Raakel osti puolisoineen uutuuttaan hohtavan kodin – paljastaa nyt 3 parasta ja 3 ikävämpää puolta
Lisää aiheesta
Raakel Ruohola asuu arkena vuokralla Helsingin keskustassa. Syksyllä 2023 perhe osti kakkoskodiksi upouuden rivitalokodin Turun seudulla. Toisenkin uudisasunnon omistava Ruohola listaa uudiskohteen plussat ja miinukset.
Kun auto starttaa perjantaina työpäivän jälkeen kotia kohti, Raakel Ruohola rentoutuu jo ratissa.
Takapenkillä istuvat perheen viisi- ja kolmevuotiaat lapset. Koirat matkustavat tavaratilassa omissa häkeissään.
Ruohola laittaa podcastin pyörimään, ja ajatukset siirtyvät kuin itsestään viikonlopun puutarhahommiin. Niitä hän pääsee tekemään perheen kakkoskodissa Turun seudulla.
Arkisin Ruohola asuu puolisoineen ja lapsineen vuokralla Helsingin ytimessä, Etu-Töölössä.
Perhe päätyi uudiskohteeseen, sillä Ruoholalla oli sellaisen ostamisesta hyvä aiempi kokemus.
Syksystä 2023 alkaen he ovat asuneet lisäksi Kaarinassa sijaitsevassa rivitalokolmiossaan. Koti on uudiskohde, joka valmistui juuri ennen perheen muuttoa.
He viettävät siellä yhdessä lähes kaikki viikonloput. Ruohola asuu Kaarinassa lasten kanssa usein myös arkipäivisin.
Puolisolla on Helsingissä sijaitseva yritys, joka sitoo hänet pääkaupunkiin, mutta sisällöntuottajana työskentelevän Ruoholan aikataulut ovat vapaammat.
Rivitaloasunto on perheelle toinen koti, ei loma-asunto eikä mökki.
– Vietän siellä lasten kanssa usein pitkiä viikonloppuja, ja joskus asumme siellä viikonkin putkeen, Ruohola kertoo.
Oma tukikohta tuli tarpeeseen
Perhe päätyi uudiskohteeseen, sillä Ruoholalla oli sellaisen ostamisesta hyvä aiempi kokemus. Kun hän oli valmistumassa ensimmäiseen ammattiinsa sairaanhoitajaksi, hän päätti sijoittaa rahansa omaan asuntoon.
Ruohola on kasvanut ja opiskellut Turussa, ja sieltä löytyi myös ensiasunto. Kyseessä oli kerrostalokoti, joka valmistui kaupanteon aikaan. Ruohola omistaa asunnon edelleen.
Kaarinassa sijaitseva rivitalokolmio on ensimmäinen asunto, jonka hän omistaa yhdessä puolisonsa kanssa.
– Tukiverkkomme on Turussa: vanhempani ja molemmat siskoni asuvat siellä. Suurin osa kavereistani on vuosien saatossa muuttanut Helsinkiin töiden perässä. Nyt jotkut ovat muuttaneet takaisin, kun he tajusivat korona-aikana pystyvänsä tekemään etätöitä.

Ennen kakkoskodin ostamista Ruohola yöpyi Turussa käydessään perheineen vanhempiensa vierashuoneessa.
– Olimme – ja olemme vieläkin – sinne ehdottomasti tervetulleita. Mutta aina kun ahtauduimme yhteen huoneeseen nyssäköidemme kanssa ja lapset menivät unille, meidän piti hyssytellä muita ja sanoa, että älkää laittako enempää volyymia televisioon.
Perhe kävi Turussa sen verran usein, että pikkuhiljaa ajatuksissa alkoi pyöriä pysyvän tukikohdan hankkiminen.
Kaarina on Turkua edullisempi kaupunki, joten koti päätettiin ostaa sieltä. Pari teki kaupat uudiskohteesta vajaa vuosi ennen taloyhtiön valmistumista, loppuvuodesta 2022.
Rakennuttaja vastaa virheistä
Ruohola on havainnut uudiskohteessa sekä plussia että miinuksia.
Suurin plussa on varmuus siitä, ettei kalliita ja asumista haittaavia remontteja ole pitkään aikaan näköpiirissä.
– Ei tarvitse pelätä yllätyksiä: ei tule hissiremonttia eikä julkisivuremonttia.
Joskus uudiskohteista paljastuu esimerkiksi rakennusvirheitä. Niiden korjaaminen on myyjän vastuulla. Uudiskohteen ostajalle pitää järjestää vuositarkastus, jossa virheet kartoitetaan ja myyjä eli rakennuttaja korjaa ne.
– Nuorena yksi plussa oli minulle se, että pääsin uudiskohteeseen kiinni paljon tavallista asuntolainaa pienemmällä rahalla.

Moni uudiskohteen ostaja päätyy maksamaan kohteesta pelkän kauppahinnan, joka voi olla paljon velatonta hintaa pienempi. Loput hinnasta maksetaan lyhentämällä omaa osuutta yhtiölainasta pikkuhiljaa rahoitusvastikkeena, joka tulee hoitovastikkeen päälle.
Yhtiölainan voi halutessaan kuitata pois henkilökohtaisella pankkilainalla, jossa voi olla yhtiölainaa joustavammat ehdot, kuten mahdollisuus lyhennysvapaisiin. Näin tekivät myös Ruohola ja hänen puolisonsa.
Nyt kun korot ovat nousseet, yhtiölainan todelliset kustannukset ovat tulleet monelle uudiskohteen ostajalle yllätyksenä.
Plussana Ruohola pitää myös sitä, että asunnosta sai tehtyä heti omannäköisen.
Ruoholaa ei ole huolettanut oma eikä muiden osakkaiden maksukyky.
– Perustimme yhteisen Whatsapp-ryhmän jo ensimmäisen yhtiökokouksen jälkeen ja olemme keskustelleet siellä asioista.
Selkeää asuntojen arvonnousua ei asuntomarkkinoilla ole juuri nyt näköpiirissä, mutta Ruohola kokee asuntolainan lyhentämisen kuitenkin säästämisenä.
– Tällä hetkellä maksamme toki korkoa enemmän kuin lainanlyhennystä.
Yhteisöllisyyttä ei tullutkaan
Plussana Ruohola pitää myös sitä, että asunnosta sai tehtyä heti omannäköisen. Ostajat saivat valita materiaaleja ja vaikuttaa esimerkiksi seinien paikkoihin.
Ruohola toivoi, että keittiö olisi olohuoneen yhteydessä. Hän ei halunnut, että ruoan parissa ahertava joutuisi vetäytymään yksin erilliseen huoneeseen tai kokkaamaan selin olohuoneessa istuskeleviin päin.
– Saimme valita itse myös kaikki laatat ja hanat. Se oli tosi kiva projekti, mutta miinuksena huomasin kyllä, että nälkä kasvoi syödessä.
Nyt ajatukset ovat jo siinä, minkä pitäisi olla seuraavassa kodissa toisin kuin nykyisessä: koirien pesua varten altaiden pitäisi olla syvemmät, ja lisäksi Ruohola tahtoisi, että kodinhoitohuoneesta pääsisi suoraan ulos.

Perheeseen kuuluu kahden lapsen lisäksi kaksi koiraa: löwchen Chici ja kääpiövillakoira Nuudeli.
Plussaa taas oli se, että lasku tuli vain valituista materiaaleista.
– Rakennuttaja oli valinnut asuntoon kalliin lattian, jonka vaihdoin lasten ja koirien takia edulliseen vinyylilankkuun. Siitä tuli vähän rahaa takaisin – ei paljon, mutta jotain kuitenkin.
Ruohola ehti ajatella, että rivitaloyhtiöön muodostuisi helposti yhteisö, sillä kaikki asukkaat muuttivat taloon samaan aikaan.
– Ehkäpä se sitten yhtenä miinuksena yllätti, ettei asuminen olekaan ollut niin yhteisöllistä kuin luulin.
Nyt, melkein vuoden keskustelujen jälkeen, hiekkalaatikko on vihdoin saatu paikoilleen.
Tiivistä yhteisöä ei ole muodostunut siksi, että asukkaat eivät ole samassa elämäntilanteessa.
Rakennuttaja ei myöskään tehnyt pihaa valmiiksi vaan antoi taloyhtiön hallituksen ensin päättää, mitä sinne tulee. Ruohola olisi toivonut, että leikkialue olisi ollut valmiina, kun he muuttivat asuntoonsa.
Nyt, melkein vuoden keskustelujen jälkeen, hiekkalaatikko on vihdoin saatu paikoilleen. Oma pikku piha taas on Ruoholalle suorastaan unelmien täyttymys.
Perhe on käynyt keskusteluja siitä, tuleeko kakkoskodista jossain vaiheessa heidän ykköskotinsa.
Toistaiseksi Ruoholan puolison työt pitävät heidät Helsingissä.
– Naapurit ja äitini käyvät meillä kastelemassa kukkia, jos emme satu olemaan paikalla. Turvakameroista voin seurata tärkeiden taimieni kasvua kaupungissakin, Ruohola sanoo ja nauraa.
Perheen kuulumisia voi seurata Ruoholan Instagram-tilillä: @raakelisabella.