Terhi asuu vuokralla, sillä se on helppoa, huoletonta ja omistusasumista edullisempaa
Lisää aiheesta
Terhi Aspola-Soto asuu puolisonsa ja Frida-koiransa kanssa vuokralla Helsingin keskustassa. Aspola-Soto kertoo, miksi pari asuu vuokralla, vaikka heidän olisi mahdollista ostaa oma asunto.
Terhi Aspola-Soto asuu puolisonsa kanssa vuokra-asunnossa, vaikka he tulojensa puolesta voisivat ostaa oman asunnon. Vuokralla asuminen on kuitenkin riskittömämpää, ennustettavampaa ja helpompaa.
– En vain saa numeroita käymään järkeen. Saman tyyppisen omistusasunnon vastikkeet ja korkokulut, kuin missä nyt asumme vuokralla, nousisivat paljon vuokraa korkeammiksi. Teimme näitä laskelmia viimeksi vuosi sitten, kun totesimme, että haluamme muuttaa pois ensimmäisen kerroksen asunnostamme, sillä kadun äänet kuuluivat sinne todella selvästi. Lopulta muutimme talon sisällä isompaan, ylemmän kerroksen vuokrakaksioon, ja tämä on ollut meille toimiva koti, Aspola-Soto kertoo.
Aspola-Soto asuu puolisonsa ja Frida-koiransa kanssa Helsingin keskustassa. Paikka on valikoitunut pariskunnan työpaikkojen mukaan: molempien työt ovat vartin kävelymatkan päässä kotoa.
– Tämä on meille valinta. Olemme asuneet vuokralla neljällä eri alueella, ja on ollut oikeastaan aika kivaa tutustua eri alueisiin. Kodin sijainti on tärkeä, vähän sellainen henkinen juttu. Se, että pystyy kävelemään joka paikkaan, töihin ja harrastuksiin, vähentää stressiä. Emme myöskään tarvitse autoa, mikä on huomattava säästö arjessa.
Monen hintaisia vuokrakoteja on tarjolla
Aspola-Soto painottaa vuokra-asumisen helppoudessa ennen kaikkea kulujen ennakoitavuutta.
– Vuokra-asujan ei tarvitse varautua putki-, piha-, katto-, märkätila-, julkisivu-, ilmanvaihto- tai muihin isoihin, kalliisiin remontteihin, Aspola-Soto hengästyy listaa luetellessaan.
Tämä on Aspola-Sotolle taloudellista vapautta. Hänellä on tosin kokemusta siitäkin, kun vuokralla asujaa kohtaa yllätys.
– Asuimme pari vuotta sitten Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa, jossa vuokra nousi kerralla kymmenen prosenttia. Se oli kova korotus. Ei minua meidän puolesta harmittanut, mutta aika moni joutui pakon edessä muuttamaan pois, kun ei ollut enää varaa maksaa korotettua vuokraa. Harmitti heidän puolestaan.
Myös Aspola-Soton pariskunta päätti lopulta muuttaa pois vuokrankorotusten alta.
Aspola-Soton kokemuksen mukaan markkinoilla on tarjolla monen hintaisia vuokra-asuntoja.
– Meidän ei ole kalleimmasta päästä. Annan vinkkinä, että kannattaa tarkastella myös muiden kuin isojen asuntotoimijoiden tarjontaa. Esimerkiksi pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja yhdistyksillä on asuntoja.
Koti on koti myös vuokra-asujalle
Vuokra-asujallekin koti on koti, ja Aspola-Soto sanookin tehneensä vuokra-asuntoihin pieniä parannuksia myös omalla kustannuksellaan.
– Olemme esimerkiksi asennuttaneet sälekaihtimia ja peililiukuovia. Ymmärrän, ettei tällainen pieni parannus oikeasti nosta asunnon arvoa, joten vuokranantajalle nämä olisivat uponneita kustannuksia. Meidän asumismukavuuttamme ne ovat kuitenkin nostaneet, ja siksi haluamme myös itse panostaa koteihimme.
Suomalaiset ovat omistusasujakansaa, siitä ei pääse mihinkään. Tilastokseskuksen mukaan 35 prosenttia suomalaisista asuu vuokralla.
– Vuokra-asumisen antamaan vapauteen nähden on hassua, että koen, että jotkut ihmiset tuntuvat jopa hiukan säälivän meitä, kun asumme tällaisessa pienessä vuokra-asunnossa. Minusta tuntuu, että ihmiset todella herkästi maksavat itsensä kipeäksi tosi kalliista.
Aspola-Soto sanoo tosin huomanneensa merkkejä muutoksesta asennoitumisessa vuokra-asumiseen.
– Moni on ehkä huomannut, että omistaminen saattaa olla jopa vähän rasite. Työpaikan vaihtuessa tai vaikka ulkomaille muuttaessa asunnosta saattaa muodostua riippakivi. Ulkopuolisen on helppo sanoa, että voihan sen aina myydä tai vuokrata, mutta todellisuus voi olla toinen.
Omistusasunto ei ole sijoitus
Aspola-Soto muistuttaa myös, ettei oma asunto ole sijoitus.
– Se ei ole tuottavaa varallisuutta. Asunnon arvo saattaa nousta, mikä on merkittävä etu ja hyvä asia. Se ei kuitenkaan tuota kassavirtaa sinä aikana, kun asut siinä. Itse miellän sijoitukseksi sellaisen omaisuuden, joka sekä tuottaa että nostaa arvoaan.
Aspola-Soto sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin, ja on ehtinyt kerryttää itselleen jo aivan mittavan sijoitussalkun.
– Se on onnistunut siksi, että rahani eivät ole seinissä kiinni. Pidän tärkeänä, että omaisuus karttuu. Haaveilen hajauttamisen vuoksi myös sijoitusasunnosta, joka olisi sitä aidosti tuottavaa varallisuutta, joskin hirvittää hypätä mukaan tällaisessa korkotilanteessa. Enkä pidä mahdottomana sitäkään, ettenkö joskus olisi omistusasuja. Tähän elämäntilanteeseen vuokra-asuminen kuitenkin toimii meille paremmin.
Terhi Aspola-Soto on pohtinut vuokra-asumisen kannattavuutta myös rahablogissaan.
Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tutustu miten pääset alkuun ja aloita jo tänään. |
Lue myös:
Mallu on elämäntapavuokralainen: “En halua koskaan omistaa asuntoa”
Onko nyt vuokralaisen markkinat?
Kannattaako asua omassa vai vuokralla? Ota huomioon nämä asiat kun teet vertailua