Jyväskylästä kotoisin oleva Eeva Niemelä muutti puolisonsa kanssa Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan kolmioon noin viisi vuotta sitten. Pian muuton jälkeen heille syntyi ensimmäinen lapsi.

– Yhden lapsen kanssa mahduimme vielä mainiosti asumaan 70 neliön kolmiossa, Niemelä sanoo.

Kun hän alkoi odottaa perheen kuopusta, pari ryhtyi keskustelemaan isompaan asuntoon muuttamisesta.

He halusivat uuden kodin ehdottomasti Lauttasaaresta. Esikoisella oli saaressa päiväkotipaikka, ja Niemelä oli kotiutunut Lauttasaareen loistavasti. Se tuntui jyväskyläläisestä kotoisalta kaupunginosalta.

Yksi tärkeä syy, miksi emme halunneet lähteä tästä talosta, on sen sijainti.

Vaikka perhe tarvitsi lisätilaa, muuttaminen tuntui surulliselta. He viihtyivät taloyhtiössä niin hyvin, etteivät halunneet lähteä sieltä pois.

Yhteisöllisyys on sosiaaliselle Niemelälle tärkeää.

– Meidän taloyhtiössämme naapurit tuntevat toisensa, ihmiset ovat mukavia ja lapsilla asuu samassa talossa ikätovereita.

Naapuruston lapset kerääntyvät leikkimään suurelle ja suojaisalle pihalle.

Niemelä on taloyhtiön hallituksen jäsen, ja hän tietää, että yhtiöstä on pidetty hyvää huolta. Putkiremontti toteutettiin kymmenen vuotta sitten. Arkea helpottavat yhtiön pyykinkuivaushuone, autohallipaikka ja sähköauton latauspistoke.

– Yksi tärkeä syy, miksi emme halunneet lähteä tästä talosta, on sen sijainti.

Vuonna 1956 rakennettu taloyhtiö sijaitsee tiellä, jossa ei ole läpiajoa. Meri ja metro ovat kummatkin lähellä.

Vanha asunto myytiin ensimmäisessä näytössä

Niemelä kävi puolisonsa kanssa katsomassa muutamaa asuntoa Lauttasaaresta. Ne eivät tuntuneet heistä hyviltä vaihtoehdoilta. Niemelän toiveena oli, että uusi koti sijaitsisi vanhassa talossa. Niistä vapautuu Lauttasaaressa perheasuntoja vain harvoin, ja asunnot myydään yleensä nopeasti.

Viime keväänä epätoivo uuden kodin löytämisestä vaihtui yllättäen toiveikkuudeksi. Kaksi kerrosta heidän kotinsa yläpuolelta, samasta rapusta, tuli myyntiin 95 neliön asunto.

Pohja ei ollut kaksilapsiselle perheelle ihanteellinen, eikä asunnossa ollut toista vessaa, jota he kaipasivat. Sijainti ei kuitenkaan olisi voinut olla parempi: sama, ihana taloyhtiö.

Eeva Niemelä katselee ikkunasta ulos uudessa kodissaan, jota ollaan remontoimassa. Keskellä lattiaa on tikkaat ja lattia on peitetty pahvilla.
Jyväskylästä kotoisin oleva Niemelä on asunut kolmessa asunnossa Helsingin Lauttasaaressa. Hän pitää saarta kotoisana.

Niemelät tekivät remonttisuunnitelman myynnissä olevaan asuntoon. Kun heille kirkastui, että he voisivat saada remontoimalla asuntoon kaiken, mitä uudelta kodilta toivoivat, he toimivat nopeasti.

– Panimme oman asuntomme myyntiin ja myimme sen ensimmäisessä näytössä.

Pariskunta sopi asunnon luovuttamisajan neljän kuukauden päähän. Siinä ajassa oli tarkoitus remontoida uusi koti perusteellisesti ja muuttaa. Heitä lohdutti ajatus siitä, että muutto sujuisi samassa talossa vaivattomasti.

Uudessa kodissa on kodinhoitohuone

Perhe sai avaimet uuteen kotiinsa juhannuksena. He aloittivat heti purkamisen. Perhetuttava Jyväskylästä tuli tekemään remonttia. Tarkoitus oli rakentaa asuntoon toinen vessa ja yksi makuuhuone lisää. Lisäksi remontissa uudistettiin keittiö ja rakennettiin kodinhoitohuone.

Niemelä on kodinhoitohuoneesta innoissaan, sillä hän uskoo sen tuovan helpotusta lapsiperheen arkeen. Asunto oli remontoitu edellisen kerran vuonna 1975.

Eeva Niemelä pakkaa tavaroita pahvilaatikkoon, joka on sängyn päällä. Sängyllä makoilee myös hänen vauvansa.
Eeva Niemelä valmistelee muuttoa seitsemän kuukauden ikäisen vauvansa kanssa. 

Niemelä on tällä hetkellä vanhempainvapaalla seitsemän kuukauden ikäisen lapsensa kanssa.

Muutto tarjosi mahdollisuuden tehdä inventaariota vaatteista ja tavaroista, mutta sen kanssa ei ollut kiirettä, sillä uusi koti on 26 neliötä vanhaa suurempi ja kaappitilaa on huomattavasti enemmän.

Perheen autotallipaikka säilyi asunnon vaihtamisen myötä samana, mutta häkkivarasto vaihtui. Niemelän puoliso siirsi tavarat vanhasta varastosta uuteen hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Muuttoporukka jakaantuu kolmeen ryhmään

Muutto uuteen kotiin siirtyi suunnitellusta. Lykkääntyminen johtui keittiön ja kylpyhuoneen kiintokalusteiden toimituksen viivästymisestä.

Muuton siirtymisen vuoksi Niemelä haluaa varsinaisen muuton tapahtuvan tehokkaasti. Pian koittavan muuttopäivän suunnitelmat ovat selkeät.

– Pahin sudenkuoppa samassa taloyhtiössä muuttamisessa on se, ettei suunnittele muuttoa laisinkaan.

Muuttopäivänä lapset menevät hoitoon isovanhemmille, ja lasten toiset isovanhemmat tulevat auttamaan vanhempia muutossa. Lisäksi pari ystävää on tulossa auttamaan.

Eeva Niemelä kantaa pahvilaatikkoa rappukäytävässä valkoisissa vaatteissa.
Perheen tavarat siirtyvät muutossa kaksi kerrosta ylöspäin. Myös hissi auttaa tavaroiden siirtämisessä.

Muuttoporukka jakautuu kolmeen paikkaan: vanhan asunnon siivoajiksi ja tavaroiden lähettäjiksi, rappukäytävässä ravaaviksi kantajiksi sekä tavaroiden paikalleen asettajiksi uudessa kodissa.

Niemelä on tottunut tiedottamaan naapureita remontin vaiheista. Hän on kertonut heille myös muuttopäivästä.

– Meillä on hissi kuitenkin käytössä, ja muutosta kantautuu meteliä.

Koska naapurit ovat tuttuja ja mukavia, Niemelä arvelee, että joku heistä saattaa tarjota muuttoon apuaan sekä tulla samalla katsastamaan vanhojen naapurien uuden kodin.

Eevan vinkit samaan taloyhtiöön muuttamiseen

  1. Älä tuudittaudu siihen, ettei muuttamista tarvitse suunnitella laisinkaan, vaikka uusi koti olisi samassa talossa kuin vanha.
  2. Vertaile uuden ja vanhan kodin säilytystiloja laskemalla niiden hylly- ja laatikkometrit. Näin tiedät, onko sinun luovuttava osasta tavaroita.
  3. Astioiden kantamiseen kannattaa hankkia kovia muuttolaatikoita, vaikka uusi koti sijaitsisi samassa taloyhtiössä. Ne kestävät paremmin kuin pahvilaatikot.
  4. Mieti, voisiko kevyimpiä lipastoja tai yöpöytiä siirtää muutossa sisältöineen. Teippaa laatikot ja ovet kantamisen ajaksi kiinni.
  5. Muista, että tavaraa on muuallakin kuin asunnossa. Esimerkiksi häkkivaraston muuton saattaa voida tehdä jo etukäteen.