tili. Siihen voi tehdä kertatalletuksia kuukausittaisten siirtojen avulla, tai ottamalla käyttöön säästämisen korttimaksujen yhteydessä. Jos säästösummaksi laittaa vaikkapa kolme euroa ja korttia käyttää kuukaudessa viisitoista kertaa, tilille ohjautuu rahaa säästöön 45 euroa – helposti ja huomaamatta.

OP Mobiilista löytyy lisäksi työkalu nimeltä Talouden tasapaino. Se auttaa hahmottamaan kuukausittaisia menoja ja tuloja sekä ohjaamaan omia kulutustottumuksia haluttuun suuntaan.

3. Lisää puskureita rahastosäästämisen avulla

Säästämällä hankitut rahat kannattaa laittaa mahdollisuuksien mukaan tuottamaan, ja kerryttää näin lisää taloudellista puskuria yllättävien menojen varalta. Rahastojen tuotto-odotus on pidemmällä aikavälillä parempi kuin tilien.

– Rahastosäästämisen voi aloittaa Säästölippaan kautta tai suoraan op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa, Heinonen vinkkaa.

+1 Ongelmatilanteissa yhteys pankkiin

OP-ryhmä varmistaa laskelmallisilla stressitesteillä jo asuntolainoja myöntäessään, että asiakas pystyy suoriutumaan lainastaan myös korkojen noustessa.

Asiakas voi ottaa lainalleen myös takaisinmaksuturvan, vakuutuksen esimerkiksi työttömyyden tai sairauden varalta. Vielä kattavampaa turvaa tarjoaa OP Vakava sairaus ja henkiturvavakuutus. Muutenkin jos talous menee tiukoille, tarjolla on apua.

– Ongelmatilanteissa asiakkaan kannattaa olla yhteydessä pankkiin aina mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan esimerkiksi selvittää, voiko laina-aikaan saada lyhennysvapaata tai pidennystä, Hanna Heinonen sanoo.

Hän muistuttaa, että talouteen kuuluu myös se, että huonompia aikoja seuraavat paremmat ajat.

Turvaa talouteen – muista nämä

  1. Korkokatto tarjoaa turvaa tulevia koronnousuja vastaan.
  2. OP.fi:stä tai OP-mobiilista näet lainan seuraavan korontarkistuspäivän.
  3. Nousevia korkoja ja hintoja vastaan voi varautua säästämällä esimerkiksi OP:n Säästölipas-tilin avulla.
  4. Rahastot tarjoavat hyvän pitkän tähtäimen keinon kerätä taloudellisia puskureita.
  5. Jos taloutesi joutuu tiukalle, ole ajoissa yhteydessä pankkiin. Yksi mahdollisuus voi olla lyhennysvapaa lainalle tai laina-ajan pidentäminen.
Lisätietoa korkokatosta ja takaisinmaksuturvasta täällä

Lue myös:

Miten korkealle korot voivat nousta?

Kannattaako nyt ostaa asunto?

Kartta näyttää, missä korkojen nousu tuntuu kukkarossa eniten