Eipä enää piippu tupruta öljylämmityksen päästöjä taivaalle. 

 − Eikä tarvitse soittaa nuohoojaa puhdistamaan öljykattilaa eikä tilata joka vuosi kallista polttoöljyä, hehkuttaa siilinjärveläinen Sirpa Airaksinen

Airaksinen asuu aikuisen poikansa kanssa vuonna 1976 valmistuneessa 140 neliön omakotitalossa. Hän vaihtoi kaksi vuotta sitten öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun.

− Päätin luopua öljylämmityksestä ja valitsin tilalle ilma-vesilämpöpumpun, koska se oli maalämpöä edullisempi. Remontti kaikkine laitteineen ja töineen maksoi noin 15 000 euroa. Päätökseen kannusti 4000 euron tuki, jonka sain ELY-keskukselta, Airaksinen kertoo.

Päätös syntyi myös siksi, että ennen energiaremonttia hän harkitsi talonsa myymistä. Kiinteistövälittäjä arvioi tuolloin, että öljylämmityksestä luopuminen nostaisi talon arvoa. Kun Airaksinen ei yllättäen saanutkaan haaveilemaansa toista taloa, hän jäi asumaan nykyiseen kotiinsa.

Sirpa Airaksisen ilma-vesilämpöpumppu.

Airaksisen ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikkö sijaitsee omassa tilassaan. Jos sitä tarvitsee korjata, tilaan pääsee esteettä ulkoa.

Ilmastokysymyksetkin siivittivät luopumaan öljystä.   

− Mietin välillä, kuinka paljon luonnon eläimet kärsivät ihmisten takia. Tykkään myös kulkea koiran kanssa metsässä. Välillä poden huonoa omaatuntoa siitä, että ajan kahdeksan kilometrin työmatkat autolla enkä pyörällä.  

Salaojat samalla vaivalla

Airaksisen talon vanha öljykattila kelpasi naapurille varaosiksi. Maahan sijoitettu öljysäiliö taas sai jäädä tontille omalle paikalleen. Se puhdistettiin ja täytettiin hiekalla. Samalla kuitenkin paljastui, että talon tiedoissa väitettyjä salaojia ei ollutkaan olemassa. 

− Urakoitsija kaivoi määräysten mukaiset salaojat ja teki hulevesi- sekä välikaivon. Nyt nekin nostavat talon jälleenmyyntiarvoa. 

Sirpa Airaksinen pihallaan.

Sirpa Airaksinen iloitsee, että ilma-vesilämpöpumpun huolto on paljon huolettomampaa kuin öljylämmitysjärjestelmän.

Pieni Pilatespaikka -hyvinvointialan firmaa pyörittävä Airaksinen suosii mielellään toisia lähiyrittäjiä. Urakoitsija Tommi Saarela liitti ilma-vesilämpöpumpun patteriverkostoon. Pumpun taas asensi kuopiolainen Teho-Posako. 

− Ilma-vesilämpöpumppu on helppo huoltaa. Ei tarvitse muuta kuin puhdistaa säännöllisesti sen mutasihti. Olen todella tyytyväinen remonttiin, kiireinen nainen kiittää.

Muut remontit vaikuttavat lämmitysjärjestelmän valintaan 

− Jos omakotitalossa on tulossa mitä tahansa energiatehokkuutta parantavia remontteja, ne on hyvä tehdä ennen lämmitysmuodon vaihtamista tai sen yhteydessä. Talon omistajan olisi hyvä tehdä pitkän aikavälin remonttisuunnitelma tulossa olevista muutostöistä, vinkkaa Motivan energia-asiantuntija Teemu Kettunen

Kettusen mukaan esimerkiksi lahovikaisten ikkunoiden uusiminen, heikosti eristetyn yläpohjan lisäeristys sekä käyttöikänsä lopuillaan olevan ilmanvaihtokoneen ja lämmityspattereiden uusiminen kannattaa tehdä lämmitystapamuutoksen yhteydessä tai sitä ennen. Näin remontit voidaan huomioida paremmin uuden lämmitysjärjestelmän mitoituksessa ja lämmitysmuodon valinnassa.

Etenkin isot muutostyöt vaikuttavat usein rakennuksen energiankulutukseen. Siksi niiden jälkeen on helpompaa päättää, mihin lämmitysmuotoon esimerkiksi kallis ja epäekologinen öljylämmitys kannattaisi vaihtaa. Öljylämmityksestä olisi hyvä luopua viimeistään silloin kun lämmityskattila on jo iäkäs tai poltin pitäisi uusia.

− Riippuu aina talosta ja myös sen maantieteellisestä sijainnista, mikä lämmitysjärjestelmä on paras korvaamaan öljylämmityksen. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun teho heikkenee kovilla pakkasilla, jolloin se ei ehkä ole paras vaihtoehto pohjoisimpaan Suomeen. 

Yksi mahdollisuus on vaihtaa öljylämmitys hybridilämmitykseen. Silloin talo lämpenee öljyn ohella esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla. Tavallisen polttoöljyn voi myös vaihtaa ekologisempaan, uusiutuvaan polttoöljyyn. 

Kettusen mukaan omakotiasujat vaihtavat öljylämmityksen useimmin ilma-vesilämpöpumppuun, toiseksi suosituinta on vaihtaminen maalämpöön ja kolmantena tulee kaukolämpö.

Ilmaisia neuvoja energiaremonttiin

Teemu Kettusen mukaan lähes kaikkia remontteja suunnitellessa voi miettiä sitä, miten niiden yhteydessä voisi parantaa talon energiatehokkuutta. Hän suosittelee kysymään neuvoja lämmitysmuodon vaihtoon esimerkiksi LVIS-alan asiantuntijalta ja myös kilpailuttamaan urakan. Jokaisessa maakunnassa on energianeuvoja, jolta saa puolueetonta ja maksutonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista, kuten lämmitysjärjestelmän valinnasta. Energianeuvojien yhteystiedot löytyvät Motivan verkkosivuilta.

− Jos talonsa laittaa joskus myyntiin, uskoisin että kaikki lämmityskuluja pienentävät remontit eli myös öljylämmityksestä luopuminen, voivat lisätä talon arvoa. Edellytyksenä toki on, että talolla on jälleenmyyntiarvoa sijaintinsa puolesta. Valveutunut ostaja osaa arvostaa iäkkään omakotitalon tehtyjä peruskorjauksia, energiatehokkuutta ja pienentyneitä lämmityskuluja.

Sirpan ilmalämpöpumppu.

Olohuoneeseen aiemmin asennettu ilmalämpöpumppu viilentää taloa kesäkuumalla.

Sellainen ostaja oli Sirpa Airaksinenkin. Kun hän osti nykyisen kotinsa, oli osa talon isoista remonteista jo tehty. Aiemmat asukkaat olivat uusineet ikkunat ja tehneet putkiremontin. He olivat myös muuttaneet 1970-luvun taloille tyypillisen tasakaton harjakatoksi. Jos Airaksinen nyt myisi talonsa, olisi myyntivaltteja enemmänkin.

− Energiaremontin lisäksi olen uusinut saunan, tehnyt autotalliin työtilat ja remontoinut keittiön, hän kertoo. 

Tukea öljylämmityksen vaihtamiseen

Kun luopuu omakotitalonsa öljy- tai maakaasulämmityksestä, Teemu Kettusen mukaan voi saada tukea joko ELY-keskuksesta tai ARAlta, eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. Öljylämmityksestä luopumiseen voi saada myös korotettua kotitalousvähennystä. Tukea voi saada vain yhdeltä taholta kerrallaan.

− ELY-keskuksen tuki on 2500 tai 4000 euroa, ja ARAn, eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuki enintään 4000−6000 euroa. ARAn tuen suuruuteen vaikuttaa se, kuinka paljon talon E-luku, eli energiatehokuuden vertailuluku, laskee lämmitysjärjestelmän vaihdossa, Kettunen kertoo.

Korotettu kotitalousvähennys on maksimissaan 3500 euroa henkilöä kohti. Kahden henkilön taloudessa kotitalousvähennys on siis jopa 7000 euroa.

Tarvitsetko remonttiin lainaa? Katso OP:n rahoitusvaihtoehdot täältä

Lue myös:

Aurinkoenergia pienentää omakotiasukkaan sähkölaskua – näillä vinkeillä aurinkosähkön hankinta onnistuu

Porilainen kerrostalo hankki aurinkopaneelit – energiayhteisö mahdollistaa sähkön jakamisen osakkaille

Hyödy energiaremontin eduista