Elina Ylitalon ollessa lapsi, hän ja hänen siskonsa saivat isoisältä lahjaksi nukkekodin. Hieno puinen nukkekoti oli isoisän itse nikkaroima, ja Ylitalo otti sen nopeasti silmäteräkseen. Joulut sekä syntymäpäivät olivat leikin kulta-aikaa, sillä silloin siskokset saivat lahjaksi nukkekodin huonekaluja, uusia asukkaita sekä muita varusteita.

– Sisustimme nukkekotia yhdessä. Minusta tuntuu, että olin meistä se, joka tykkäsi järjestellä nukkekotia kaikista eniten, Ylitalo muistelee.

Kun Ylitalo muutti omilleen, nukkekoti jäi säilöön hänen lapsuudenkotiinsa. Sittemmin se on tehnyt paluun 35-vuotiaan, lääkärinä työskentelevän Ylitalon sekä hänen perheensä kotiin. Nyt nukkekodin sekä sen alkuperäisten, nostalgiaa henkivien tavaroiden parissa puuhastelevat Ylitalon lisäksi perheen 8- ja 10-vuotiaat lapset.

Helsinkiläinen Elina Ylitalo sai ensimmäisen nukkekotinsa isoisältään. Toisen nukkekodin hän on nikkaroinut itse.

Munkkiniemen minikreivitär

Perheen nuorimmaisen huoneessa sijaitseva nukkekoti on saanut rinnalleen myös toisen, uudempaa mallia olevan nukkekodin. Sen Ylitalo on rakentanut itse nukkekoteja sekä muita miniatyyrituotteita myyvästä Minimaailma-liikkeestä ostamastaan rakennussarjasta.

– Mietin, miksen itse rakentaisi uutta nukkekotia. Pakettia myytiin nimellä Munkkiniemen kartano. Säilytimme nukkekodin alkuperäisen nimen, Ylitalo kertoo.

Paketti sisälsi nukkekodin rungot, ikkunat sekä ovet. Muut rakennustarpeet kuten tapetit, lattiapinnat, listat, valot sekä kalusteet Ylitalo valitsi niin ikään Minimaailmasta.

Rakennusvaiheessa Ylitalo vietti Munkkiniemen kartanon parissa useita tunteja päivässä. Lopputuloksena syntyi monikerroksinen huvilamainen rakennus lukuisine huoneineen, sivurakennuksineen sekä vintteineen. Hulppea rakennus ei tietenkään olisi mitään ilman asukasta.

– Talossa asuu Munkkiniemen minikreivittäreksi nimeämäni hahmo. Perustin kreivittärelle Instagram-tilin, jonne postaan kuvia hänen puuhistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, Ylitalo sanoo.

Munkkiniemen kartanossa asuu minikreivittären lisäksi muitakin, Ylitalon lasten keksimiä sekä nimeämiä hahmoja.

– Joskus lapset roolittavat uudelleen nukkekotien asukkaita, mutta kreivitär on ja pysyy. Se on minun hahmoni, joka ei välttämättä edes ole mukana lasten leikeissä.

Harrastus lisää sorminäppäryyttä, kuvailee Elina Ylitalo.

Mahonkia ja kristallikruunuja

Nykyisin Ylitalo puuhastelee nukkekodin parissa parina päivänä viikossa ja nauttii erityisesti sen järjestelystä ja harrastuksen tuomasta sorminäppäryydestä. Perheen lapset leikkivät nukkekoteja mieluummin legoilla, mutta tietävät, mihin leikkiin äidin saa mukaan.

– Minulle he ehdottavat aina nukkekotileikkiä, Ylitalo nauraa.

Vaikka nukkekodin sisustaminen on Ylitalolle rakasta tekemistä, ei hän sisusta omaa kotiaan samalla intohimolla. Hän toteuttaa ideoitaan mieluummin minikartanon parissa, sillä nukkekotiharrastus mahdollistaa kunnianhimoisetkin sisutusideat – erityisesti sellaiset, jotka eivät omaan kotiin sopisi.

– Rakastan kaikkea hienoa sekä historiallista, vaikka oma kotini ei ole samaa tyyliä. Miniatyyrikoossa voin toteuttaa kristallikruunut, mahonkihuonekalut sekä muut, ja se on tämän harrastuksen suurin viehätys, hän sanoo.

Lue myös:

Isä rakensi kepparitallin kierrätysmateriaaleista: ”Meillä on toistakymmentä kepparia, siksi osa tallipaikoista pitää jakaa”

Timo loi pihapiiriinsä upean puutarhan: "Minulle tämä on elämäntapa"

Onko sinulla kotona arvokas kasvi? Huonekasvien välittäminen on monen uusi harrastus